Conseqüències sanitàries de la guerra: mou-te per l’emergència humanitària a Ucraïna!
- Actualitat
- Estrès
En aquest post t’expliquem les conseqüències de la guerra d’Ucraïna, tant per a la salut mental de la població com des del punt de vista sanitari d’aquesta crisi humanitària. Des d’Adeslas Salut i Benestar ens hem sumat a Metges sense Fronteres per proporcionar assistència medicohumanitària i fer arribar subministraments essencials als milions de famílies afectades pel conflicte i, si ets client, tu també pots col·laborar amb nosaltres convertint els punts que tinguis acumulats en donacions. Ajuda’ns a ajudar!
Com? Convertint els punts que tinguis acumulats en donacions de 5, 10 o 20 € estaràs enviant ajuda imprescindible a milers de persones. Un gest solidari de gran impacte que transforma vides.
L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha incidit en la necessitat que la salut continuï sent prioritària durant el conflicte bèl·lic que té lloc a Ucraïna, com també que sigui un pilar essencial en l’ajuda humanitària a aquest país. Ha apuntat també al fet que cal garantir que els serveis mèdics bàsics per a la població siguin segurs i accessibles1.
Les conseqüències sanitàries poden ser molt significatives, i ho estan sent, d’aquí ve la importància de protegir els professionals sanitaris perquè puguin continuar salvant vides. A mes, l’OMS recalca que és essencial que els subministraments mèdics arribin a qui els necessita per als tractaments, com per exemple l’oxigen2.
Com ha succeït anteriorment en altres guerres, és molt probable que el sistema sanitari a Ucraïna es col·lapsi a causa de l’important increment en el nombre de persones que requereixen atenció3.
Des del punt de vista físic, s’agreujaran moltes de les patologies cròniques que tenia la població per l’aparició de malalties i lesions relacionades amb la guerra, com ara ferides, cremades, traumatismes i hemorràgies, o patologies associades a la falta d’higiene i a la sobreocupació, com per exemple diarrea, paràsits o còlera, entre d’altres. A més, ja estan apareixent múltiples problemes relacionats amb la salut mental2.
I si aquesta guerra tindrà conseqüències molt significatives en la salut tant física com psíquica de la població, encara seran més greus en infants i adolescents4. Tal com s’ha pogut comprovar en conflictes bèl·lics anteriors, la canalla, pel fet que és més vulnerable, pateix alteracions greus sobre la salut a curt, mitjà i llarg termini4.
Per tot això és importantíssim unir-se a campanyes com la que hem llançat des d’Adeslas Salud y Bienestar, en què ens hem sumat a Metges sense Fronteres per proporcionar assistència medicohumanitària i fer arribar subministraments essencials als milions de famílies afectades pel conflicte d’Ucraïna.
Pot augmentar la prevalença de la COVID-19
Des del començament d’aquesta ofensiva també s’ha reduït de manera dràstica el nombre de proves per detectar la COVID-19, fet que pot implicar un augment en la transmissió comunitària de la malaltia ocasionada per casos que no s’hagin detectat. A més, la baixa taxa de vacunació al país d’avui dia pot provocar que un nombre important de persones desenvolupin la malaltia de manera greu5.
Salut mental i guerra
Experimentar la sensació d’indefensió, vulnerabilitat, perill i por que ocasiona una guerra pot marcar de manera profunda les persones: es produeixen successos traumatitzants que sobrepassen els mecanismes de reacció de l’ésser humà davant de situacions extremes6.
La primera reacció és l’estrès agut de les persones, però és previsible que, tant en canalla com en adults, augmenti la prevalença de diferents patologies mentals com ara ansietat, depressió, problemes relacionats amb el son, un increment del consum de tòxics, l’aparició de conductes suïcides i el desenvolupament del trastorn d’estrès posttraumàtic. Aquest últim és molt freqüent en viure aquest tipus de situacions3.
Els símptomes de l’estrès posttraumàtic poden aparèixer en qualsevol moment; de vegades es presenta al cap d’un mes del fet, i d’altres, poden passar anys. Interfereixen de manera important en la vida diària de les persones que el pateixen, en les relacions socials i laborals7. Es tracta d’un problema molt complex, que pot aparèixer tant en la infància com en l’edat adulta, i que pot ocasionar símptomes de tipus diferents: records intrusius, evasió, canvis en el pensament i els estats d’ànim i canvis en les reaccions físiques i emocionals7.
- Records intrusius. Reviure el fet traumàtic com si succeís una altra vegada; que apareguin de manera involuntària i recurrent records del fet que provoquin angoixa; tenir malsons, reaccionar de manera física o amb angoixa greu davant de coses o situacions que li recordin el succés7.
- Evasió. Evitar anomenar el succés traumàtic i també persones, activitats o llocs que l’hi puguin recordar7.
- Canvis negatius en el pensament i en els estats d’ànim. Pensaments negatius, sensació de desesperança sobre el futur, dificultat per experimentar emocions positives, problemes de memòria relacionats amb el fet traumàtic viscut, distanciar-se de la família, dels amics o de l’entorn, estar emocionalment insensible, fins i tot la falta d’interès per les coses que abans li interessaven7.
- Canvis en reaccions físiques i emocionals. Estar sempre alerta amb sensació de perill, patir trastorns del son, espantar-se fàcilment, tenir dificultat per concentrar-se, mantenir conductes autodestructives com el consum de substàncies il·legals o d’alcohol, desenvolupar conductes agressives o rampells d’ira, fins i tot tenir sensació de culpa o de vergonya7.
En el cas dels infants de fins a 6 anys pot ser que recreïn el fet traumàtic a través del joc i que tinguin malsons, encara que no incloguin aspectes relacionats amb el fet negatiu7.
Quan la canalla es veu sotmesa a esdeveniments traumàtics greus, com una guerra, és possible que tingui conseqüències en el desenvolupament cognitiu i que pateixi seqüeles psicològiques que perdurin durant tota la seva vida8.
Com hi puc ajudar?
Per tot això, és important mobilitzar-se i participar en campanyes d’ajudes a les persones afectades pel conflicte.
Si ets client i usuari d’Adeslas Salut i Benestar, ara pots donar els punts que tinguis acumulats al fons d’emergències de Metges sense Fronteres per proporcionar assistència medicohumanitaria i fer arribar subministraments essencials als milions de famílies afectades pel conflicte d’Ucraïna.
Pots seguir sumant punts participant activament a Adeslas Salut i Benestar, apuntant-te a plans o compromisos de salut i donar-los a la causa amb finalitats solidàries.
Referències:
1 El Director General y el Director Regional de la OMS para Europa advierten que el suministro de oxígeno médico en Ucrania se ha reducido peligrosamente debido a la crisis. OMS. Febrer 2022.
2 Emergencia en Ucrania. OMS. Consultat el març del 2022.
3 Vivir una guerra supone una ruptura con la vida tal y como se conocía hasta ese momento. Agència SINC. Març 2022.
4 Llamamiento de la Pediatría para detener la guerra en Ucrania. Associació Espanyola de Pediatria. Febrer 2022.
5 La OMS alerta sobre un posible aumento del COVID-19 en Ucrania y urge a establecer un corredor humanitario. Nacions Unides. Març 2022.
6 La guerra como desastre. Sus consecuencias psicológicas. Scielo. Desembre 2017.
7 Trastorno de estrés postraumático (TEPT). Mayo Clinic. Novembre 2021.
8 Los traumas psicológicos para la infancia en zonas de guerra. Save the Children. Consultat el març del 2022.