5 de novembre: Dia del Cuidador. Com es pot millorar la salut dels cuidadors
- Familia
- Seniors
En aquest post explicarem què s’entén per cuidadors, quines en són les funcions principals i per què és important que es cuidin per garantir la seva salut física i emocional.
Com cada 5 de novembre, se celebra el Dia Mundial dels Cuidadors, el dia de les persones que proporcionen assistència a qui pateix lesions, malalties físiques o algun tipus de discapacitat. No tan sols són professionals remunerats, sinó també familiars, amics o voluntaris que fan aquestes funcions1,2.
Què és un cuidador i quin rol té?
Els cuidadors són persones que assisteixen infants, adults o gent gran que requereixen cures especials perquè pateixen algun tipus de discapacitat, malaltia o deteriorament a causa de l’edat. Els cuidadors duen a terme les seves tasques a l’hospital, a casa o en altres espais habilitats per1,2:
- Oferir al pacient una atenció física i sociosanitària: ajudar en el maneig de la malaltia, la lesió o la discapacitat mitjançant l’adaptació de l’entorn a les seves necessitats i proporcionar les cures necessàries per afavorir-ne el benestar físic, mental i social.
- Cuidar el benestar emocional de l’afectat: fer tasques i sentir-se útil dins de les possibilitats del pacient li permetrà mantenir una sensació de control.
- Acompanyar la persona que necessita ajuda en les activitats del seu dia a dia (passejos, teràpies, compres...).
El cuidador, a més, per poder dur a terme la seva tasca:
- Manté una comunicació adequada amb el pacient per facilitar-li que mostri els seus sentiments, preocupacions..., d’una manera més oberta.
- Accepta les limitacions del malalt: les tasques de cura poden canviar a mesura que canvia la salut de la persona, i per això cal que el cuidador s’adapti a les noves circumstàncies.
L’impacte del rol de cuidador
Ser cuidador pot produir una sensació gratificant, però també pot tenir un cost físic i emocional. Pot ser una feina estressant, en què moltes vegades es deixa de banda la salut i la cura pròpies3. L’estrès del cuidador pot provocar problemes de salut com ara1,3:
- Depressió i ansietat: sentir-se aclaparat o amoïnat constantment és molt comú entre els cuidadors. Aquest estat es produeix per un sentiment de tensió emocional o per una autoexigència excessiva.
- Tristesa: marcar-se objectius difícils de complir o caure en l’autocrítica pot provocar un sentiment de tristesa que pot reduir-ne l’energia i, per tant, la capacitat de cura.
- Sentir-se cansat amb freqüència o tenir mals de cap, dolor corporal o altres problemes físics són signes d’estrès del cuidador. L’estrès pot afectar el sistema immunitari debilitant-lo i, per tant, augmentant la possibilitat d’emmalaltir amb més freqüència.
- Irritació o enuig: la sobrecàrrega en les cures o sentir que no et sents ajudat per altres persones pot provocar ira pel fet de sentir-se atrapat en la situació.
- Sobrepès, obesitat o pèrdua de pes: les alteracions en el pes es poden deure a una alimentació irregular o a una tria de menjar poc saludable.
- Perdre l’interès per activitats de lleure pròpies: el sentiment de culpa o els “deures” excessius poden provocar falta d’interès per les activitats personals de les quals abans es gaudia, fet que també provoca distanciament social.
Com es pot ajudar a millorar la salut del cuidador
Per poder tenir cura d’una altra persona, cal cuidar-se primer a un mateix. Per això cal que prenguis mesures que t’ajudin a millorar la salut1,3,4,5:
- Demana i accepta ajuda: deixa que altres persones et rellevin en la cura de la persona. Això farà que tinguis una mica més de llibertat per fer altres activitats. Pots preparar una llista amb coses que altres persones poden fer per ella.
- Acudeix a grups de suport: permeten parlar i treballar sobre els sentiments i els desafiaments que experimentes amb altres persones que han passat o passen per experiències semblants.
- Uneix-te a grups de suport per a cuidadors: t’ajudarà a relacionar-te amb altres persones en la teva situació, escoltar suggeriments i sentir-se comprès i amb suport.
- Mantén-te en contacte amb la família i els amics: busca suport en la gent que t’estimes per obtenir suport emocional.
- Cuida l’alimentació: aprofita els aliments saludables que es preparen per al pacient als àpats. Això t’ajudarà a evitar el menjar ràpid i ultraprocessat.
- Intenta dormir bé: el descans és la millor manera de recarregar-se; cal dormir entre 6 i 8 hores diàries. Si no és possible, fes migdiades breus mentre el pacient també està adormit.
- Mantén-te actiu físicament: és recomanable fer entre 150 i 300 minuts d’activitat física aeròbica moderada o entre 75 i 150 minuts d’activitat física aeròbica intensa a la setmana. L’exercici físic ajuda a reduir l’estrès i a millorar l’estat d’ànim.
- Fixa’t objectius realistes: crea llistes que t’ajudin a prioritzar les tasques i mantenir una rutina diària.
- Acudeix a un terapeuta: si tens dificultats emocionals, necessites ajuda per aprendre a gestionar la teva vida o cuidar la teva pròpia salut és important que acudeixis al metge o al psicòleg. No demanar ajuda no ha de ser una opció, ja que pot provocar tristesa, frustració i aïllament.
Acceptar les limitacions pròpies a l’hora de tenir cura d’una altra persona i cuidar la salut física i mental del cuidador són clau per mantenir el benestar. La cura pròpia permet una millor cura dels altres1,3.
Si ets assegurat d’Adeslas, recorda que tens disponible el nostre servei d'orientació mèdica, en el qual en pots obtenir més informació.
Referències:
1 Estrés de las personas encargadas del cuidado: Consejos para cuidarte a ti mismo. Mayo Clinic. Març 2022.
2 Consejos para ser un cuidador exitoso. Cáncer.net. Agost 2017.
3 Salud del cuidador. Medline Plus. Setembre 2020.
4 Salud y bienestar del cuidador. Familydoctor.org. Juny 2019.
5 Hacerse cargo de su cuidad. Cancer.net. Març 2021.