La meitat de les persones amb diabetis pateixen hipertensió arterial, una circumstància que n’augmenta el risc cardiovascular.
Segons que informen des de la Federació Espanyola de Diabetis (FEDE),1 la hipertensió afecta a Espanya prop del 43 % de les persones adultes, i d’aquestes, entre el 40 % i el 60 % pateixen diabetis. Aquestes xifres tan elevades suposen un risc molt preocupant per a una gran part de la població, ja que la hipertensió arterial augmenta el risc de malalties cardiovasculars com ara infart miocardi, insuficiència renal o accidents cerebrovasculars, com l’ictus.
Sobre la hipertensió
Una persona pateix hipertensió quan presenta una tensió elevada de manera persistent. D’acord amb els experts de la Fundació Espanyola del Cor (FEC),2, els nivells màxims de pressió arterial sistòlica (alta) haurien d’estar entre 120-129 mmHg, i els de la diastòlica (baixa), entre 80 i 84 mmHg. Es considera que una persona té la tensió normal-alta quan les xifres de pressió arterial sistòlica estan entre 130-139 mmHg, i les de la diastòlica, entre 80-89 mmHg.
Els valors de tensió en persones amb diabetis han d’estar per sota de 130/80 mmHg. La hipertensió no presenta símptomes i pot passar inadvertida, per això és aconsellable prendre’s la tensió una vegada a l’any a partir dels 40 anys.
Sobre la diabetis de tipus 2
La diabetis de tipus 2 és la diabetis més comuna de diabetis mellitus, ja que és fins a 10 vegades més freqüent que la diabetis de tipus 1, afirmen des de la FEDE3. 3 Les persones que pateixen aquesta malaltia crònica presenten uns nivells de glucosa en sang elevats a causa de la resistència de l’organisme davant la insulina. Les causes principals en són l’excés de pes i el sedentarisme. S’estima que el 80 % de les persones amb diabetis de tipus 2 té sobrepès en el moment del diagnòstic. L’edat és un altre factor de risc que cal considerar, ja que la incidència de la diabetis de tipus 2 augmenta amb el pas dels anys. Però la creixent epidèmia d’obesitat entre persones cada vegada més joves està tenint com a conseqüència que la diabetis de tipus 2 aparegui també en persones joves i fins i tot infants.
Tres factors clau per combatre totes dues patologies
Portar un estil de vida saludable ajuda a prevenir i, també, a lluitar contra la hipertensió i la diabetis. Hi ha tres factors clau per evitar aquestes patologies o per plantar-los cara una vegada que han aparegut:
- Mantenir-se en un pes adequat. El sobrepès i l’obesitat són dues condicions que afecten tant la hipertensió com la diabetis. Se sap que les persones amb sobrepès tenen tendència a tenir una pressió arterial més elevada i que l’obesitat és un factor de risc decisiu en l’aparició de la diabetis de tipus 2.
- No fumar. Els fumadors tenen tendència a patir hipertensió i una freqüència cardíaca elevada. Deixar de fumar també és molt positiu per a les persones amb diabetis, ja que abandonar aquest hàbit en redueix el risc cardiovascular.
- Menjar sa. Seguir una mala i inadequada alimentació afavoreix el desenvolupament de la diabetis de tipus 2 i, també, d’hipertensió arterial. Al contrari, seguir una alimentació rica en fruita i verdura alta en fibra4, amb presència de proteïnes (millor peix que carn) i en què hi hagi un consum baix de greixos i carbohidrats, afavoreix la baixada de pes i, en conseqüència, ajuda a combatre tant la diabetis com la hipertensió.
Referències:
1 Entre el 40% y el 60% de las personas con diabetes padece hipertensión arterial, aumentando su riesgo cardiovascular. Federació Espanyola de Diabetis (FEDE). Maig 2021.
2 Hipertensión. Fundación Española del Corazón (FEC). Pàgina visitada el 28 de juny de 2021.
3 Diabetes. Tipos de diabetes. Federació Espanyola de Diabetis (FEDE). Pàgina visitada el 28 de juny de 2021.
4 Diabetes e hipertensión: Dieta para prevenirlas. Federació Espanyola de Diabetis (FEDE). Octubre 2019.