Dismenorrea: descobreix com pots alleujar el dolor menstrual
- Salut pràctica
- Salut de la dona
En aquest post explicarem què és la dismenorrea, a qui afecta, quins en són els símptomes i tractaments per alleujar el dolor.
El període o menstruació és una part del cicle menstrual de la dona en què es produeix el sagnat vaginal1. Algunes dones pateixen dolor a la zona baixa de l’abdomen uns dies abans, durant o després del període menstrual. Aquest dolor s’anomena dismenorrea2.
Tot i que el dolor pot afectar totes les dones en edat reproductiva, sol ser més habitual en dones adolescents; de fet, entre el 60 i el 93 % de les dones joves en pateixen, especialment durant els tres primers anys després de la menarquia, coneguda com la primera regla2.
Causes del dolor menstrual
Hi ha diferents causes de dolor menstrual; en funció d’això, parlem de2,3:
Dismenorrea primària
És la més comuna i acostuma a començar els primers 6 o 12 meses després de la primera regla, normalment abans dels 20 anys. Aquest tipus de color no està causat per una altra malaltia, sinó per un desequilibri de substàncies semblants a les hormones, anomenades prostaglandines, que controlen les contraccions de l’úter; la seva alteració fa que els músculs es contreguin i es relaxin de manera que provoquen espasmes.
Aquest dolor sol aparèixer els dos primers dies del període i, si bé té lloc principalment a la part inferior de l’abdomen, també pot arribar a les cames i l’esquena.
S’ha comprovat que afecta més les noies amb antecedents familiars de dismenorrea i també dones fumadores o que consumeixen alcohol freqüentment.
Dismenorrea secundària
Aquest dolor sol començar en dones més adultes i està causat per altres malalties que afecten l’úter o altres òrgans reproductius. En aquest cas, el dolor dura més dies, de fet, pot començar abans que el període i acabar dies després que se’n vagi. A més, normalment empitjora amb el pas del temps. Algunes de les malalties que poden provocar una dismenorrea secundària són3:
- Endometriosi: ocorre quan el teixit endometrial està fora del revestiment de l’úter. És la causa més freqüent d’aquest tipus de dolor menstrual.
- Miomes: és un tipus de tumor benigne que creix a l’úter.
- Adenomiosi: es produeix quan el teixit endometrial s’estén cap a l’interior de la paret muscular de l’úter.
El 50 % de les dones pateixen un d’aquests dos tipus de dismenorrea, i en la resta es deu a altres raons secundàries3.
Hi pot haver altres causes secundàries per les quals es produeix el dolor durant la regla2,3:
- Anomalies congènites: poden ser alteracions en la forma de l’úter, el coll de l’úter o la vagina. Però també es pot veure afectada la permeabilitat de l’himen o altres tipus d’irregularitats.
- Quists o tumors als ovaris.
- Malaltia inflamatòria pelviana: moltes vegades, és conseqüència d’infeccions de transmissió sexual, com la gonorrea o la clamídia.
- DIU (dispositiu intrauterí): el DIU és un mètode anticonceptiu que no sempre provoca dolor, i de vegades fins i tot pot ajudar a reduir-lo. Però, en el 50 % dels casos, l’alliberament de progestagen o coure pot produir dolor durant el període.
Símptomes de la dismenorrea
A cada dona l’afecta amb un dolor i una intensitat diferents, tot i que la majoria comparteixen espasmes menstruals o dolor a la part baixa de l’abdomen. Poden anar acompanyats de mal a l’esquena, les cames o el cap, nàusees, estrenyiment o diarrea. A més, es tendeix a orinar amb més assiduïtat1,3,4.
Aquests dolors solen començar un dia abans de la menstruació i poden durar fins a dos dies després del començament del període. Els símptomes de vegades són més forts si2:
- La primera menstruació va ser a una edat primerenca.
- Tens un sagnat intens i prolongat.
- Fumes.
- Tens antecedents familiars (pateixen o han patit dismenorrea).
Tractament
Pots alleujar el dolor pelvià seguint aquests consells1,2,5:
- Col·loca una bossa o manta calenta a l’abdomen.
- Fes un bany amb aigua calenta.
- Descansa bé.
- Evita el consum de tabac i alcohol.
- Fes activitat física amb regularitat. Practica exercicis de relaxació, com ara ioga o meditació, que t’ajudin a reduir l’estrès.
- Pots prendre antiinflamatoris que t’ajudin a alleujar el dolor.
El dolor menstrual comença a la joventut i, a mesura que van passant els anys, tendeix a disminuir4. Si bé els símptomes són difícils de controlar3, es poden fer petits tractaments per pal·liar-lo. En cas que el dolor sigui molt intens i no s’atenuïn amb aquests consells, et recomanem que consultis un especialista perquè t’assessori sobre altres procediments.
Referències:
1 Dolor menstrual. MedlinePlus. Consultat el febrer del 2022.
2 Dolor de regla, Dismenorrea. Institut Dra. Gómez Roig. Consultat el febrer del 2022.
3 Cólicos menstruales. Manual MSD. Febrer 2021.
4 Dismenorrea. Clínica Universitat de Navarra. Consultat el febrer del 2022.
5 Cólicos menstruales. Mayo Clinic. Consultat el febrer del 2022.