Òmicron: d’on ve, símptomes, situació actual y com ens n’hem de protegir
- COVID-19
- Prevenció
En aquest post t’expliquem el que se sap fins ara de la variant òmicron del SARS-CoV-2.
El 24 de novembre de 2021, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va rebre l’alerta que s’havia detectat una nova variant del SARS-CoV-2 a Sud-àfrica:1: la variant òmicron o, en la nomenclatura tècnica, B.1.1.529.1,2,3. Es tracta d’una variant considerada “preocupant” segons l’OMS2 i que va fer saltar les alarmes a tot el món per ser molt contagiosa i tenir moltes mutacions respecte de les anteriors3.
Perquè l’OMS classifiqui una variant com a preocupant, s’ha de produir algun d’aquests canvis respecte de les anteriors3:
- Que sigui més transmissible.
- Que augmenti la virulència.
- Que els símptomes de la malaltia siguin diferents.
- Que redueixi l’eficàcia de les mesures de salut pública i socials.
- Que les proves detectin la malaltia en menor mesura.
- Que els tractaments disponibles siguin menys eficaços.
En concret, s’ha detectat que l’òmicron té més de 30 mutacions a la proteïna S o espícula, i algunes d’aquestes mutacions es considera que fan que es transmeti més ràpidament i que, a més, la resposta immunitària a la COVID-19 sigui menys eficaç en aquest cas4,5. Aquestes dades han ocasionat una gran preocupació entre els governs i la població.
Quins símptomes ocasiona la variant òmicron
Els símptomes que presenten les persones amb COVID-19 contagiades amb la variant òmicron són diferents en funció del pacient. Alguns dels que poden aparèixer són cansament, malestar general, mal de cap, febre o picor de gola, per això és important que ens posem en contacte amb un professional sanitari encara que no tinguem tos ni perdem l’olfacte i el gust3.
Gravetat dels casos d’òmicron
Aparentment, els casos d’aquesta nova variant podrien ser menys greus que els de les anteriors6, tot i que encara és aviat per assegurar-ho. Hi ha en marxa múltiples estudis que volen donar resposta a aquesta pregunta2.
Es calcula que prop de la meitat dels casos estudiats van ser asimptomàtics i que pràcticament l’altra meitat va presentar símptomes lleus, però aquests casos són molt recents i no es pot garantir que aquestes dades es mantinguin. A més, la informació disponible sobre aquesta variant canvia cada dia4,7.
Situació internacional
Aquesta nova variant òmicron del SARS-CoV-2 s’ha estès ràpidament per Europa i pel món, i creix cada dia en percentatge dins de les infeccions totals7.
A causa de la ràpida expansió, l’OMS considera que, encara que la variant pugui produir casos més lleus que les anteriors, el fet que sigui més contagiosa pot provocar més infeccions7.
Situació a Espanya
A Espanya s’està produint un increment exponencial de casos, molts d’associats a aquesta nova variant4. El primer cas detectat al país va ser a l’Hospital Gregorio Marañón i també a Madrid es va trobar el primer cas de transmissió comunitària3.
A més, Espanya (de manera coordinada amb la Unió Europea) ha adoptat mesures per al control d’entrada de viatgers procedents de països d’alt risc que es van revisant i actualitzant a la pàgina web del Ministeri de Sanitat3.
Funcionen les vacunes contra la variant òmicron?
Tot i que les dades disponibles fins ara són escasses i preliminars, es considera que les vacunes sí que són eficaces contra la variant òmicron, encara que l’eficàcia seria una mica més baixa que en el cas de la variant anterior, coneguda com a Delta1,2,3,6,8.
Però una dada fonamental és que, tot i que les possibilitats d’infecció puguin pujar, les vacunes disponibles en l’actualitat mantenen una eficàcia elevada per evitar la malaltia greu, les hospitalitzacions i les defuncions, per la qual cosa és essencial continuar amb les campanyes de vacunació també per lluitar contra la variable òmicron1,2,6.
S’estan produint reinfeccions?
Un dels aspectes que més amoïna actualment de la nova variant és que, segons les primeres dades disponibles, augmentaria el nombre de reinfeccions, és a dir, el nombre de persones que ja han passat la COVID-19 i es tornen a contagiar7. I és que, comparant la variant òmicron amb les anteriors, aquesta està associada a una capacitat més gran d’evadir la immunitat d’una infecció prèvia9, sobretot la protecció associada als anticossos neutralitzadors que es produeixen després d’haver passat la malaltia7; la immunitat cel·lular (cèl·lules T) ha donat mostres al laboratori de combatre millor aquesta variant.
Quines mesures cal seguir per evitar els contagis de la variant òmicron?
Respecte de les recomanacions per evitar els contagis, en aquest moment es mantenen les mateixes que per a la resta de les variants1,2:
- Distància interpersonal d’1,5 metres.
- Mascareta homologada i ben ajustada, especialment en entorns tancats o de gran afluència de gent.
- Obrir les finestres i millorar la ventilació.
- Evitar tant com es pugui els espais tancats i mal ventilats.
- Vacunar-se seguint les recomanacions de les autoritats sanitàries.
- Mantenir la higiene de mans.
En definitiva, encara queden moltes incògnites amb relació a la variant òmicron, però la responsabilitat individual i seguir les recomanacions de salut pública són la indicació principal que hem de tenir en compte.
Referències:
1 Omicron Variant: What You Need to Know. CDS. Desembre 2021.
2 Actualización sobre Omicron. Organització Mundial de la Salut. Novembre 2021.
3 ¿Qué se sabe de la variante del covid ómicron? Síntomas y casos en España. Fundación para el Conocimiento Madrid. Desembre 2021.
4 Variantes de SARS-CoV-2 en España: Ómicron. Ministeri de Sanitat. Desembre 2021.
5 Lo que sabemos sobre la nueva variante de preocupación: ómicron (B.1.1.529). Medscape. Novembre 2021.
6 Menor gravedad aparente de la variante ómicron. Asociación Española de Vacunología. Desembre 2021.
7 La variante ómicron ya está en casi 60 países, pero abundan los casos leves. Agencia SINC. Desembre 2021.
8 Qué sabemos de la efectividad de las vacunas frente a ómicron. Agencia SINC. Desembre 2021.
9 Increased risk of SARS-CoV-2 reinfection associated with emergence of the Omicron variant in South Africa. MedRvix. Desembre 2021.