Skip to main content
Share

Com s’ha de preparar el cos per a un embaràs: nutrició, hàbits i rutines d’exercici

  • Família
  • Embaràs

Tindre un embaràs saludable i feliç – Adeslas Salud y Bienestar

Si estàs pensant a quedar-te embarassada, pren-te un temps per revisar que el teu estat de salut, tant físic com emocional, és l’adequat.


L’embaràs és un dels moments més intensos que pot viure el cos d’una dona. Els canvis fisiològics i el requeriment energètic són tan alts que convé que ens preparem adequadament per a aquest moment i hi arribem en el millor estat de salut possible.

Si vols augmentar la probabilitat de tenir un embaràs saludable i feliç no tan sols t’has de preparar per al part, sinó també per a l’embaràs.

Per a què serveix una consulta preconcepcional?

Pot ser que ens sembli que no hem demanar hora amb el ginecòleg fins que no sospitem o tinguem l’evidència d’estar embarassades. Res més lluny de la realitat: la salut de la dona durant l’embaràs depèn en bona manera de l’estat de salut previ1,2. No cal esperar a la confirmació d’un embaràs, sinó iniciar una posada a punt de l’organisme perquè tot es desenvolupi feliçment.

Per tant, si planegem un embaràs ens hauríem de plantejar la conveniència de fer una consulta preconcepcional. En aquesta consulta, el metge valora3,4:

  • Malalties cròniques: si tens diabetis, trastorns tiroidals, hipertensió o qualsevol altra malaltia crònica, és convenient repassar la història clínica, valorar la possible repercussió d’un embaràs en l’evolució de la malaltia i ajustar el tractament o la medicació que se segueix. Per exemple, si ets diabètica, s’hauria d’optimitzar el control glucèmic fins a assolir, abans de l’embaràs, el millor control possible; si tens hipertensió arterial, també caldria revisar la medicació.
  • Antecedents reproductius: en aquesta consulta s’avalua si tens antecedents d’avortaments de repetició, naixement prematurs, mort fetal intrauterina, cesàries anteriors… Es tracta d’examinar els possibles factors que hagin pogut influir negativament en els embarassos anteriors i de mirar de prevenir que hi torni a haver complicacions.
  • Malalties infeccioses: si planeges un embaràs i no estàs immunitzada enfront de l’hepatitis B o la rubèola, se’t recomanarà que et vacunis i, probablement, que esperis unes setmanes fins a intentar quedar-te en estat. També s’examina si pateixes tuberculosi o alguna malaltia de transmissió sexual.

L’objectiu d’aquesta història clínica tan detallada és assegurar-nos que l’organisme es troba en un bon estat de salut i estar alerta davant els possibles problemes que puguin sorgir. Per exemple, si una dona és diabètica insulinodependent, cal portar l’embaràs en col·laboració amb el ginecòleg i l’endocrí, que l’ajudarà a anar ajustant els nivells d’insulina.

Estat nutricional previ a l’embaràs

Els últims anys s’ha posat de manifest que l’estat nutricional de la mare abans i durant l’embaràs és un dels factors ambientals més influents tant en el desenvolupament fetal com en el potencial reproductiu i en l’estat de salut del nadó5.

Així, diverses investigacions han mostrat que, en la fertilitat de les dones i en l’èxit final de l’embaràs, hi estan implicats diferents nutrients:

  • Àcid fòlic, iode, zinc, ferro i àcids grassos omega-3.
  • Per assegurar-ne un efecte beneficiós, o per impedir que hi hagi deficiències, la dona s’hauria d’assegurar de tenir nivells adequats d’aquests nutrients abans de la concepció. En aquest sentit, les guies recomanen la suplementació diària amb 0,4 mg d’àcid fòlic des d’almenys un o dos mesos abans de quedar-se embarassades3,4.

Així mateix, l’índex de massa corporal (IMC) previ a l’embaràs també té importància. No es tracta només de guanyar poc pes durant la gestació, sinó de tenir un punt de partida saludable. En aquest sentit, pot ser convenient tenir una intervenció amb el dietista nutricionista per assegurar-te que estàs seguint una alimentació sana, equilibrada i amb els nutrients necessaris.

Aquesta intervenció es podria continuar en els períodes de gestació, lactància, postpart i fins i tot sobre la descendència, per reportar beneficis a llarg termini.

Hàbits no saludables durant la gestació: tabac, alcohol, drogues i cafeïna

Ho hem sentit mil vegades i ho sabem, però hi insistirem una vegada més: les substàncies tòxiques poden comportar un risc greu per al desenvolupament d’un embaràs i per a la salut del futur fill. També en aquest cas la recomanació és eliminar hàbits nocius abans de la gestació.

  • Tabac: és un dels tòxics principals que afecten directament el fetus i el poden portar a néixer amb problemes respiratoris, amb un pes inferior al percentil recomanat o provocar un part prematur. Els quatre primers mesos de l’embaràs són vitals6, per la qual cosa és important deixar l’hàbit abans de saber que estem embarassades.
  • Alcohol: les substàncies que conté l’alcohol són perilloses per al fetus i, de fet, s’ha encunyat el terme “síndrome d’alcoholisme fetal” per descriure els riscos que en comporta el consum per a un nadó.
  • Cafeïna: socialment està permesa, però pot resultar perjudicial durant l’embaràs. La cafeïna no es troba només al cafè, sinó també en molts refrescos, begudes energètiques, la xocolata pura o el te negre. A més, la cafeïna guarda una relació directa amb problemes de fertilitat6.
  • Abús de fàrmacs: si estàs prenent antidepressius o ansiolítics i et vols quedar embarassada, és recomanable que vagis al metge i consultis sobre la conveniència de seguir amb la medicació o no.

Control de l’estrès i la relaxació durant l’embaràs

Durant anys s’ha debatut la relació entre l’estrès i la fertilitat, fins i tot quan moltes vegades resulta difícil saber què ha estat abans: desenvolupar ansietat per no quedar-se embarassada o no quedar-se embarassada per l’estrès.

No hi ha una resposta clara, però sí que sembla evident que la infertilitat condueix a una angoixa significativa. En aquest sentit, les intervencions psicològiques per a dones amb infertilitat tenen el potencial de disminuir l’ansietat i la depressió i poden conduir a taxes d’embaràs significativament més altes7.

Sense entrar en trastorns psicològics ni en casos de problemes de fertilitat, per planejar un embaràs no tan sols és important cuidar la salut física, sinó també tenir un bon estat emocional. Nombrosos estudis corroboren que l’estrès durant l’embaràs condueix a problemes en el desenvolupament intrauterí del bebè6.

Per això, són recomanables pràctiques de mindfulness, ioga, meditació i, en definitiva, tots els exercicis que afavoreixin la relaxació i redueixin els nivells d’estrès.

Recorda

  • Si planifiques un embaràs, has de vigilar l’estat físic i emocional.
  • Una consulta preconcepcional t’ajudarà a identificar i corregir els possibles problemes de salut que poden repercutir en el futur embaràs.
  • L’estat prenutricional previ és molt important: des d’abans de la gestació has de seguir una dieta sana, equilibrada, variada i rica en nutrients.
  • L’àcid fòlic és un suplement que has de prendre des d’un o dos mesos abans que quedar-te embarassada.
  • La relaxació i el control de l’estrès et poden ajudar a fer que l’embaràs sigui més feliç i que el nadó neixi més sa.

Referències:

1 Consulta preconcepcional. Biblioteca de Guies de Pràctica Clínica del SNS. 2014

2 Rebollo-Garriga G, Martínez-Juan J, Falguera Puig G, Nieto-Tirado S, Núñez Rodríguez L. Conocimiento y utilización de la visita preconcepcional en atención primaria de salud. Matronas Prof. 2018; 19(2): 52-58

3 Guía de práctica clínica de atención en el embarazo y puerperio. Ministeri de Sanitat. 2014.

4 Guia d’assistència pràctica.Control prenatal del embarazo normal. Prog Obstet Ginecol 2018;61(5):510-527

5 La nutrición en el periodo preconcepcional y los resultados del embarazo. Revista Española de Nutrición y Dietética. 2016.

6 Sustancias nocivas en el embarazo. Federació de Llevadores (FAME). Enero 2021.

7 The relationship between stress and infertility. Dialogues in Clinical Neuroscience. 2018.

8 Stress during pregnancy and it is life-long consequences for the infant. The Physiological Society. 2018.