Skip to main content
Share

Activitat física: “medicina” eficaç per reduir el risc cardiovascular

  • Vida Activa
  • Colesterol

caminar

Les probabilitats de patir una malaltia cardiovascular són més baixes en les persones que fan exercici, fins i tot si tenen hipertensió, diabetis o el colesterol elevat.


Se sap que tenir la tensió alta, el colesterol elevat i patir diabetis són factors de risc que augmenten les probabilitats de patir una malaltia cardiovascular. Un gran estudi presentat al congrés ESC Preventive Cardiology 20211, de la Societat Europea de Cardiologia (ESC), sosté que l’augment dels nivells d'activitat física estan associats a una probabilitat més baixa d’esdeveniments cardíacs i mortalitat en persones amb risc cardiovascular. “Investigacions anteriors van mostrar que les millores en l’activitat física són beneficioses per a la salut. Però aquests estudis es van fer en la població general. Vam fer aquest estudi perquè volíem saber si hi havia efectes semblants en persones amb factors de risc cardiovascular, com ara pressió arterial alta, colesterol alt i diabetis”, afirma el director de l’estudi.

Activitat versus malalties cardiovasculars

Els participants es van sotmetre a un examen físic i van completar qüestionaris sobre el seu historial mèdic i estil de vida, incloent-hi l’exercici. Els qüestionaris es van repetir quatre anys després. El seguiment mitjà dels participants va abastar un període mitjà de set anys després de la primera avaluació després de l’aparició de la malaltia cardiovascular. La mostra de població de l’estudi es va dividir en cinc grups en funció dels canvis en els patrons d’activitat física al llarg de l’estudi: gran reducció, reducció moderada, sense canvis, millora moderada i gran millora.

  • Entre els participants amb factors de risc cardiovascular (tensió arterial elevada, colesterol alt o diabetis), ) els investigadors van trobar que els que tenien una millora de moderada a gran en l' activiat física tenien al voltant del 30 % menys de probabilitats de desenvolupar una malaltia cardiovascular o morir durant el seguiment, en comparació amb els que no van canviar el nivell d’activitat.
  • D’altra banda, entre els participants sense factors de risc cardiovascular, els investigadors van trobar que els que tenien grans reduccions en l’activitat física tenien el 40 % més de risc de malaltia cardiovascular o mort en comparació amb el que no van canviar el nivell d’activitat.

Tal com conclou la investigació: “L’estudi suggereix que per prevenir atacs cardíacs i accidents cerebrovasculars, i per augmentar la longevitat, les persones sanes han de mantenir els nivells d’activitat física, mentre que els que tenen factors de risc s’han de tornar més actius. L’associació entre activitat i reducció de risc cardíac va ser més gran en les persones que eren relativament sedentàries al començament de l’estudi i que van augmentar l’activitat en el transcurs d’aquest, fet que indica que les persones inactives són les que hi poden guanyar més.”

Activitat recomanada

Per prevenir les malalties cardíaques, les directrius europees recomanen almenys 150 minuts a la setmana d’activitat física aeròbica d’intensitat moderada o 75 minuts a la setmana d’intensitat vigorosa, o bé una combinació equivalent. “Si actualment ets sedentari, caminar és una bona activitat per començar. Si ja arribes a la quantitat recomanada, intenta fer 10 minuts més cada dia o augmentar la intensitat”, sosté l’estudi.

Des de la Fundació Espanyola del Cor (FEC)2 recorden que l’exercici físic millora el control de tots els factors de risc cardiovascular com hipertensió, obesitat o diabetis. A més, redueix la progressió de la malaltia coronària, ja que disminueix la necessitat miocàrdica d’oxigen, el risc de trombes, la disfunció endotelial, la inflamació i l’estrès oxidatiu. Per tot això, fer activitat física redueix les probabilitats de patir infarts de miocardi, arrítmies, insuficiència cardíaca i accidents cerebrovasculars.

Referències:

1 Heart patients advised to move more to avoid heart attacks and strokes. Societat Europea de Cardiologia. Abril 2021. 

2 Madaria, Zigor. Beneficios de la actividad física para la salud. Fundació Espanyola del Cor (FEC). Setembre 2018.