Skip to main content
Share

18 de novembre. Dia Europeu de l’Ús Prudent d’Antibiòtics

  • Actualitat
  • Prevenció

Com utilitzar correctament els antibiòtics – Adeslas Salut i Benestar

En aquest post et parlem de la importància de prendre antibiòtics només per consell mèdic i dels perills per a la salut d’abusar-ne.


Com cada 18 de novembre, commemorem el Dia Europeu de l’Ús Prudent d’Antibiòtics. El consum excessiu i inadequat d’aquest tipus de fàrmacs ha fet que calgui tenir un dia a l’any per recordar que abusar-ne té riscos per a la salut1.

Els antibiòtics són els medicaments que s’utilitzen per al tractament d’infeccions ocasionades per bacteris. Des que Alexander Fleming va descobrir la penicil·lina el 1930, han sorgit molts fàrmacs d’aquest tipus que permeten tractar diferents patologies1.

Resistència als antibiòtics: un problema de salut col·lectiva

Tot i amb això, des de fa alguns anys hi ha antibiòtics que es feien servir per a malalties comunes que han deixat de ser eficaços i s’ha començat a parlar de la resistència als antibiòtics1. Aquesta resistència als antibiòtics és, juntament amb la pandèmia ocasionada per la COVID-19, un dels riscos mundials més greus i urgents per a la salut que tenim en l’actualitat, i s’ha convertit en un repte de salut pública que afecta tots els països2.

Això es deu al fet que els bacteris s’han tornat resistents3 a conseqüència de l’ús excessiu1, inadequat o incorrecte dels antibiòtics3. Un altre detonant important està relacionat amb la ramaderia i l’abús d’antibiòtics en la cria de bestiar1.

De fet, unes 33.000 persones moren a l’any a Europa com a conseqüència d’infeccions hospitalàries ocasionades per bacteris resistents. En el cas d’Espanya, es registren unes 3.000 defuncions anuals per aquest motiu, segons les xifres del Registre del Conjunt Mínim Bàsic de Dades (CMBD)4. A més, hi ha informes que preveuen que les infeccions per bacteris resistents als antibiòtics es convertiran en la causa principal de mort el 2050, per davant de malalties com ara les cardiovasculars o el càncer2.

Si no hi posem remei, la situació pot ser molt més greu, ja que això pot provocar que infeccions bacterianes que ara estan ben controlades puguin ser mortals3.

Alguns errors comuns que cometem són:

  • L’autoconsum d’antibiòtics sense la prescripció ni el consell del metge3.
  • Utilitzar els antibiòtics sobrants d’un tractament anterior per combatre infeccions per virus com la grip o el refredat3.
  • Compartir les càpsules sobrants amb altres persones1.
  • Abandonar el tractament amb antibiòtics quan ens sentim millor sense complir la pauta completa segons el que ens ha prescrit el metge1.
  • Donar antibiòtics a les nostres mascotes dels que tenim a casa per iniciativa pròpia, sense consultar-ho amb el veterinari4.

Ús prudent dels antibiòtics: quan i com prendre-se’ls

Aconseguir que els antibiòtics continuïn funcionant és cosa de tots, per això, segueix aquestes pautes per posar-hi el teu granet de sorra3,4:

  • Tingues sempre present que utilitzar els antibiòtics incorrectament suposa un risc per a la salut de tothom. L’ús inadequat dels antibiòtics tant en persones com en animals pot fer que els bacteris es tornin resistents i futurs tractaments no funcionin per combatre’ls.
  • Pren antibiòtics només amb prescripció mèdica. Segueix sempre les indicacions del metge sobre quan, com i durant quant de temps els has de prendre. Completa el tractament prescrit en dosis, dies i horaris, i si quan acabis te’n sobren, no els guardis ni els comparteixis amb altres persones.
  • No són eficaços contra refredats ni grips. Els antibiòtics són tractaments eficaços únicament per combatre infeccions bacterianes, no serveixen per abordar infeccions causades per virus (com ara la grip o un refredat). Tampoc no són medicaments analgèsics: no alleugen el dolor ni la febre.
  • El veterinari de la teva mascota és el professional que n’ha de pautar el tractament. Segueix sempre els consells veterinaris i no mediquis la mascota amb antibiòtics sobrants d’altres tractaments que puguis tenir a casa. L’automedicació, igual que en el cas de les persones, també és perillosa per als animals.

Col·labora perquè puguem continuar tenint uns antibiòtics que funcionin i recorda que el metge és el professional sanitari amb qui has de consultar qualsevol dubte sobre l’ús adequat dels antibiòtics.

Referències:

1 4 pautas clave para un uso prudente de los antibióticos. Elservier. Novembre 2017.

2 Uso prudente de los antibióticos. Comunitat de Madrid. Revisat l’octubre del 2021.

3 Día Europeo para el Uso Prudente de los Antibióticos 2019. Associació Espanyola de Pediatria. Novembre 2017.

4 Campaña para el uso prudente de los antibióticos: “Los antibióticos NO valen para todo”. Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris. Novembre 201.