Els beneficis de l’all per a la salut
- Alimentació
- Dieta mediterrània
L’all és un ingredient fonamental de la dieta mediterrània molt apreciat per la seva aroma i sabor1, i estem acostumats que formi part dels nostres plats, però no sempre coneixem els beneficis que ens aporta a la salut... Continua llegint si vols conèixer les propietats de l’all!
Què és l’all i per a què serveix
Des de l’antiguitat es fan servir els bulbs de l’all per les seves propietats culinàries i terapèutiques2. També es creia que tenia un efecte vigoritzador i, per això, en consumien els atletes de la Grècia clàssica, els esclaus que van construir les piràmides o els gladiadors romans3.
L’all és una hortalissa3. Es tracta d’un bulb subterrani, conegut com a cap d’all, i està format per diversos bulbs petits, els grans d’all. Entre els seus components destaquen els compostos ensofrats. Quan el bulb està sencer i fresc, el seu component majoritari és l’al·liïna (substància inodora i inestable), tot i que també hi ha altres compostos ensofrats solubles en medi aquós1. Si els bulbs d’all es conserven a baixa temperatura, la composició es manté igual. Però quan es matxuquen o es trituren, es transformen i donen lloc a l’essència de l’all (amb la seva olor característica).
A més, l’all és un aliment ric en vitamines (entre les quals destaquen les del grup B, com la B1, B3, B6 i petites quantitats de C i E) i minerals (seleni, potassi, fòsfor, magnesi, zinc i iode)3.
Propietats de l’all
Els beneficis de l’all per a la salut són múltiples, ja que és un aliment diürètic, depuratiu, antisèptic i antibacterià3. N’analitzem algunes de les propietats, que el situen com un dels grans aliments que protegeixen la salut:
- Antioxidant: investigacions fetes in vitro (en laboratori) i en animals indiquen que l’all fresc i molts dels preparats que en contenen tenen un efecte antioxidant. De fet, pràcticament tots els components d’aquesta hortalissa tenen aquest efecte antioxidant. Les propietats antioxidants de l’all són molt interessants pels seus possibles efectes antiaterogènics (redueix l’obstrucció de les artèries), antihepatotòxics (reducció del dany hepàtic) i anticancerígens1.
- Hipolipemiant i antiaterogènic: redueix la hipercolesterolèmia3, ja que abaixa els valors de colesterol total i també els de colesterol LDL (el colesterol “dolent”)1. També té efectes antiaterogènics, és a dir, redueix l’obstrucció de les artèries3.
- Redueix l’arteriosclerosi: l’all aconsegueix que l’enduriment de les artèries sigui més baix3.
- Antitrombòtic: es tracta d’un efecte poc potent però amb el qual, en aquest cas, cal anar amb compte, perquè pot causar interaccions medicamentoses i ocasionar efectes secundaris en pacients que ja estiguin prenent antitrombòtics1.
- Antihipertensiu: utilitzat en dosis de 600-900 mil·ligrams diaris, l’all abaixa moderadament la tensió arterial alta de les persones3, segons diversos assajos clínics1.
- Antimicrobià i antifúngic: estudis in vitro indiquen que l’all actua com a tractament contra alguns bacteris i fongs1.
- Anticarcinogènic i antitumorogènic: tot i que no es pot relacionar directament el consum d’all amb la reducció del càncer2, alguns estudis sí que indiquen que podria tenir un efecte positiu en la reducció de la incidència d’alguns tipus de tumors com ara el càncer gàstric, colorectal, de mama o cervical1.
- Immunomodulador: diverses investigacions en laboratori indiquen que l’all reforça el sistema immunitari1.
Com s’ha de consumir l’all
Tant els alls frescos com en diferents tipus de preparat (l’all en pols, per exemple) es poden afegir a l’hora de preparar diferents plats. A més, hi ha algunes receptes pròpies de la dieta mediterrània, com ara la sopa d’all3, que inclou més quantitat d’aquesta hortalissa perquè en puguem aprofitar tots els beneficis.
Contraindicacions
Tot i que té múltiples propietats, l’all (sobretot el fresc) pot augmentar el sagnat, per la qual cosa, si ens hem de sotmetre a una intervenció quirúrgica, és recomanable deixar de consumir-ne dues setmanes abans que arribi el moment de passar per quiròfan3. També els pacients amb tractaments anticoagulants han de controlar i reduir el consum d’all pel possible risc de sagnat1.
I si tens problemes digestius o estomacals, també és aconsellable que consumeixis poc all, perquè pot ocasionar irritació del tracte gastrointestinal3.
Més enllà del benestar físic, l’alimentació influeix en l’estat d’ànim, d’aquí ve la importància de dedicar-li l’atenció que es mereix. Així que, ja ho saps, si en el teu cas no està contraindicat, incorpora l’all a la teva dieta i, en cas de dubtes, consulta’ls amb un professional sanitari, que te’ls podrà resoldre i aconsellar-te sobre com portar una alimentació sana i equilibrada.
Referències:
1 El ajo. Elsevier. Gener, 2007.
2 ¿Consumir ajos de forma regular ayuda a prevenir el cáncer? Universitat Pompeu Fabra. Consultat l'agosto del 2021.
3 El ajo: más allá de su sabor. Fundació Espanyola del Cor. Consultat l'agosto del 2021.