En aquest post us expliquem en què consisteix el Parkinson, quines en són les causes i com se’n poden identificar els símptomes.
L’11 d’abril se celebra el Dia Mundial del Parkinson, una malaltia que afecta 160.000 persones a Espanya1. Aquest trastorn neurodegeneratiu és una malaltia crònica que altera el sistema nerviós de manera progressiva. Acostuma a començar cap als 60 anys, tot i que cada vegada afecta més persones joves, i és més freqüent en els homes2.
El Parkinson es caracteritza per una pèrdua o degeneració de neurones a la substància negra, una zona que és a la part central del cervell. Aquesta falta de neurones provoca una deficiència de dopamina, una substància química que permet fer moviments comuns, afecta el sistema nerviós i produeix símptomes com la tremolor o la rigidesa3.
Per què es produeix?
Les causes del Parkinson són desconegudes, tot i que alguns estudis han considerat que la combinació de l’envelliment, alguns gens i altres factors mediambientals poden ser els precursors de la malaltia3.
- Edat: normalment s’inicia quan la persona té entre 50 i 60 anys, però la incidència és més gran entre els sexagenaris. Si comença abans dels 50, s’anomena d’inici precoç.
- Factors genètics: el 90 % dels casos de Parkinson no estan relacionats amb una alteració genètica concreta, tot i que entre el 15 % i el 25 % de les persones que el pateixen tenen algun antecedent amb aquesta malaltia.
- Factors mediambientals: un consum prolongat d’aigua de pou o haver estat exposat a pesticides i herbicides es considera un factor de risc de la malaltia.
Alguns estudis han demostrat que fer exercici aeròbic redueix el risc de patir Parkinson. A més, també s’està investigant si les persones que consumeixen cafeïna o te verd pateixen la malaltia amb menys freqüència4.
Quins símptomes presenta?
Hi ha signes precoços que poden ajudar a reconèixer si es pateix la malaltia. Si tens aquests símptomes per separat no t’has d’amoïnar, però si en tens més d’un, et recomanem que et posis en contacte amb el metge4,5,6.
- Tremolor: tremolors o sacsejades a les mans, els braços, les cames o la mandíbula en repòs. Encara que puguin ser imperceptibles al principi, van empitjorant amb el pas del temps. De vegades afecta més una part del cos que una altra.
- Bradicinèsia o lentitud en els moviments: el Parkinson alenteix els moviments i fa que els passos siguin més curts, cosa que converteix les tasques simples en complicades.
- Rigidesa: els músculs es contrauen i es posen rígids, fent que els moviments siguin més costosos i dolorosos. Pot ocórrer als músculs de tot el cos.
- Postura i problemes d’equilibri: l’esquena tendeix a encorbar-se i es tenen més problemes d’equilibri, cosa que provoca caigudes.
- Pèrdua de moviments automàtics: de vegades pot disminuir la capacitat de fer moviments inconscients, com somriure, parpellejar o moure els braços en caminar.
- Canvis en la parla: de vegades hi ha canvis, com parlar en veu baixa, parlar més de pressa i arrossegant les paraules o de manera monòtona, sense fer pauses d’entonació.
- Canvis en l’escriptura: més dificultat a l’hora d’escriure a causa de les contraccions de la mà i lletra més petita.
- Problemes amb el son: moviments sobtats, cops de peu o sentir que caus mentre dorms poden ser signes precoços de la malaltia.
Tractaments i consells
Actualment no hi ha un tractament per guarir el Parkinson, però sí que hi ha una combinació de medicaments que ajuden a restablir la dopamina del cervell i que, per tant, milloren els símptomes i la qualitat de vida dels pacients. A més de tractaments farmacològics, també hi ha teràpies rehabilitadores que ajuden a disminuir els signes de la malaltia3.
- Fisioteràpia: aquest tipus de teràpia ajuda a aconseguir més control de la postura i progressar en la qualitat dels moviments. A més, permet reduir els tremolors i millorar l’elasticitat i el cansament.
- Logopèdia: la rehabilitació i la prevenció de trastorns de la parla, del llenguatge corporal o les alteracions de la veu és possible a través de la logopèdia.
- Teràpia ocupacional: pretén aconseguir autonomia i independència en les persones malalties en les tasques del dia a dia.
- Psicologia: té com a objectiu principal aconseguir l’acceptació del nou tipus de vida i reduir els aspectes negatius que poden causar els símptomes tant emocionalment com cognitivament.
Viure amb una malaltia crònica com el Parkinson pot ser difícil tant pel factor físic com per com pot afectar el pacient psicològicament5. En cas de detectar algun dels símptomes esmentats, el millor és consultar-ho amb un especialista que pugui emetre un diagnòstic i assessorar sobre el tractament adequat per pal·liar els efectes de la malaltia.
Referències:
1 Día Mundial del Párkinson 2021, la importancia de seguir garantizando el bienestar. Curemos el Párkinson. Abril 2021.
2 Enfermedad de Parkinson. MedlinePlus. Gener 2022.
3 Conoce la enfermedad. Federación Española de Párkinson. Consultat el febrer del 2022.
4 Enfermedad de Parkinson. Mayo Clinic. Gener 2022.
5 Enfermedad de Parkinson. Familydoctor.org. Abril 2020.
6 10 signos de alerta temprana. Parkinsion’s Foundation. Consultat el febrer del 2022.
7 Enfermedad de Parkinson. Clínica Universitat de Navarra. Consultat el febrer del 2022.