Skip to main content
Share

La febre en un nen és sempre motiu d’alarma?

  • Família
  • Nens

fatiga visual

Los episodios febriles son muy comunes entre los niños de 0 a 3 años. Suelen darse con más frecuencia en aquellos que acuden a centros de escolarización y, especialmente, durante la temporada de invierno1. Tot i que pot posar en alerta la família, cal tenir en compte que no és una malaltia greu, sinó que només és la resposta de l’organisme davant d’una infecció.


La febre en els infants és la causa més freqüent d’assistència a urgències pediàtriques els primers anys de vida. Però, encara que sembli paradoxal, quan la febre no és gaire alta i no afecta l’estat general del nen, l’ajuda a desenvolupar i enfortir el sistema immunitari i no s’ha de tractar, i per això no sempre s’ha de considerar un motiu d’alarma.2.

Infeccions per virus o bacteris solen ser darrere de l’aparició de la febre. Aquestes infeccions poden no ser importants ni suposar un problema greu per a la salut, i el mateix sistema immunitari del nen les pot eliminar sense haver de recórrer a un tractament farmacològic.

En els casos en què un infant sa té febre, caldria prestar més atenció al seu estat general que a la febre mateix. Per tant, si l’infant no té malestar general, no refusa el menjar i, fins i tot, juga, els pediatres apunten que el més probable és que la malaltia que ha generat la febre no sigui greu. En aquests casos, el tractament estaria dirigit únicament a alleujar el possible malestar que pugui ocasionar la febre.

Entre els remeis que es poden fer de manera casolana hi ha mantenir el nen ben hidratat (la febre fa que se suï més i es perdi més aigua), controlar que la temperatura ambiental sigui agradable i evitar que porti molta més roba de la necessària. A més, si tolera el bany, hauria de ser un moment de relaxació per al nen, però sempre amb l’aigua a la mateixa temperatura del menor (no calen els banys d’aigua freda). Cal evitar, d’altra banda, l’ús de fregues amb alcohol, que, tot i ser una creença molt estesa, no aporta cap benefici al nen amb febre.

El paracetamol o l’ibuprofè poden ajudar per millorar el possible malestar que produeix la febre. La recomanació dels pediatres és que l’ús no s’ha d’alternar i que s’han d’administrar d’acord amb el pes de l’infant. És important saber que el paracetamol es pot administrar a partir dels 3 mesos i l’ibuprofè, a partir dels 6 mesos de vida.1.

Quins signes han d’alertar les famílies?

La febre ha d’alertar que és un símptoma d’una infecció o malaltia greu i que l’ha d’avaluar un metge pediatre quan:2 y 3

  • Tingui una durada de més de 48-72 hores.
  • Es presenti en un acabat de néixer o menor de 3 mesos.
  • Sigui molt alta: si supera els 39 ºC en un nadó de 3 a 6 mesos o 40 ºC amb qualsevol edat.
  • Hi hagi irritabilitat o plor molt difícil de calmar.
  • El nen tingui convulsions o pèrdua de coneixement.
  • Hi hagi somnolència excessiva: el nen és difícil de despertar.
  • Apareixen lesions a la pell: en forma de taques vermelles o morades.
  • Hi hagi dificultat per respirar: té xiulets quan respira o una respiració molt ràpida.
  • Presenti vòmits o diarrees persistents que puguin suposar una deshidratació per a l’infant.
  • Si no orina o l’orina és molt escassa.

En aquests casos cal dur el nen a l’especialista perquè li facin les proves pertinents i es pugui obtenir un diagnòstic de la malaltia. D’aquesta manera, tractaran la malaltia de base i, alhora, prescriuran els fàrmacs necessaris per alleujar l’estat general de l’infant.

Febre i Covid-19

La febre és un dels símptomes principals de la Covid-19, però és un símptoma que comparteix amb multitud de malalties infeccioses i amb una gran capacitat de transmissió, encara que la seva gravetat sigui molt menor.4 Per evitar possibles contagis, especialment durant la pandèmia, les famílies haurien d’evitar dur els infants a escoles d’educació infantil o a l’escola sempre que hi hagi febre. També haurien de considerar altres símptomes que podrien tenir relació amb la Covid-19, com ara tos, congestió nasal, cansament i vòmits o diarrea. Tant si el nen només presenta febre com si va acompanyat d’altres símptomes, el protocol indica que la família s’ha de posar en contacte amb el pediatre d’atenció primària perquè els doni les pautes que cal seguir.

En cas que la febre i el malestar en l’infant es presentin quan estigui a l’escola o l’escola d’educació infantil, se n’informarà els pares i el nen romandrà aïllat fins que la família el reculli. Posteriorment, els pares igualment han de contactar amb el pediatre i seguir les seves indicacions. En cas que es confirmi que l’infant està infectat per Covid-19, la família ho haurà de comunicar al centre educatiu perquè aquest prengui les directrius oportunes establertes per a aquests casos.

Referències:
1 Fiebre: ¿qué hacer cuando el niño tiene fiebre? En família. Associació Espanyola de Pediatria. Març 2014. 

2 La fiebre representa el motivo más frecuente de consulta en urgencias pediátricas. Associació Espanyola de Pediatria. Juny 2012. 

3 Acerca de la fiebre de vuestros hijos. Associació Espanyola de Pediatria d’Atenció Primària. Juliol 2014. 

4 Propuesta de actuación de la Asociación Española de Pediatría-EAP, en caso de fiebre en un niño en el colegio/escuela infantil. Juny, 2020.