Lactis: per què s’han d’incloure a la dieta – Adeslas Salud y Bienestar

En aquest post parlarem dels diferents tipus de lactis que hi ha, quines en són les propietats i per què els hem d’incloure a la dieta.


La llet, i els lactis en general, són aliments bàsics i fonamentals de l’alimentació a causa de les nombroses propietats nutricionals que tenen. Els experts en nutrició han desmentit els falsos mites que han circulat els últims temps sobre els efectes negatius que tenen per a la salut i defensen el consum de lactis. A més, hi ha estudis que confirmen que el consum diari de lactis fermentats, com el iogurt, protegeix davant del risc de patir algunes malalties cròniques.1

Els lactis inclouen els productes derivats de la llet, siguin sencers o desnatats, bullits, crus o fermentats. Són aliments molt complets i constitueixen la font principal de calci i vitamina D.2

Tipus de lactis

Hi ha moltes maneres de consumir productes lactis, sigui en format líquid o sòlid, untables o barrejats amb altres productes o com a ingredients en la preparació d’altres tipus d’aliments. Aquí te’n resumim els tipus principals:3 

Llet líquida

És el lacti bàsic i el més consumit. Hi ha molts tipus de llet líquida, segons l’animal del qual procedeix, el contingut en greixos o en lactosa, si està enriquida amb vitamines o no o el mètode usat per a la seva conservació, com la pasteurització, l’esterilització o el mètode UHT.

Llet fermentada

S’obté a partir de la fermentació de la llet amb diferents microorganismes per obtenir diferents productes, i és la base de la fabricació dels iogurts o el quefir.

Llet condensada

Són llets concentrades a les quals s’ha eliminat gran part de l’aigua mitjançant un tractament tèrmic. La majoria de les llets condensades que es comercialitzen són edulcorades. 

Llet evaporada

Igual que amb la llet condensada, s’obté eliminant part de l’aigua de la llet sencera o desnatada mitjançant un tractament amb calor. 

Llet en pols

És la llet sòlida, en forma de pols o de grànuls, i s’obté per deshidratació de la llet líquida.

Formatge

Els formatges tenen un alt valor nutritiu, són rics en proteïnes, calci i vitamines, i s’obtenen coagulant la llet per acció del quall i eliminant-ne posteriorment el sèrum. Hi ha molts tipus de formatge, segons l’origen i el grau de maduració. Els formatges més madurs contenen un percentatge més alt de greixos i són més calòrics, mentre que els formatges frescos són més lleugers i més fàcils de digerir. 

Mantega

La mantega és un producte gras derivat de la llet que s’obté batent la llet o la nata. És rica en vitamines A, D i E, i s’ha de considerar més un greix alimentari que un lacti.  

Nata

És un producte lacti ric en matèria grassa que s’obté descremant o centrifugant la llet. N’hi ha de diferents tipus: muntada, batuda, líquida o reconstituïda.  

Quantes lactis hem de consumir?

Tot i que el consum de lactis s’ha reduït els últims anys perquè han aparegut productes substitutius al mercat,4 es recomana consumir entre dues i quatre racions diàries de lactis, sobretot en infants i joves, dones embarassades i gent gran. Una ració de lactis equival a:5 

  • Un got de llet de 250 ml
  • Dos iogurts
  • 100 g de formatge fresc
  • Tres cullerades soperes de formatge ratllat
  • De 30 a 40 g de formatge de pasta dura, curat o formatge blau
  • De 40 a 60 g de formatge de pasta blanda

Propietats nutricionals

Els lactis són aliments d’alt valor nutricional, molt equilibrats pel que fa a l’aportació de macronutrients i una font de proteïnes de bona qualitat, perquè contenen tots els aminoàcids essencials, carbohidrats, greixos, vitamines, minerals i antioxidants.3 

Aquestes propietats fan que els lactis siguin:6,7

  • Un element bàsic en una alimentació saludable i equilibrada: el consum diari millora el nivell de salut de la població. 
  • Un aliment bàsic per al creixement i el desenvolupament adequats de la canalla i els joves, a causa del seu alt valor biològic.
  • La font principal de calci, que contribueix a un desenvolupament ossi correcte en la infància i a prevenir l’osteoporosi a l’edat adulta. Un got de llet aporta sis o set vegades més calci que altres aliments com els llegums, la verdura o els cereals.
  • Una font important de minerals, com ara calci, magnesi, fòsfor o zinc, de vitamines A, D, K, E i de vitamines del grup B.
  • Una millor opció que les begudes vegetals, pel fet que aporten més proteïnes d’alt valor biològic i de calci en comparació amb aquest tipus de begudes vegetals.  

A més, si ets assegurat d’Adeslas, recorda que tens disponible el nostre pla de Nutrició, en el qual en pots obtenir més informació.   

 

Referències:

1Expertos en nutrición defienden la importancia de los lácteos en una dieta sana “a pesar de su mala prensa". Universitat Menéndez Pelayo. Consultat el febrer del 2023.

2Lácteos. Fundació Espanyola del Cor. Consultat el febrer del 2023.

3Portal lácteo. Organización de las Naciones Unidad para la Alimentación y la Agricultura. FAO. Consultat el febrer del 2023. 

4La importancia de consumir leche. Clínica Universitat de Navarra. Consultat el febrer del 2023.

5Los lácteos: inclúyelos en el menú. ADILAC. Asociación de Intolerantes a la Lactosa. Setembre 2018. 

6Importancia de los alimentos lácteos en la salud cardiovascular: ¿enteros o desnatados? Nutrición Hospitalaria, Scielo. Novembre-desembre 2018

7Decálogo sobre la importancia de la leche en la etapa infantil. Associació Espanyola de Pediatria. 2016

8Nuevas tendencias en alimentos. Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició. Juny 2019. 

Desactivado

Alimentació

#783030
Text color
#ffffff 1
id_sync
2

Calci

#009ddd
Text color
#ffffff 1
id_sync
56

Dieta Saludable

#009ddd
Text color
#ffffff 1
id_sync
5295

Lactis

#009ddd
Text color
#ffffff 1
id_sync
140

Nutrició

#009ddd
Text color
#ffffff 1
id_sync
114
Share
Destacado
Activado