Aliments que ens ajuden a tenir una pell sana
- Alimentació
- Dermatitis
En aquest post parlarem de quins aliments has de consumir i quins has d’evitar si vols lluir una pell saludable.
A més d’una vida saludable, la nutrició té un paper clau a l’hora d’ajudar-nos a mantenir un bon estat de la pell1. I és que, tot i que hi ha altres condicionants com la genètica, l’exposició al sol, els medicaments, algunes malalties cròniques, la higiene o l’estrès, el tipus d’aliments que es consumeixen és un dels condicions principals de la salut de la pell2.
Quins aliments són bons per a la pell
L’alimentació suposa un factor important a l’hora de tenir cura de la pell, per això cal incloure gran varietat d’aliments que tinguin diferents vitamines, minerals i àcids grassos, com l’Omega-3, per mantenir un bon estat cutani1. Aquí t’ensenyem quins aliments pots menjar si vols aquesta aportació de micronutrients al cos.
Vitamina A o retinol
Ajuda a la cicatrització gràcies al fet que reforça les defenses naturals de la pell, afavoreix el bronzejat perquè permet el desenvolupament de pigments a la pell i aconsegueix que sigui més suau. La fritura dels aliments que tenen vitamina A fa que en perdin els beneficis, perquè el greix els absorbeix. En pots trobar en aliments de procedència animal com la mantega, el formatge, l’ou o el fetge, i també en altres d’origen vegetal, com la carbassa, la mandarina, el tomàquet, l’albercoc, la pastanaga, els espinacs, el rovell d’ou, l’espirulina i l’alfals germinat1,3.
Vitamina B
Afavoreix el bon estat de la pell i ajuda a la renovació cel·lular. N’hi ha tant en aliments d’origen animal (carn magra, peix i marisc, ous i lactis) com d’origen vegetal: verdura, fruita, fruita seca, cereals, llegums o el llevat de la cervesa1.
- Vitamina B2 o riboflavina. Ajuda a combatre la seborrea, una malaltia que augmenta la secreció de greix de la pell. En pots trobar tant a la llet i derivats com a la carn, el peix, el fetge, els llegums i les fruites seques1.
- Vitamina B3, també coneguda com a niacina. Prepara i protegeix la pell de l’exposició al sol. De fet, també s’utilitza com a complement per prevenir les al·lèrgies solars. En pots trobar al pollastre, la carn magra, el peix, el fetge o les nous i mongetes seques3.
- Vitamina B6 o piridoxina. Redueix la secreció de seu en les pells grasses. Igual que en l’anterior, també n’hi en la carn de pollastre o porc, fetge, peix o mongetes seques, i també en plàtans, patates i productes integrals, com l’arròs, la farina, el pa o el segó de blat3.
- Vitamina B9, també anomenada àcid fòlic. Promou la renovació cel·lular i en pots trobar en vegetals de fulla verda, diferents fruites, cereals, llevat de cervesa i fetge1.
Vitamina C
També coneguda com a àcid ascòrbic. Necessària per a la salut de la pell, ja que n’activa les defenses i intervé en la síntesi del col·lagen (proteïna que constitueix el teixit cutani). A més, té funcions antioxidants i protegeix la pell contra els rajos ultraviolats. Principalment es troba en productes d’origen vegetal, com els cítrics, la papaia, les maduixes, el kiwi, la patata, el julivert fresc o el pebrot cru1,3.
Vitamina E
Reconeguda per ser la vitamina antioxidant per excel·lència. Aconsegueix endarrerir l’envelliment de la pell gràcies al fet que destrueix els radicals lliures que es formen pels rajos UVA i estimula la circulació sanguínia. N’hi ha principalment en olis vegetals, en el germen dels cereals integrals, llavors de gira-sol, ametlles i nous. Però també en el rovell d’ou, els llegums, les verdures de fulla verda, el peix i la carn1,3.
A més de vitamines, els aliments també aporten alguns minerals que tenen grans beneficis en la cura de la pell. Els més importants són:
- Seleni: és un mineral que, igual que la vitamina C i E, té funció antioxidant que ajuda a endarrerir l’envelliment de les cèl·lules de la pell. A més, es relaciona amb la prevenció de certs tumors, com el de pell, anomenat melanoma. N’hi ha en productes lactis, ous, carn, peix, marisc, cereals, xampinyons, fruita i verdura1,3.
- Zinc: protegeix de les radiacions ultraviolades, igual que la vitamina C; participa en la formació de col·lagen i té propietats antiinflamatòries. N’hi ha a la carn, vísceres, peix, marisc, llet, ous, cereals integrals i llegums1,3.
- Coure: la falta d’aquest mineral debilita la pell, ja que serveix com a antioxidant per protegir la pell dels rajos ultraviolats. La fruita, els llegums o les ostres són alguns dels aliments on en pots trobar2,3.
Aliments per tenir una pell sana
La pell reflecteix l’estat general de l’organisme i, amb freqüència, és un bon indicador d’alteracions orgàniques. Per mantenir un bon estat cutani, es recomana consumir aliments amb un alt contingut en antioxidants4:
- Fruita i verdura groga o ataronjada, com les pastanagues i els albercocs.
- Verdures de fulla verda, com els espinacs.
- Tomàquet.
- Fruites del bosc.
- Llegums.
- Peix gras, com el salmó o el verat.
- Nous.
Aliments perjudicials per a la pell
Igual que hi ha aliments que beneficien la cura de la pell, també hi ha productes que en poden empitjorar l’estat. Per això cal anar amb compte amb aquests aliments si no se’n volen patir les conseqüències:
- Te, cafè, begudes calentes, tabac, alcohol i menjar picant afecten les persones amb pell rosàcia1.
- El gluten afecta persones que pateixen dermatitis herpetiforme1.
- L’alcohol i el tabac empitjoren la psoriasi1.
- Un consum excessiu de productes processats i ensucrats, carbohidrats i greixos no saludables promouen l’envelliment de la pell4.
També hi ha aliments com el blat, la llet, la soja, el peix, els ous i els cacauets que són els generadors del 90 % de les al·lèrgies alimentàries2.
Si portes una vida saludable en què hi hagi un descans adequat, fas activitat física, evites el consum de tabac i alcohol i hi afegeixes una alimentació adequada i completa, aconseguiràs mantenir el millor estat d’un dels òrgans principals: la pell1. Per cuidar-la millor, consulta un especialista que t’ajudi a millorar també l’alimentació.
Referències:
1 ¿Qué alimentos son importantes para tener una piel saludable? La AEDV te recomienda claves para prevenir enfermedades. Acadèmia Espanyola de Dermatologia i Venereologia. Setembre 2016.
2 La nutrición como condicionante de la salud de la piel. Frontera dermatológica. 2016.
3 Piel y nutrición. Clínica Universitat de Navarra. Consultat el febrer del 2022.
4 ¿Cuáles son los mejores alimentos para tener una piel sana?. Mayo Clinic. Maig 2020.