Descobreix què és i com solucionar l’halitosi - Adeslas Salud y Bienestar

En aquest post t’expliquem les causes principals de l’halitosi i com podem prevenir la mala olor en parlar.


L’halitosi és l’olor desagradable que prové de la cavitat oral, és a dir, de l’alè d’una persona quan parla1,2. Aquest problema sol fer sentir malament la persona que el pateix, es converteix en un problema d’autoestima i, de vegades, pot arribar a produir ansietat2,3.

Es calcula que l’halitosi afecta entre el 25 i el 30 % de les persones adultes1 i no hi ha un perfil de pacient2.

Quines són les causes de l’halitosi?

Es produeix com a resultat de l’alliberament de substàncies volàtils pudents que emanen de la boca de la persona2.

En el 80-90 % dels casos1 el mal alè està causat per bacteris que produeixen olor i creixen a la boca, principalment, a la llengua4.

Algunes de les causes principals de l’halitosi són3:

  • Relacionada amb la descomposició de partícules dels aliments que es queden entre les dents o al voltant. A més, alguns aliments com els alls, les cebes o algunes espècies també poden ser una causa d’halitosi.
  • El tabac pot ocasionar mal alè tant per l’olor que deixa fumar a la boca com perquè incrementa les possibilitats de tenir patologies a les genives, que també poden ser causa de mal alè.
  • Una higiene bucal deficient també pot ocasionar halitosi, ja que no raspallar-se les dents després dels àpats o utilitzar fil dental cada dia ocasiona que partícules dels aliments es quedin a la boca i formin una pel·lícula incolora i enganxifosa de placa bacteriana. Aquesta placa afecta les genives i pot ocasionar periodontitis (bosses plenes de placa entre les dents i les genives). A més, aquests bacteris també poden quedar-se a la llengua.
  • Les dentadures postisses que no s’ajusten adequadament o que no es netegen amb regularitat també poden acumular partícules d’aliments i produir mala olor.
  • Una patologia anomenada xerostomia, que disminueix la producció de saliva i causa sensació de boca seca, també incrementa les possibilitats d’halitosi, ja que la saliva elimina partícules que ocasionen mala olor i ajuda amb la neteja bucal. A més, hi ha alguns medicaments que tenen com a efecte secundari aquesta sequedat de la boca i, en conseqüència, incrementen les possibilitats que aparegui el mal alè.
  • Ferides a la boca, intervencions quirúrgiques, càries o patologies relacionades amb les genives també poden provocar mal alè.

A més, inflamacions i infeccions a la gola o al nas també poden ser causa d’halitosi de manera temporal i el reflux crònic dels àcids estomacals és un altre motiu de mal alè3.

Com es pot evitar l’halitosi?

Hi ha algunes pautes que poden ajudar a evitar el mal alè quan no està relacionat amb patologies1,3:

  • Beure aigua freqüentment i portar una dieta equilibrada, i evitant aliments com l’all o la ceba.
  • Evitar el tabac, el cafè i l’alcohol.
  • Mantenir una higiene bucal adequada: raspallar-se les dents i la llengua un mínim de dues vegades al dia (preferiblement, després de cada àpat) i utilitzar fil dental cada dia.
  • Canviar el raspall de dents amb regularitat, aproximadament cada 4 mesos.
  • Mantenir una higiene nasal adequada en el cas de persones amb excés de mucositat.
  • Mastegar xiclets sense sucre uns 5 minuts.
  • Acudir periòdicament a l’odontòleg.

En cas que l’halitosi es degui a una infecció, cal anar al metge, mentre que, si es deu a una malaltia de les genives o a càries, és l’odontòleg el professional que ha de determinar el tractament més apropiat per a cada cas concret3.

Si tens halitosi, segueix aquests consells i, si no se soluciona o tens qualsevol dubte, consulta-ho amb el metge o amb l’odontòleg perquè avaluïn el teu cas i trobin una solució al problema.

 

 

Referències:

1 Mal aliento o halitosis. AEPD. Febrer 2017.

2 Halitosis: Principios básicos sobre su origen y tratamiento. Revisión narrativa. Scielo. Abril 2020.

3 Mal aliento. Mayo Clinic. Consultat el febrer del 2022.

4 ¿Qué es lo que provoca el mal aliento? TeensHealth. Consultat el febrer del 2022.

Salut pràctica

#f19800
Text color
#ffffff 1
id_sync
3

Gingivitis

#009ddd
Text color
#ffffff 1
id_sync
92

Periodontal

#009ddd
Text color
#ffffff 1
id_sync
119

Prevenció

#009ddd
Text color
#ffffff 1
id_sync
121
Share
Destacado
Desactivado
id_sync
7796