En aquest post parlarem sobre els aliments de temporada i els avantatges d’incloure’ls a la nostra alimentació perquè sigui més saludable i sostenible.
Avui dia es pot trobar pràcticament qualsevol aliment en qualsevol època de l’any, però és essencial que siguem conscients que no tots els aliments estan disponibles a tot arreu i durant tot l’any, si no és que es porten des de lloc llunyans amb altres climes.
És important conèixer quins són els aliments de temporada de la nostra regió a cada estació, és a dir, en el seu període de producció, per incloure’ls a la nostra alimentació i gaudir de totes les propietats que tenen. També és recomanable fixar-se en l’origen dels aliments que comprem, ja que el consum de productes fora de temporada implica un cost econòmic per al consumidor.1,2
Què són els aliments de temporada?2
Els aliments de temporada, especialment la fruita i la verdura, són els que estan disponibles i es troben en el moment de consum òptim en un país o una regió concrets durant un període de temps determinat. Els productes de temporada es poden conrear al seu punt just de maduració i posar a disposició del consumidor en un termini breu de temps, i per això conserven totes les propietats organolèptiques (les que es poden percebre pels òrgans dels sentits) i que tenen més bon sabor, aroma i aspecte.
Els productes de temporada estan estretament relacionats amb el consum de proximitat, que consisteix a triar productes produïts a l’entorn més proper, o el més proper possible. L’hàbit de comprar productes de proximitat es pot aplicar a la fruita i la verdura, però també als ous, la carn, el peix o els lactis.
Avantatges de consumir aliments de temporada i proximitat1-3
Triar aliments de temporada i proximitat té diversos avantatges per a tu i per a l’entorn:
- Més sabor i frescor: un dels beneficis principals dels aliments de temporada és que són més saborosos, ja que es poden conrear al seu punt òptim de maduració i estar disponibles per consumir-los al cap de poques hores.
- Estalvi econòmic: els aliments de temporada també són més econòmics, ja que durant els mesos en què es conreen l’oferta n’és abundant. A més, els costos de transport i intermediació d’aquest tipus de productes són molt més baixos, cosa que també es reflecteix en el preu final.
- Productes de confiança: els aliments de temporada solen provenir de zones properes, fet que ens ofereix certa garantia de qui hi ha al darrere de cada producte, i informació sobre les tècniques i els productes químics que s’han fet servir per a la producció.
- Consum responsable i sostenible: consumir aliments de temporada i proximitat és més sostenible perquè es conreen i es processen en unes condicions mediambientals òptimes. A més, disminueix el consum d’energia i les emissions de CO2 (diòxid de carboni) perquè es redueixen els processos de transport, distribució, emmagatzematge, refrigeració i conservació.
- Desenvolupament de l’economia local: consumint aliments de temporada apostes per la producció i el comerç local, i contribueixes a reforçar l’economia de la zona.
- Conservació d’espècies autòctones: el consum de productes de temporada i proximitat contribueix a fer que es continuïn conreant i produint espècies agroalimentàries autòctones que, si no, podrien estar en perill de desaparèixer del mercat.
Llista d’aliments de temporada per estació3,4
Si vols incloure aliments frescos i de temporada a l’alimentació quotidiana has de tenir en compte:
Aliments de temporada a la primavera
- Fruita: nespres, plàtans, llimones, maduixes, albercocs, cireres, nectarines, prunes i paraguaians.
- Verdura: bledes, api, carxofes, coliflor, escarola, espinacs, enciam, porros, remolatxa i cogombres.
Aliments de temporada a l’estiu
- Fruita: nabius, gerds, maduixes, préssecs, síndria, meló, peres, paraguaians, nectarines, figues i albercocs.
- Verdura: albergínies, carbassons, mongeta verda, blat de moro, pebrots, cogombres i tomàquets.
Aliments de temporada a la tardor
- Fruita: xirimoies, magranes, kiwis, pomes, peres, plàtans, raïm, mandarines, caquis i codonys.
- Verdura: carbassa, espinacs, patates, porros, raves, tomàquets, cols de Brussel·les, card, escarola, bròcoli i bolets.
Aliments de temporada a l’hivern
- Fruita: alvocats, kiwis, llimones, mandarines, taronges i plàtans.
- Verdura: bròcoli, faves, bledes, carxofes, col llombarda, col verda, naps, porros, pastanagues, remolatxa i pèsols.
Recomanacions per triar aliments de temporada1,2,3,5
Ara que ja coneixes els aliments de temporada en cada època de l’any, tingues en compte aquestes recomanacions per fer una compra intel·ligent, saber identificar les millors opcions i evitar el malbaratament d’aliments:
- Planifica els menús de la setmana en funció de l’època de l’any i els aliments de temporada.
- Ves a comprar amb una llista dels productes que et calen per evitar comprar més del compte i que els aliments acabin fent-se malbé.
- A l’hora de comprar fruita, verdura o peix, escull els productes que tinguin més bon color i un aspecte més fresc, i evita els que semblin colpejats o deteriorats.
- Els aliments de temporada acostumen a ser més barats. Pots aprofitar per comprar-ne més quantitat i congelar-los o fer-ne conserves casolanes.
- Dona preferència als mercats de la teva zona i als productors locals.
- Prova de conrear els teus propis aliments de temporada. Ho pots fer en testos o al jardí. A més de millorar l’alimentació, pots descobrir un nou hobby i aprofitar per fer una mica d’exercici.
- Alguns aliments congelats o envasats són saludables, però d’altres no tant. Revisa les etiquetes nutricionals per comprovar i triar les opcions més saludables (amb menys sucres, sodi...).
- Acostuma’t a llegir l’etiquetat dels productes. Ha d’incloure informació sobre la denominació del producte, el país d’origen, el pes, el lot i les dades del fabricant.
- També pots trobar molta informació interessant sobre els aliments als distintius d’origen i qualitat:
- Indicació geogràfica protegida (IGP): identifica els productes que porten associada la qualitat o la reputació al seu origen geogràfic.
- Denominació d’origen protegida (DOP): identifica productes que provenen d’un lloc determinat. En aquest cas, tota la producció, transformació i elaboració s’han de fer al lloc indicat.
- Segell de producció ecològica: distingeix els productes per als quals no s’han fet servir pesticides químics i, per tant, contribueixen a conservar la fertilitat i la biodiversitat del sòl.
A més, si ets assegurat d’Adeslas, recorda que tens disponible el nostre Pla d’alimentació, en el qual en pots obtenir més informació.
Referències:
1Apuesta por los alimentos de temporada. Fundació Espanyola del Cor. 2022.
2Alimentos de proximidad y temporada. Hospital Sant Joan de Déu. Juliol del 2019.
3Alimentos de temporada. American Health Academy. Consultat el maig del 2023.
4Calendario de frutas y hortalizas de temporada. Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació. 2017.
5El etiquetado de fruta y verdura. Ministeri de Consum. 2022.