Podcast: Percentils: m’he d’amoïnar?
- Família
- Pòdcast
En aquest nou capítol de Sin Cita Previa parlem sobre els percentils i per a què serveix en realitat aquesta mesura tan útil per als pediatres però tan confusa per als pares.
Una de les eines que utilitzen més els pediatres a la consulta són els gràfics de creixement, coneguts popularment com els percentils. Amb els percentils s’avalua el creixement de la canalla al llarg del temps i es compara amb altres infants de la mateixa edat i les mateixes característiques. Però aquests gràfics sovint causen confusió entre els pares, que solen entendre aquesta xifra com un reflex de la salut del fill.
Però, què significa realment una taula de percentils? És millor un percentil alt o un percentil baix? Què passa si el meu fill no segueix sempre en la mateixa corba del percentil? I, sobretot, els pediatres han de dir als pares en quin percentil estan els seus fills?
Què és un percentil?
Un percentil és una dada estadística d’una mesura d’agrupació per situar l’infant dins d’un grup de nens amb les mateixes característiques d’edat, sexe i raça. El percentil ens permet saber com està situat un valor en funció d’una mostra. Per generar els percentils es divideix un seguit de dades en cent grups del mateix valor o en intervals iguals.
El que es valora gràcies a les taules de percentils és el creixement adequat de l’infant a partir de les característiques mitjanes de la població. A partir d’aquí es poden diagnosticar possibles malalties o causes que provoquin un endarreriment o deficiència en el creixement normal.
Com és el creixement d’un nen?
Quan naixem, tots els éssers humans tenim una mida d’uns 50 centímetres. Això es deu a diferents característiques, sobretot l’espai disponible dins la mare i la seva nutrició, no a l’hormona del creixement ni al genotip del nadó.
Sis mesos després del naixement, comença un període d’entre dos i tres anys en què el genotip marca l’evolució del nen i desenvolupa el potencial de creixement i pes. Això s’anomena canalització del creixement.
Què és la canalització del creixement?
Quan naixem, tots tenim estatures i pesos molt semblants; el creixement és el procés que busca assolir l’alçària i el pes adequats per al genotip de cada persona. Per això, durant els 2-3 primers anys es produeix una etapa de creixement intensiu que busca acostar-se més al que serà el seu tipus d’estatura i pes adequat. Aquest fenomen s’anomena catch-up.
Conclusions
Cada infant té un genotip propi que dictarà la seva alçària i pes ideal, per això cada nen és únic i el percentil només és una referència per seguir-ne l’evolució de manera correcta. Sempre que estigui sa i mantingui uns hàbits saludables creixerà tot el que el seu potencial genètic li permeti. En qualsevol cas, un nen amb un percentil baix no vol dir que estigui menys sa que un amb un percentil alt, simplement reflecteix que la canalla no segueix el mateix patró de creixement.
L’important és que l’infant creixi a un ritme adequat, no el número de percentil on és. Per això, tan important és el seguiment i l’opinió del pediatre, ja que ell o ella ens podrà dir amb més precisió si hi ha res que no va bé. Saps quin és el percentil del teu fill? Vols saber quina és la referència usada per als infants a Espanya? Descobreix a l’episodi d’avui de Sin Cita Previa tot el que has de saber sobre els percentils i com interpretar-los!
Referències:
1 Podcast ‘Percentils: m’he d’amoïnar?’ de Sin Cita Previa amb Dos pediatras en casa. Gener 2022.