Skip to main content
Share

Lentilles a la piscina o a la platja? No, gràcies

  • Salut pràctica
  • Oftalmologia

Lentilles a la piscina o a la platja

L’estiu, la platja, la piscina… Ara que n’estàs gaudint, has de tenir algunes coses en compte: les lentilles no són bones companyes si hi ha aigua pel mig.


Les lentilles són productes sanitaris i, per això, n’has de tenir cura. Algunes de les recomanacions que has de seguir per mantenir-les en les millors condicions són no mullar-les ni exposar-les a la calor1.

A l’estiu, el risc de patir una infecció ocular creix. Si habitualment utilitzes lents de contacte i penses a portar-les a la platja o la piscina, els experts ho tenen clar: no ho facis2.

Mantenir una higiene adequada a la platja o a la piscina és una tasca molt difícil. Més si tenim en compte que les lentilles no poden entrar en contacte amb l’aigua pels múltiples microorganismes que hi ha presents (a la platja, a la piscina, en un jacuzzi i fins i tot a la dutxa), i per això és recomanable substituir-les per ulleres graduades o, encara millor, ulleres de sol graduades.

Problemes més freqüents

No manipular correctament les lentilles, una higiene inadequada o utilitzar-les més temps del recomanat pot ocasionar mala tolerància, una inflamació ocular i, de vegades, seqüeles visuals3.

Entre les complicacions més habituals que pots patir a la platja o la piscina hi ha la conjuntivitis motivada per la calor, la sal o les substàncies químiques que es fan servir per a la piscina. Altres patologies més greus són les ocasionades per l’ancanthamoeba. És un protozou comú que es troba al terra i les aigües dolces i està present en la meitat de les lents de contacte d’ús mensual i als estoigs on s’emmagatzemen, però la possibilitat de contreure’l augmenta en situacions en les quals la higiene no és òptima.

Entre les possibles conseqüències de l’acanthamoeba hi ha les úlceres, l’envermelliment ocular, la visió borrosa o les cataractes. La bona notícia és que té tractament: es pot curar amb antibiòtics. Però és important la detecció precoç, per la qual cosa, davant de qualsevol molèstia, demana consell a l’especialista.

Si malgrat tot decideixes utilitzar-les…1, 4

  • Opta per lents diàries en lloc de mensuals.
  • Tria lentilles amb filtres bloquejadors de raigs ultraviolats.
  • Mantingues sempre les mans netes.
  • Evita fregar-te els ulls, encara que t’hi caigui crema o sorra. En lloc d’això, renta’t amb aigua filtrada abundant.
  • Fora de l’aigua, fes servir ulleres de sol amb filtres UV que protegiran la còrnia de la llum ultraviolada.
  • No excedeixis el temps recomanat d’ús ni allarguis el temps de les lentilles d’un sol ús.
  • No t’oblidis d’utilitzar ulleres de busseig.
  • Fes servir llàgrimes humectants o llàgrimes artificials.
  • No usis maquillatge.
  • Quan surtis de l’aigua, espera mitja hora abans de treure’t les lentilles.

Després de la piscina o de la platja, quan et treguis les lents de contacte, no les desis directament a l’estoig ni les mullis amb aigua corrent, és important que les netegis i desinfectis per poder tornar-te-les a posar en les millors condicions. En aquest sentit, la millor opció és mullar-les i fregar-les amb una solució adequada per al tipus de lents en qüestió. Això t’ajudarà a eliminar els microorganismes que hi puguin estar presents i a mantenir els ulls sans4.

Cuida’t els ulls i protegeix la salut aquest estiu. Però, sobretot, davant de qualsevol dubte, consulta’l amb l’oftalmòleg per evitar complicacions.

Referències:

1 Cuida tus ojos en la piscina y en el mar. Col·legi d’Òptics i Optometristes. Juny, 2021.

2 Nuestros ojos en verano. Associació Professional d’Oftalmòlegs d’Espanya. Juny 2021.

3 S. Batlle-Ferrando, S. Marín-Martínez, S. Boniquet, N. Sabater Institut Clínic d’Oftalmolgia (ICOF), del Hospital Clinic de Barcelona. Estudio ‘Complicaciones asociadas al uso de lentes de contacto blandas’. Elsevier. Septembre, 2019.

4 Los ópticos piden extremar el cuidado de las lentillas en verano. Consell General d’Òptics i Optometristes. Agost 2017.