Aplicar-hi fred o calor de forma adecuada – Adeslas Salud y Bienestar

En cas d’una lesió o un dolor muscular, no sempre tenim clar si hem de fer servir fred o calor per baixar la inflamació o alleujar les molèsties. T’aclarim els dubtes en el post d’avui.


L’ideal és prevenir les lesions, en la pràctica esportiva, per exemple, però quan hem tingut una contractura a l’esquena tots hem fet servir alguna vegada una manta elèctrica o ens hem posat una bossa de gel en un genoll inflamat. Són remeis que reconforten i que formen part del manual bàsic de primers auxilis, però, ¿sabem per què la temperatura té un paper important a l’hora d’alleujar el dolor? I el més important, ¿sabem quan cal aplicar-hi fred o calor?

Per què fem servir fred o calor en les lesions i els dolors

L’aplicació d’una determinada temperatura sobre una zona inflamada i adolorida pot tenir diferents efectes sobre els teixits. Quan fem servir fred, parlem de crioteràpia; quan fem servir calor, ens referim a la termoteràpia.

Crioteràpia

Amb el fred busquem reduir la sensibilitat dels teixits, reduir el flux sanguini i abaixar la temperatura de la zona. Amb això, s’aconsegueix reduir la inflamació i alleujar el dolor o els espasmes musculars1.

Quan cal fer servir fred o crioteràpia

El fred està especialment indicat quan la lesió es recent. Així, serà l’opció que haurem de fer servir durant els tres primers dies. Si fem servir una bossa de gel o gel gelat, a més d’entumir la zona també aconseguirem que els vasos sanguinis es contreguin, cosa que ajuda a reduir la inflamació2 i el risc d’hemorràgia, i produeix un efecte local d’alleujament del dolor.

És l’opció, per tant, per a lesions agudes: esquinços, fractures, luxacions, sobrecàrregues...

Com cal fer servir el fred

Perquè la crioteràpia sigui eficaç, el fred ha de penetrar profundament en el teixit lesionat. Així, com més gran sigui el múscul o l’articulació lesionats, més temps haurem de mantenir el fred local. Si la lesió es produeix en un turmell, per exemple, podem aplicar-hi fred durant 30 minuts; si parlem dels músculs de la cuixa, serien 45 minuts3.

  • Hi ha diverses maneres de fer servir la crioteràpia: una bossa de gel, una bossa de gel reutilitzable que haurem tingut al congelador... En cas que la lesió ens agafi desprevinguts, una bossa de verdures congelades farà la mateixa funció.
  • És important recordar que hi ha risc de produir una lesió per fred, per això no hem d’aplicar mai el gel directament sobre la pell, sinó protegit per una bena elàstica o per un drap o una tovallola.
  • No has de fer servir fred directament sobre ferides obertes ni tampoc en una zona que tingui el reg sanguini reduït, com ara quan les artèries s’han estretit per una arteriopatia perifèrica2.
  • És important mantenir el refredament durant les primeres dues o tres hores després de la lesió. L’aplicació es canvia al cap de 30-45 minuts i es revisa la pell. Durant un lapse de tres a sis hores cal mantenir el refredament 30 minuts cada hora3.

Termoteràpia

D’una banda, la calor augmenta el flux sanguini, dona flexibilitat al teixit conjuntiu (el que sosté, protegeix i estructura altres teixits i òrgans del cos) i ajuda a reduir el dolor muscular i la rigidesa articular1.

Quan cal fer servir calor o termoteràpia

En general, es recomana fer servir calor per calmar les molèsties de les lesions de més de dos dies de durada; no és convenient utilitzar-lo en un procés agut, ja que pot augmentar el sagnat i la inflamació i dificultar la cicatrització. La calor també es fa servir per mitigar els dolors articulars crònics.

Amb la termoteràpia augmenta el flux de sang, s’alleuja la rigidesa i disminueix també el dolor i la inflamació. Gràcies a la calor, augmenta l’elasticitat, cosa que ajuda les fibres de col·lagen a recuperar-se per a la rehabilitació.

Així, farem servir la calor en casos d’artritis, artrosi, contractures de llarga durada, i també en les lesions que ja tinguin més de tres dies de durada.

Com hem de fer servir la calor

  • Podem aplicar la calor sobre la superfície, però també arribar a teixits més profunds.
  • La calor superficial l’aconseguim amb una manta elèctrica o coixins tèrmics, banys de parafina o hidroteràpia. A casa, podem fer servir una manta elèctrica o una estoreta a mitja potència i en períodes de cinc a deu minuts diverses vegades al dia.
  • La calor arribarà a capes més profundes si es fan servir ones sonores d’alta freqüència (ultrasons).

Recorda que:

  • Tant el fred com la calor tenen com a objectiu reduir la inflamació i alleujar el dolor.
  • El fred redueix el risc de sagnat i es recomana fer-lo servir en lesions agudes de menys de tres dies d’evolució.
  • La calor afavoreix la circulació i es recomana en lesions de més de dos o tres dies d’evolució, com també en dolors crònics.
  • Te’l pots aplicar a casa, però sempre recordant de protegir la pell del fred i mirant que la temperatura no sigui massa elevada.

 

 

Referències:

1 Manual MSD. Versió per a públic general. Consultat el juliol de 2021.

2 Dolor a causa de la tendinitis. ¿Debería aplicarme frío o calor? Mayo Clinic Consultat el juliol de 2021.

3 Crioterapia y termoterapia en las lesiones del aparato locomotor. Offarm, 2002. Autor: Juan Arenas.

Vida Activa

#00913d
Text color
#ffffff 1
id_sync
1

Lesions

#009ddd
Text color
#ffffff 1
id_sync
104

Lumbàlgia

#009ddd
Text color
#ffffff 1
id_sync
5308

Articulacions

#009ddd
Text color
#ffffff 1
id_sync
5320

Artritis

#009ddd
Text color
#ffffff 1
id_sync
5339

Artrosi

#009ddd
Text color
#ffffff 1
id_sync
5333

Esport

#009ddd
Text color
#ffffff 1
id_sync
72

Mou-Te a casa

#009ddd
Text color
#ffffff 1
id_sync
80
Share
Destacado
Desactivado
id_sync
7509