fatiga visual

Està formada per aliments suaus, que són fàcils de digerir i que no estimulen la secreció gàstrica, perquè l’aparell digestiu treballi poc per ajudar-lo a recuperar-se.


Està formada per aliments suaus, que són fàcils de digerir i que no estimulen la secreció gàstrica, perquè l’aparell digestiu treballi poc per ajudar-lo a recuperar-se.

El metge pot recomanar una dieta tova per tractar problemes digestius molt comuns com ara úlceres, reflux gastroesofàgic, còlics, gastritis i gastroenteritis i després d’episodis de nàusees i vòmits. També després de cirurgies estomacals o d’alguna part de l’intestí (prim o colon). 1

Es caracteritza perquè els aliments que s’hi utilitzaran tenen poca fibra, no contenen picants, espècies fortes, àcids (vinagre o llimona), salses ni greixos. Les formes de preparació són senzilles, com el forn, la planxa o mitjançant cocció, i s’eviten els fregits, ja que aporten greixos als aliments i els fan més difícils de digerir.

Quins aliments inclou la dieta tova? 2

  • Lactis, tant llet i iogurt com formatge, però sempre en l’opció desnatada, ja que cal evitar els greixos i la nata és el greix que contenen els lactis.
  • Ous, que s’han de cuinar escalfats, passats per aigua o en truita francesa. Els pacients amb símptomes més greus o acabats d’intervenir han d’incorporar a la dieta primer les clares i, a mesura que vagin millorant, anar introduint-hi els rovells, que és la part que té el greix de l’ou.
  • Carn blanca, com la de pollastre, gall dindi o conill, i peix blanc, com lluç, bruixa, llenguado o llucet. En tots dos casos, és aconsellable fer-los a la planxa, al forn o cuits.
  • Verdura: en caldo, puré o cuita és la millor manera de prendre-la.
  • Fruita, que s’ha d’ingerir com a compota o puré (tret del plàtan molt madur, que es pot menjar cru).
  • Llegums. Es recomana menjar-ne en petites quantitats, que cal passar pel colador xinès perquè no quedi rastre de la pell que els recobreix, i, per descomptat, no s’han de cuinar amb embotits (xoriç, botifarró) o carn de porc, perquè té un contingut alt en greixos.
  • Cereals i fècules com pasta, arròs, galetes de tipus Maria, pa blanc, torrat o en forma de biscota. D’altra banda, les patates també es poden consumir, però bullides, al vapor o en puré.
  • Líquids: cal prendre preferentment aigua i infusions (camamilla, menta poniol, roibos).

I què he d’evitar? 1

  • Qualsevol lacti sencer, especialment els formatges molt curats, que són els que tenen més greix.
  • Carns grasses, dures i fibroses com les de vedella, xai o porc, ja que fan que l’estómac treballi més per poder fer la digestió.
  • Peix blau (que, tot i que conté greixos saludables omega-3, suposa un treball “extra” en la digestió), en salaó o fumat.
  • Verdura crua i, especialment, la que és més flatulenta, com cols de Brussel·les, bròcoli, coliflor, col o pebrots verds.
  • Fruita crua i sense pelar, ja que la fibra es troba especialment a la pell, o deshidratada.
  • Cereals d’avena o integrals, incloent-hi la pasta i l’arròs.
  • Aliments amb molt de sucre com els gelats i les postres industrials.
  • Begudes alcohòliques o amb excitants, com el cafè o el te, ja que irriten la mucosa gàstrica.

Com s’ha de fer la dieta tova?

  • Ingerint en cada presa petites quantitats i molt a poc a poc, ja que mastegar molt el menjar facilita enormement la digestió.
  • Augmentar les preses, almenys, 5 vegades al dia.
  • Beure sense pressa, de manera pausada.
  • Prendre els aliments tebis, ni gaire freds ni gaire calents.
  • Cuinar amb poca sal, sense condiments ni picants i amb poc oli (preferiblement d’oliva).
  • Sopar, com a mínim, dues hores abans d’anar-se’n al llit. Quan s’està estirat, la digestió s’alenteix considerablement.
  • Evitar fumar, ja que la nicotina també és un irritant per a l’aparell digestiu.

Habitualment, la recomanació mèdica és fer aquesta dieta durant uns dies i de mica en mica anar incloent-hi els aliments habituals. No obstant això, és important seguir les recomanacions individuals i consultar en cas de dubte o si persisteixen els símptomes.

 

 

Referències:
 

1 Dieta blanda. MedlinePlus. Biblioteca Nacional de Medicina dels EUA. JulioL, 2020. 

2 Dietas blandas: cuándo se utilizan y para qué sirven. Universitat Internacional de València. Març 2017.

Salut pràctica

#f19800
Text color
#ffffff 1
id_sync
3

Nutrició

#009ddd
Text color
#ffffff 1
id_sync
114

Dieta Saludable

#009ddd
Text color
#ffffff 1
id_sync
5295

Tractament

#009ddd
Text color
#ffffff 1
id_sync
129

Alimentació

#783030
Text color
#ffffff 1
id_sync
2
Share
Destacado
Desactivado