Túnel carpià: tens factors de risc?
- Salut pràctica
- Malalties cròniques
En aquest post t’expliquem què és la síndrome del túnel carpià, te n’expliquem les causes i podràs saber si tens factors de risc de patir-ne.
La síndrome del túnel carpià és una neuropatia1. Es tracta de la compressió del nervi mitjà al canell quan passa pel canal carpià. Amb el temps, el pinçament del nervi pot fer que es lesioni2.
Aquesta síndrome és la compressió nerviosa més freqüent1. Pot afectar totes dues mans, tot i que la predominant (dreta o esquerra en funció de si som dretans o esquerrans) sol ser la més afectada2.
La raó per la qual es lesiona el nervi és un augment de la pressió dins del túnel que produeix un conflicte d’espai; això fa que s’inflin les beines tendinoses dels tendons flexors dins seu i disminueix el risc sanguini del nervi mitjà. Aquest increment de la pressió provoca molèsties tant al canell com a la mà2, ja que hi ha una disminució de la funció del nervi1.
Causes de la síndrome del túnel carpià
La síndrome del túnel carpià està reconeguda com una malaltia relacionada amb la feina, ja que està inclosa a la llista de la Unió Europea de malalties professionals1. Tot i que tradicionalment s’ha associat fonamentalment a feines d’oficina, un estudi recent publicat al Journal of Occupational and Environmental Medicine recull que les feines manuals que requereixen aixecar, subjectar i moure el canell tenen taxes més altes d’incidència de la síndrome del túnel carpià que les feines amb ordinador3.
Les causes de la síndrome del túnel carpià també poden ser traumàtiques, com per exemple2:
- Malalties inflamatòries, com ara l'artritis reumatoide.
- Causes degeneratives, com l’artrosi i l’artritis degenerativa.
- Fractures de canell.
- Tumors intrínsecs o extrínsecs a la zona del carp.
Factors de risc
Hi ha múltiples factors que poden influir en l’aparició de la síndrome del túnel carpià:
- L'edat: se sol diagnosticar entre els 40 i els 60 anys2.
- El sexe: és més freqüent en les dones, ja que tenen la zona del túnel carpià més petita1,2.
- La feina: els llocs que inclouen moviments repetitius de canell i dits, postures forçades del canell, recolzar-se de manera prolongada sobre el taló de la mà, etcètera1,2,3.
- Altres malalties: algunes malalties cròniques, com ara la diabetis1, augmenten el risc de lesió dels nervis. Les malalties inflamatòries poden afectar el revestiment dels tendons del canell i exercir pressió sobre el nervi mitjà2.
- Obesitat: l’obesitat és un altre factor de risc1.
- Retenció de líquids: augmenta la pressió dins del túnel carpià i això irrita el nervi. Malalties com les insuficiències cardíaques o renals provoquen retenció de líquids2.
- Canvis hormonals: durant l'embaràs1, la lactància o la menopausa, a més de malalties com l’hipotiroïdisme2.
- Medicaments: la cortisona o els anticonceptius per via oral, entre d’altres2.
Quins símptomes presenta
Els símptomes apareixen de mica en mica i en diferents fases a mesura que avança la malaltia2:
- Formigueig i entumiment de la mà i dolor al canell i a la mà. Apareix de manera intermitent, fonamentalment a la nit. Pot arribar a despertar la persona.
- Més endavant es pot reduir la sensibilitat a la mà, concretament a la meitat exterior (la zona més propera al dit petit).
- A mesura que progressa la síndrome del túnel carpià, pot aparèixer debilitat a la mà. Per exemple, a la persona li poden començar a caure objectes de les mans.
Com es diagnostica
Per fer el diagnòstic, el metge es basa tant en un examen físic de la sensibilitat i la força de la mà i els dits com en maniobres que puguin desencadenar-ne els símptomes2. A més, fa un estudi de la història clínica, utilitza qüestionari i demana que es faci un electromiograma1. Així i tot, és complicat per al professional sanitari fer aquest diagnòstic1, ja que hi ha altres malalties com la fibromiàlgia o la vasculitis que presenten símptomes semblants2.
Tractament
Si ens han diagnosticat la síndrome del túnel carpià, podem canviar alguns hàbits i seguir algunes pautes per evitar que la malaltia avanci2:
- Modificar les activitats manuals que poden provocar la compressió del nervi.
- Si treballem davant d’un ordinador, l’ús de teclats especials o suports de canell poden ser molt útils.
- Utilitzar fèrules de mantinguin el canell en posició neutra, especialment durant la nit.
- Rehabilitació.
- Exercicis d’estiraments i enfortiment de la zona del canell per millorar la mobilitat i disminuir el dolor.
A més, hi ha opcions de tractaments farmacològics i intervencions quirúrgiques per als casos més greus que, si ho considera necessari, el metge et pot recomanar.
Si tens aquests símptomes, no ho dubtis i consulta-ho amb el professional sanitari, que serà l’encarregat d’orientar-te sobre els passos que has de seguir.
Referències:
1 Análisis de factores de riesgo en síndrome de túnel carpiano. Revista Medicina del Trabajo. Setembre 2016.
2 Causas del STC. Hospital Clínic. Consultat el setembre del 2021.
3 El STC no es solo para los oficinistas. Estudi Henry Ford. Abril 2021.