Segons un nou estudi, els adults grans i de mitjana edat que “se senten més joves” tendeixen a tenir més bona salut i a viure més temps.
Sentir-se jove d’esperit o, almenys, amb una edat inferior a la que marca el DNI pot fer que tinguem més bona salut i prolongar la vida? Investigadors del Centre Alemany de Gerontologia1 estan convençuts que sí. Per arribar a aquesta conclusió, un equip de científics dirigits per Markus Wettstein, investigador de la Universitat de Berlín en el moment de l’estudi, va analitzar dades de 5.039 participants de 40 anys o més inclosos a l’enquesta alemanya sobre l’envelliment. El sondeig incloïa preguntes sobre el grau d’estrès percebut pels participants i la salut funcional a l’hora de fer activitats diàries com caminar, vestir-se o banyar-se. L’enquesta també incloïa una pregunta relativa a l’edat subjectiva dels participants: “Quants anys sents que tens?”.
Les quatre dimensions de l’envelliment
Tal com explica Mark Novak, professor de Sociologia a la Universitat Estatal de Califòrnia Bakersfield, al llibre Issues in aging2, l’envelliment té quatre dimensions:
- Edat cronològica. Fa referència al temps que ha passat des que neix la persona.
- Edat biològica. Està marcada pel deteriorament de l’organisme i les cèl·lules. Es diu que és l’edat més real, ja que refereix els canvis físics que ens afecten funcionalment a mesura que ens acostem a la mitjana edat i la vellesa.
- Edat psicològica. És l’edat subjectiva, la que “sentim” i en virtut de la qual actuem.
- Edat social. Està relacionada amb els canvis en els rols i les relacions d’una persona que abasten tots els àmbits de la seva vida (familiar, laboral, etc.).
L’edat subjectiva i la salut
D’acord amb els resultats, les persones que van admetre tenir més estrès van experimentar un declivi més pronunciat en la salut funcional en un espai de temps de tres anys. Aquest vincle entre l’estrès i el deteriorament de la salut funcional va ser més fort per als participants cronològicament més grans. D’altra banda, el vincle entre l’estrès i el deteriorament de la salut funcional era més dèbil en els participants que se sentien més joves que la seva edat cronològica. Els investigadors van observar, a més, que aquest efecte protector era més fort entre els participants de més edat.
Si bé el procés d’envelliment és un fenomen universal, les persones el perceben i l’experimenten d’una manera considerablement diferent. Així, alguns arriben a la vellesa i a una edat molt avançada amb recursos de salut força bons i intactes, mentre que altres experimenten una disminució pronunciada en la salut funcional. Tal com afirma Wettstein:3 “Les troballes donen suport al fet que l’estrès té un paper fonamental com a factor de risc per al deteriorament funcional de la salut, en particular entre la gent gran. També revelen que sentir que es té una edat subjectiva inferior a la cronològica afavoreix la bona salut i esmorteeix l’estrès.”
Si et sents jove, el cervell ho nota
L’edat subjectiva no tan sols es reflecteix en l’activitat de la persona, també en els òrgans. Fa uns anys, investigadors del Departament de Psicologia de la Universitat Nacional de Seül, Corea del Sud4,van determinar a través de ressonàncies magnètiques que la gent gran que es percebia a si mateixa com a més jove que l’edat real mostrava no tan sols més volum de matèria grisa a certes àrees, sinó també una edat cerebral més jove de la prevista. Aquest treball demostra que l’experiència subjectiva de l’envelliment està relacionada estretament amb el procés d’envelliment cerebral, i també indica que els mecanismes neurobiològics de l’edat subjectiva són un marcador important de la salut neurocognitiva en la vellesa.
Referències:
1 Wettstein, Markus y col. Feeling younger as a stress buffer: Subjective age moderates the effect of perceived stress on change in functional health. Psychology and Aging. Maig 2021.
2 Novak, Mark (autor de Issues in aging). The Concept and Experience of Aging. Universitat de Minnesota. Pàgina visitada el 19 de maig de 2021.
3 Feeling younger buffers older adults from stress, protects against health decline. Asociació Americana de Psicologia. Maig 2021.
4 Kwak Seyul y col. Feeling How Old I Am: Subjective Age Is Associated With Estimated Brain Age. Frontiers in Aging Neuroscience. Juny 2018.