Butllofes: per què surten i com s’eliminen?
- Salut pràctica
- Accidents domèstics
En aquest post explicarem per què surten les butllofes, quines són les millors maneres d’eliminar-les i com les podem prevenir.
Les butllofes són incòmodes i força freqüents, però per sort també són fàcils de prevenir. En general, es produeixen per fricció, quan la pell frega amb una altra superfície, i es poden tractar a casa1,2,3,4.
Què és una butllofa?
Una butllofa és una bossa de pell amb líquid aquós, generalment transparent, a l’interior.1 Generalment surten als palmells i els dits de les mans, els talons i els dits dels peus4.
Què pot causar la formació d’una butllofa?
Normalment apareix a les mans o als peus per la fricció, és a dir, pel frec amb una altra superfície. En aquests casos, podem distingir1,4:
- Butllofes per fricció a les mans: acostumen a produir-se quan fem servir molt algunes eines com ara pales o rasclets. També apareixen si utilitzem articles d’esport, com raquetes de tennis o barres d’exercicis.
- Butllofes per fricció als peus: Solen aparèixer, sobretot, en caminar o córrer, quan usem sabates massa premudes o quan la forma no se’ns adapta al peu.
A més de la fricció, hi ha altres causes que en poden produir, com per exemple4:
- Cremades del sol, químiques i tèrmiques (de segon grau).
- Congelació (de segon grau)
- Exantema víric de mans, peus i boca: és una granellada causada pel virus Coxsackie, molt freqüent en infants i amb un nivell alt de contagiositat.
- Impetigen: els estafilococs són els bacteris que poden produir aquesta infecció de la pell, que cursa amb butllofes.
- Síndrome de pell escaldada per estafilococs greu: també està causada pels estafilococs i el símptoma principal és patir butllofes grans i esteses. És una infecció en la qual s’ha d’intervenir al més aviat possible per la seva gravetat.
Com es tracta una butllofa correctament a casa
Et molesta massa la butllofa? Si és així, la pots drenar o, el que és el mateix, extreure’n el líquid. D’aquesta manera deixes intacta la pell que la recobreix. Segueix els passos següents per fer-ho bé2:
- Renta’t les mans amb aigua i sabó i neteja la butllofa amb un hisop (per exemple, un bastonet o una gasa) amb antisèptic.
- Neteja una agulla afilada amb alcohol i punxa la butllofa en diversos llocs a prop de les vores.
- Drena’n el líquid, però deixa la pell que recobreix l’ampolla a lloc.
- Aplica una vaselina a la butllofa i cobreix-la amb una vena de gasa antiadherent.
- Revisa la zona cada cert temps per comprovar que no hi hagi infecció.
Si la butllofa et surt per una cremada lleu, retira’n la roba (sempre que no estigui enganxada a la cremada). També has de treure la roba si conté els productes químics que t’han causat la cremada. El pas següent és refredar-la3:
- Utilitza aigua freda, però mai gel. Et pot lesionar encara més el teixit.
- Si pots, sobretot si t’has cremat per culpa de productes químics, mantingues la pell cremada sota aigua freda de 10 a 15 minuts, fins que ja no et faci tant de mal. Pots utilitzar un lavabo, la dutxa o una mànega, si en tens a mà.
- Si no, col·loca un drap humit i net sobre la cremada.
Quan hagis aconseguit refredar la cremada, no trenquis la butllofa. Es pot infectar. El que va millor perquè la pell es recuperi és aplicar-hi una capa d’ungüent, como vaselina o àloe vera3.
Quan has d’anar al metge
En general, les butllofes desapareixen soles o quan te les drenes a casa. Però hi ha vegades en què és convenient que et posis en contacte amb el metge, sobretot si4.
- Tens febre i veus que l’envermelliment s’estén, ja que hi pot haver una infecció
- Tens butllofes extenses.
- Tens butllofes a la cara o al tou dels dits sense motiu aparent.
- Notes que et surten noves butllofes sense una causa clara.
Com es prevenen
Per evitar que et surtin butllofes per la fricció dels peus amb les sabates, la millor solució és posar-te uns mitjons que absorbeixin la humitat. També pots provar amb sabates i plantilles dissenyades per evitar que apareguin butllofes2.
Per a les mans, pots fer servir guants2.
Si ets assegurat d’Adeslas, recorda que tens disponible el nostre servei d’orientació mèdica en el qual podràs resoldre els dubtes que tinguis.
Referències:
1 Ampollas: ¿por qué salen y cómo eliminarlas? Ampollas. Kids Health. Febrer 2019.
2 Ampollas: primeros auxilios. Mayo Clinic. Abril 2022.
3 Atención postratamiento para quemaduras leves. Medline Plus. Agost 2020.
4 Las ampollas. Children’s Hospital Colorado. Consultat el maig del 2022.