En aquest post t’expliquem què has de tenir en compte per prendre el sol de manera segura aquest estiu i que no et perjudiqui la salut.
L’exposició al sol és necessària per mantenir una bona salut, per exemple, per tenir uns nivells adequats de vitamina D, i també és beneficiosa psicològicament, però és fonamental que es faci sempre amb precaució i que prenguem mesures per evitar els múltiples efectes nocius que també pot tenir per a nosaltres1,2.
Beneficis de prendre el sol
El sol és fonamental per a la vida de l’ésser humà. Ens aporta molts beneficis, alguns dels quals són1,3,4:
- Ajuda a sintetitzar la vitamina D.
- Millora algunes patologies de la pell, com la psoriasi.
- Millora l’estat d’ànim.
Per què hem de prendre el sol de manera segura?
El bronzejat en una pell sana és la resposta que té l’organisme per defensar-se de les raciacions solars2. Malgrat això, actualment tenir la pell morena està de moda i s’identifica moltes vegades amb la salut, per això cal tenir molt presents els efectes nocius que pot provocar exposar-se al sol de manera insegura1,2,3,4,5.
Si l’exposició és molt intensa1,2,3,4,5:
- Poden aparèixer cremades solars a la pell.
- Pot produir lesions oculars.
Si l’exposició insegura és freqüent, les conseqüències poden ser1,2,3,4,5:
- Taques a la pell.
- Envelliment de la pell amb l’aparició prematura d’arrugues.
Tant les cremades solars com exposar-se al sol de manera freqüent sense protecció pot augmentar el risc que es desenvolupi un càncer de pell. En el cas d’infants i adolescents cal ser especialment previnguts perquè una sola exposició al sol que produeixi cremades solars en pot augmentar les possibilitats de tenir càncer de pell en el futur1,2,5.
A més, és fonamental tenir en compte que el fet que una persona ha estigui morena no implica que ja no estigui exposada als efectes negatius del sol1, han d’utilitzar protectors solars igualment.
Consells per prendre el sol de manera segura
Seguint algunes pautes, podem prendre el sol de manera segura per a la salut, tot i que cal tenir en compte que la seguretat total no existeix1,2,3,4,5:
- No es pot prendre el sol entre les 12 i les 16 hores.
- Cal aplicar-se protector solar, com a mínim del factor 30, mitja hora abans de l’exposició al sol, i tornar-se’n a posar cada 2 o 3 hores. Això s’ha de fer tant a la platja com si som a la ciutat o a la muntanya, i tant a l’estiu com a l’hivern.
- En zones especialment sensibles, com la cara o cicatrius de més de 6 mesos, cal utilitzar un factor de protecció solar, i no posar al sol cicatrius de menys de 6 mesos.
- A l’hora de triar un protector solar, s’ha de comprovar que protegeix contra les radiacions UVB i UVA.
- També s’ha de fer servir protecció de barrera com barrets, ulleres de sol (amb protecció UV i marcatge CE) i roba.
- Cal beure aigua amb freqüència, abans de l’exposició al sol, durant, encara que no es tingui sensació de set, i després.
- S’ha d’utilitzar para-sol o quedar-se a l’ombra. A més, ens hem de posar crema solar a la platja o a la piscina encara que no haguem d’estar al sol, perquè cal tenir en compte que els rajos solars es reflecteixen en moltes superfícies com la sorra, les roques o l’aigua i ens arriben igualment.
- En cas d’estar a la muntanya o a la ciutat, hem de mirar de no estar al sol durant les hores centrals del dia.
- No ens hem d’exposar al sol més d’una o dues hores al dia, encara que ens posem protecció.
- En el cas de les persones amb pell més clara, l’exposició al sol ha de ser menor i fer-se de manera progressiva.
- Tot i que el dia estigui ennuvolat, s’han de seguir les mateixes mesures de protecció.
En el cas dels nadons i els nens petits1,2,3,4,5:
- Els menors de 6 mesos no poden estar en contacte directe amb el sol.
- Entre 6 mesos i 3 anys, cal extremar les precaucions: cobrir els infants amb roba i barrets, utilitzar protecció solar elevada (+50 FSP), adaptada als nens, evitar les hores centrals del dia, mantenir-se a l’ombra tot el temps possible i hidratar-los adequadament.
A més, és molt important protegir-se del sol segons cada tipus de pell (fototipus) i ser conscient que estar massa moreno augmenta el fotoenvelliment a llarg termini. S’han de controlar les pigues, no tan sols a l’estiu, i si alguna creix, canvia de color o en surt una nova de creixement ràpid, cal consultar el dermatòleg1,2.
Segueix aquests consells i consulta amb el metge si vols saber les millors hores per exposar-te al sol, el factor de protecció que has de fer servir en funció del teu tipus de pell o l’edat o si tens qualsevol altre dubte, és el professional que et podrà aconsellar millor sobre això.
Si ets assegurat d’Adeslas, recorda que tens disponible el nostre servei d’orientació mèdica, en el qual pots obtenir més informació.
Referències:
1 Buenas recomendaciones para tomar el sol. AEDV. Juny 2015.
2 Recomendaciones para la exposición solar. Sacyl. Consultat el maig del 2022.
3 ¿Cómo puedo tomar el sol de forma segura? Col·legi Oficial de Farmacèutics de la Corunya. Juliol 2019.
4 Decálogo de la AEMPS para tomar el sol de forma segura. AEMPS. Juny 2019.
5 Pasos a tomar para protegerse del sol. EPA. Juny 2021.