Com es pot fomentar l’autoestima dels adolescents: recomanacions per a pares
- Familia
- Adolescencia
En aquest post parlarem sobre l’autoestima dels adolescents, els beneficis de tenir una bona autoestima durant aquesta etapa vital i les estratègies que podem utilitzar per millorar-la.
Amb motiu del Dia Internacional de la Joventut, parlarem sobre l’autoestima dels adolescents. L’autoestima és el conjunt de percepcions, creences i sentiments que té una persona sobre si mateixa. Abarca una perspectiva descriptiva, és a dir, el concepte que un té de si mateix o autoconcepte, i la valoració que la persona fa de si mateixa. Aquesta visió personal es va desenvolupant a través de les experiències i les relacions amb l’entorn familiar i social, especialment durant l’adolescència, una etapa caracteritzada pel canvi.1-3
La importància de l’autoestima en l’adolescència
L’adolescència és el període de transició de la infància a l’edat adulta, en el qual hi ha grans canvis biològics, psicològics, sexuals i socials. També és una etapa clau del desenvolupament de la identitat i la personalitat, i el coneixement d’un mateix evoluciona al mateix temps que l’autoestima, és a dir, la valoració que l’adolescent fa de si mateix, basant-se en la interacció que té amb la família, l’escola, els amics, l’entorn social i els mitjans de comunicació.4
L’autoestima proporciona confiança i seguretat en les persones i és essencial per al desenvolupament personal i social, l’establiment d’unes relacions adequades amb l’entorn, el rendiment escolar, la relaxació i la capacitat d’autocontrol, la salut mental i la felicitat de la persona.3
Durant l’adolescència, l’autoestima pateix grans canvis a causa del desenvolupament corporal i l’evolució de l’aspecte físic, especialment entre les noies, a més de la influència dels estereotips socioculturals i els rols de gènere. Per això, cal oferir als joves les eines necessàries perquè siguin capaços d’assumir i acceptar els canvis propis d’aquest període evolutiu.4 Tenir una bona autoestima durant l’adolescència:3,4
- Redueix la possibilitat de patir ansietat i de tenir sentiments de gelosia o soledat.
- Comporta menys risc de consum de substàncies.
- Potencia el rendiment acadèmic i redueix el fracàs escolar.
- Permet millorar les relacions personals.
- Atorga autosuficiència.
- Limita la probabilitat de presentar idees suïcides o de patir depressió.
Estratègies per promoure i millorar l’autoestima dels adolescente
Com hem comentat, l’autoestima no és innata, sinó que va evolucionant al llarg de la vida a partir de les vivències, les experiències i les relacions que té cada persona.4 Per ajudar a fer que el teu fill aconsegueixi tenir una bona autoestima cal:1,2,4,5
- Acceptar-lo tal com és: coneix-ne les qualitats i els defectes, fes una llista de les seves qualitats i aptituds positives i recorda’ls-hi les sovint.
- Reconèixer-ne els èxits i afalagar-lo: sigui amb paraules o gestos com una abraçada o uns copets a l’espatlla, fins i tot en els moments que els resultats no siguin els desitjats. Això afavorirà que el jove se senti orgullós de si mateix.
- Parlar-li de manera positiva: tot i que cal ser realista i corregir els actes inapropiats, és recomanable parlar-li en positiu per promoure el diàleg i la crítica constructiva.
- Reconèixer-ne els gustos i els interessos: estimula’l perquè provi noves activitats i passatemps. Moltes vegades seran passatgers, però és positiu animar-lo a descobrir el que li agrada, però sense deixar els estudis de banda.
- Demanar-li l’opinió: reconeix-li la capacitat per proposar solucions i tingues en compte els seus suggeriments en les decisions familiars.
- No comparar-lo amb altres persones: evita comparar-lo amb els seus germans, amb els companys o altres adolescents, ja que li pot minvar l’autoestima.
- Animar-lo a relacionar-se amb gent que el tracti bé: anima’l a relacionar-se amb persones amb qui pugui ser ell mateix, que l’acceptin i l’ajudin a millorar i sentir-se millor.
- Animar-lo a fixar-se objectius realistes: incentiva’l perquè es fixi un objectiu i un pla per assolir-lo. També el pots animar a portar un registre per veure la seva progressió i adonar-se fins on ha estat capaç d’arribar.
- Evitar les bromes o sarcasmes que el puguin fer sentir malament.
- Procurar ser afectuós i fer que se senti estimat: depenent de la persona i l’edat, de vegades, gestionar les mostres d’afecte pot ser complicat, però l’afecte es pot mostrar de moltes maneres, no tan sols amb paraules.
Malgrat que l’autoestima és molt personal, les persones que estan a prop de l’adolescent, tant la família com les institucions educatives, l’han d’acompanyar en el seu desenvolupament, han de ser capaços d’ajustar-se a les seves necessitats psicològiques i socials i li han de proporcionar les eines adequades perquè sigui capaç d’assumir els seus propis canvis evolutius.4
A més, si ets assegurat d’Adeslas, recorda que tens disponible el nostre Pla de l’adolescent, en el qual en pots obtenir més informació.
Referències:
1Autoestima en niños y adolescentes. AEPED. Maig 2019.
2¿Cómo puedo mejorar mi autoestima? TeensHealth. Agost 2018.
3Autoestima y ansiedad en los adolescentes. Universitat de Múrcia. Setembre 2018.
4Adolescencia y autoestima: su desarrollo desde las instituciones educativas. Scielo. Juny 2019.
5Formas de mejorar la autoestima de su hijo adolescente. Healthy Children. Novembre 2015.