Galindons: què són i per què surten
- Salut pràctica
- Malalties cròniques
En aquest post et parlem dels galindons, les seves causes i la manera de tractar-los.
El galindó, conegut popularment com a “dit gros cap a fora”, és una deformitat1 que provoca que la punta del dit gros quedi col·locada cap a la resta dels dits, que queden apinyats i, a més, l’articulació a la base del dit gros del peu també sobresurt2. El galindó té associades proliferacions òssies que ocasionen que la zona mitjana del peu quedi inflada. Es tracta d’un problema molt comú que es produeix amb més freqüència entre les dones1.
Quan el galindó és molt prominent i fa pressió contra el calçat, produeix una bossa sinovial (bossa plena de líquid) i compressió nerviosa, totes dues doloroses, i ocasiona que la persona no pugui desenvolupar les activitats diàries amb normalitat1.
A més, com que l’articulació es desplaça i no permet el funcionament mecànic normal del peu, ocasiona que es descompensi. En conseqüència, els dits han de suportar més pressió, les articulacions es luxen i poden aparèixer callositats o dits en urpa1.
Pel que fa al diagnòstic, el metge pot identificar un galindó examinant el peu i, de vegades, també necessitarà una radiografia per establir la millor manera de tractar-lo2.
Per què apareixen els galindons?
Prop del 80 % dels casos de galindons es deuen a factors genètics, però una cura inadequada dels peus pot incrementar les possibilitats que apareguin3.
Altres causes que poden ocasionar galindons són el calçat, els peus plans (en aquest cas, el galindó es desenvolupa més de pressa), malalties degeneratives òssies, laxitud lligamentosa, malalties neuromusculars, accidents cerebrovasculars, alteracions biomecàniques del peu i ruptura del tendó tibial posterior, i també poden estar associats a contractura del tendó d’Aquil·les1.
A més, hi ha alguns errors que cometem freqüentment que influeixen en la seva aparició3:
- Utilitzar calçat molt estret, com per exemple el que acaba en punta.
- Fer servir sabates de tacó molt alt i inestable.
- Desconèixer si altres familiars tenen galindons, cosa fonamental per fer-se revisions preventives periòdiques.
A més, és molt important anar a l’especialista tan bon punt es detecti qualsevol signe de deformitat als peus, ja que en aquests moments inicials es pot aplicar un tractament corrector que eviti que aparegui la patologia o que n’alenteixi el desenvolupament3.
Tractament dels galindons
En funció de la gravetat del galindó, canvia el tractament, que pot ser conservador o implicar una intervenció quirúrgica1,2.
Entre els tractaments conservadors hi ha1,2:
- Sabates amples i còmodes, adaptades a la morfologia del peu i que deixin espai per als dits.
- Ortesis plantars, conegudes com a plantilles, que poden ajudar a distribuir la pressió de manera uniforme i evitar que el galindó empitjori.
- Coixinets per a galindons que actuïn com un amortidor entre el peu i la sabata i que alleugin el dolor.
- Aplicar gel després d’haver estat molta estona de peu pot ajudar a alleujar el dolor i a rebaixar la inflamació. En aquest cas, és convenient que les persones amb problemes de circulació ho consultin amb el metge.
- Medicaments antiinflamatoris. En aquest cas, és important que qualsevol fàrmac es prengui amb control mèdic.
Si els tractaments conservadors no són suficients o es volen resoldre de manera definitiva els galindons, és imprescindible sotmetre’s a una intervenció quirúrgica1,2. La tècnica que cal utilitzar l’ha de determinar el traumatòleg avaluant la causa per la qual s’ha desenvolupat el galindó i tenint en compte les expectatives del pacient, el seu nivell d’activitat, el grau de deformitat i la reserva de teixit ossi1.
L’objectiu del procediment quirúrgic és restablir l’equilibri dels teixits tous que envolten la primera articulació metatarsofalàngica i, normalment, també una osteotomia (un tall parcial en un os) del primer metatarsià per alinear-lo. Es tracta, en la majoria dels casos, d’una cirurgia ambulatòria1.
Si tens galindons o notes molèsties als peus, ves a l’especialista, que et podrà aconsellar sobre l’opció més apropiada al teu cas.
Referències:
1 Hallux Valgus o juanetes. Col·legi de Podòlegs d’Astúries. Novembre 2016.
2 Juanetes. Mayo Clinic. Setembre 2021.
3 4 errores que predisponen a padecer juanetes. Il·lustre Col·legi Oficial de Podòlegs de la Comunitat Valenciana. Setembre 2020.