Com es reeduca el paladar dels infants
- Alimentación
- Niños
En aquest post parlarem de la importància de reeducar el paladar de la canalla per introduir productes més saludables a la seva alimentació i de les estratègies que podem seguir per aconseguir-ho.
Cada vegada som més conscients de la importància d’alimentar-nos de manera saludable i de reduir el consum de sucre per mantenir una bona salut. Això és important especialment en el cas dels infants; que s’acostumin als sabors naturals dels aliments pot ser un procés costós, sobretot si estan habituats a menjar productes ensucrats i ultraprocessats.1
La importància d’educar i reeducar el paladar en la canalla1-4
Les taxes de prevalença de sobrepès i obesitat dels infants i adolescents espanyols es troben entre les més altes d’Europa. Segons dades recents, el 26 % dels nens de 8 a 17 anys té sobrepès, i el 12,6 % són obesos. Aquest problema es deu, en gran part, als mals hàbits alimentaris de molts infants.
Promoure una alimentació saludable des de la infància és fonamental, perquè és ben sabut que els hàbits adquirits durant aquesta etapa de la vida tindran un gran impacte sobre la salut i la qualitat de l’alimentació en l’edat adulta.
L’Organització Mundial de la Salut (OMS) fa anys que adverteix sobre les conseqüències de la mala alimentació i el consum excessiu de sucre sobre la salut de les persones. La mala alimentació està relacionada directament amb algunes malalties cròniques, com les malalties cardiovasculars i cerebrovasculars, la diabetis, l’obesitat, la hipertensió i alguns tipus de càncer. Per tant, hem de cuidar l’alimentació, especialment la dels més petits, per prevenir futurs problemes de salut. Una de les maneres de fer-ho és reduint el consum de sucre tant com sigui possible.
Segons les recomanacions de l’OMS, el consum de sucres lliures hauria de ser inferior al 10 % de la ingesta calòrica total. Són sucres lliures tant els que estan presents de manera natural als aliments mateixos com els que s’afegeixen durant el procés de fabricació o cuinat. També els que afegeix el consumidor, per exemple, quan posem una cullerada de sucre a les maduixes.
Per què els infants rebutgen certs aliments?1,3
Hi ha diversos motius pels quals un nen pot refusar un aliment. Un és la neofòbia alimentària, que es defineix com el rebuig o la reticència a tastar aliments nous o que no formen part de l’alimentació habitual. En la infància, la neofòbia alimentària sol estar associada a un consum més baix de fruita i verdura i a una alimentació poc saludable.
Un altre dels motius pels quals la canalla sol refusar alguns aliments saludables és perquè té el paladar acostumat a sabors molt potents i a aliments amb excés de sal o de sucre. Per exemple, si estan acostumats a menjar el iogurt amb sucre, no es voldran menjar un iogurt natural sense sucre perquè els resultarà molt àcid. Aquest rebuig es pot corregit progressivament, introduint alguns canvis en les pautes d’alimentació de la família.
Estratègies per reeducar el paladar dels infants1,3,5
Algunes estratègies que ens poden ajudar a reeducar el paladar de la canalla i aconseguir que els nostres fills mengin aliments més saludables són:
- Combinar aliments que els agraden amb altres que els costa més menjar, per anar incorporant nous aliments saludables de manera progressiva.
- Animar els nens a tastar aliments nous: oferir-los petites porcions d’un aliment nou al costat d’altres que ja coneguin i els agradin. No els hem d’obligar ni forçar a menjar-se’ls, però sí oferir-los-els amb freqüència.
- Incloure aliments saludables en cada àpat: encara que haguem provat d’oferir-li un aliment nou que no ha acceptat, és recomanable tenir paciència i insistir-hi. De vegades és necessari oferir-li un nou aliment entre 15 i 20 cops a un nen perquè l’accepti.
- Triar opcions saludables també en les ocasions especials: moltes vegades relacionem els moments feliços o de celebració, com les vacances o un aniversari, amb el consum d’aliments poc saludables.
- Optar per elaboracions senzilles però saludables: els infants, sobretot els més menuts, no necessiten que preparem receptes complexes o molt elaborades. És millor que mengin un plat senzill i saludable que altres opcions més processades o artificials. També és recomanable cuidar l’aspecte visual del menjar al plat: presentar de manera vistosa i artística els aliments que s’ofereixen facilita l’interès i l’acceptació.
- Donar exemple: la millor manera d’aconseguir que els infants mengin de manera saludable és veure que els adults de referència també ho fan. Hem de fomentar una actitud positiva cap als aliments naturals i saludables.
- Evitar distraccions durant els àpats: no és recomanable que la canalla miri la televisió o tingui joguines a l’abast mentre menja.
- Involucrar els infants en la preparació dels àpats: així coneixeran millor els aliments i les seves característiques, i desenvoluparan una actitud més positiva cap al menjar.
Com fer la transició cap a una alimentació més saludable de manera gradual1
No podem pretendre que un nen comenci a menjar d’una manera radicalment diferent d’un dia a l’altre. La transició cap a una alimentació més saludable ha de ser progressiva. De fet, de vegades n’hi ha prou amb introduir petits canvis per aconseguir que mengin cada vegada d’una manera més sana:
- Redueix progressivament la quantitat de sucre: tant el que afegim a aliments com els iogurts o la llet com el que contenen els productes ultraprocessats. Exemples:
- Podem anar substituint a poc a poc els productes processats, com sucs o alguns tipus de cereals, per opcions més saludables, com la fruita sencera, la fruita seca (amb la qual cal extremar les precaucions per prevenir ennuegaments, es poden oferir triturades o moltes) o alternatives sense sucre o edulcorants afegits.
- Una altra opció és afegir trossets de fruita fresca als iogurts, com plàtan o préssec, perquè tingui un gust més dolç.
- Oferir els aliments al natural: no és aconsellable substituir el sucre per edulcorants, ja que el seu paladar seguirà acostumat als sabors excessivament dolços. És més recomanable que la canalla s’acostumi als sabors reals dels aliments, encara que aquest procés sigui més treballós.
Com hem vist, el paladar s’educa i es reeduca. Per això, és important que la canalla conegui el sabor natural dels aliments des del començament, per poder fomentar la instauració d’un hàbit alimentari saludable.
A més, si ets assegurat d’Adeslas, recorda que tens disponible el nostre Pla de segona infància, en el qual en pots obtenir més informació.
Referències:
1¿Cómo reeducar el paladar de nuestros hijos? Hospital Sant Joan de Déu. Setembre 2018.
2 Malnutrición. Organització Mundial de la Salut. Juliol 2021.
3La importancia de involucrar a niños y niñas en la preparación de las comidas. Scielo. 2018.
4Directriz: Ingesta de azúcar para adultos y niños. Organització Mundial de la Salut. 2015.
5Alimentación y nutrición: su hijo de tres años de edad. Healthy Children. Setembre 2020.