fatiga visual

La dieta dels infants d’Espanya té més greixos no saludables i menys greixos saludables del recomanable. La llet enriquida podria ser la clau per revertir aquesta situació.


Per a un desenvolupament correcte, els infants han de consumir a través de la dieta quantitats suficients d’àcids grassos essencials com els omega-3, especialment l’àcid docosahexaenoic, també anomenat DHA, fonamental per a la formació i la funcionalitat del sistema nerviós central, especialment del cervell i la retina.

Però, tal com revela un treball fet per la Fundació Espanyola de la Nutrició (FEN) i la Fundació Iberoamericana de la Nutrició (FINUT), emmarcat dins de l’estudi EsNuPI (Estudi Nutricional en Població Infantil Espanyola),1 la dieta dels infants espanyols és elevada en greixos saturats i deficitària en aquest tipus d’àcids grassos tan beneficiosos.

Per dur a terme aquest estudi, els autors van disposar de dades de 1.514 infants d’entre un i deu anys que vivien en zones urbanes i no seguien una alimentació vegana. Les dades es van recopilar entre els anys 2018 i 2019. Els participants es van dividir en dos grups: un estava format pels que consumien tot tipus de llets (considerat representatiu de la població infantil general), mentre que l’altre el formaven els menors que prenien llet infantil enriquida, incloent-hi llets de continuació, llets de creixement i altres llets enriquides i fortificades.

El greix en la dieta dels infants

Els autors de l’estudi van trobar que les tres fonts principals de greix total en la dieta dels infants van ser:

  • La llet i els productes làctics
  • Els olis i els greixos
  • La carn i els productes càrnics

En la població general infantil la font principal de DHA són el peix i el marisc, seguits de la carn i els productes càrnics i de la llet i els productes làctics.

En la població d’infants consumidors de llet infantil enriquida, la llet i els productes làctics apareixen en primer lloc com a font de DHA, seguit del peix i el marisc i la carn i productes càrnics.

Més greixos dels “bons” i menys dels “dolents”

Tal com ha declarat Rosaura Leis2, coordinadora de la Unitat de Nutrició Pediàtrica del Complex Hospitalari de la Universitat de Santiago de Compostel·la i una de les autores de l’estudi: “Una ingesta de greix adequat en l’alimentació infantil és fonamental per assegurar una bona aportació d’energia, i també un creixement físic correcte i el desenvolupament d’òrgans essencials com el cervell. El consum de greixos ha de suposar el 20-35 % de la ingesta energètica total, enint en compte sempre les ingestes mínimes recomanades d’àcids grassos essencials i àcids grassos poliinsaturats, com els omega-3 i els omega-6, i moderant els greixos saturats”.

D’acord amb l’anàlisi feta, els infants que consumien llet infantil enriquida mostraven tenir un perfil més saludable de consum de greixos.

  • Perquè la dieta infantil sigui saludable, la ingesta de greixos saturats (dolents) no ha de superar el 8 % de la ingesta energètica total. Segons l’estudi esmentat, el grup que representava la població infantil general presentava un percentatge del 13 %, mentre que en el grup dels infants consumidors de llet infantil enriquida aquest percentatge era una mica millor, del 12 %.
  • El percentatge d’infants que complien les recomanacions de greixos poliinsaturats (bons) se situa en el 21,5 % en el cas dels consumidors de llet infantil enriquida, i en l’11,2 % en el grup de població infantil general.

La llet infantil enriquida, una bona alternativa

D’acord amb Leis: “La font principal de DHA en la dieta és el peix blau, però en molts casos als pares els resulta difícil introduir aquests aliments en la dieta dels menuts amb la freqüència que seria necessària per arribar a les ingestes diàries recomanades. L’estudi EsNuPI mostra que utilitzar aliments fortificats i enriquits com els làctics, tan presents i importants en la dieta dels infants, és una estratègia útil i eficaç per ajudar a aconseguir les ingestes adequades”, explica la doctora Leis.

Referències:

1 Madrigal, Casandra y col. Dietary Intake, Nutritional Adequacy and Food Sources of Total Fat and Fatty Acids, and Relationships with Personal and Family Factors in Spanish Children Aged One to <10 Years: Results of the EsNuPI Study. Nutrients. Agost de 2020. 

2 Los niños que consumen leches infantiles enriquecidas ingieren 4,5 veces más omega-3 DHA, esencial para el desarrollo cognitivo y la agudeza visual. Estudio EsNuPI. Fundació Espanyola de la Nutrició i FINUT, Fundació Iberoamericana de Nutrició. Febrer 2020. 

Alimentació

#783030
Text color
#ffffff 1
id_sync
2

Dieta Saludable

#009ddd
Text color
#ffffff 1
id_sync
5295

Desenvolupament infantil

#009ddd
Text color
#ffffff 1
id_sync
74

Lactis

#009ddd
Text color
#ffffff 1
id_sync
140
Share
Destacado
Desactivado
id_sync
7341