Digestions pesades o dispèpsia per Nadal: com evitar-les
- Salut pràctica
- Dieta Saludable
En aquest post parlarem sobre la dispèpsia i les causes que la poden desencadenar. També comentarem algunes recomanacions per abordar-la i evitar-la en aquestes dates.
La temporada nadalenca sol ser una època de celebracions que, normalment, gira a l’entorn de dinars i sopars copiosos en companyia d’amics i familiars. Per a algunes persones, aquest tipus de trobades pot generar malestar estomacal i digestions difícils, és a dir, dispèpsia.1
Què és la dispèpsia?1-3
La dispèpsia, també coneguda com a digestió pesada o indigestió, és un conjunt de signes i símptomes que afecten principalment la part superior de l’abdomen, com dolor, malestar, sensació de plenitud (sacietat) o inflor abdominal, entre d’altres.
Segons la causa de la dispèpsia, també poden aparèixer altres símptomes com ara cremor, inapetència, nàusees, flatulència o eructes, entre d’altres.
Causes de dispèpsia1-4
La dispèpsia té moltes causes possibles, però, sovint, s’acostuma a relacionar amb estils de vida i el consum de certs aliments, begudes o medicaments.
Cal aclarir que no hi ha evidència científica contundent que estableixi una relació ferma entre determinats aliments i l’origen de la dispèpsia. Però sí que se’n coneixen certs factors, que solen ser freqüents en les dates nadalenques, que desencadenen aquesta simptomatologia. Entre els més comuns hi ha:
- Menjar en excés: tant en quantitat com en freqüència dels àpats. Les ingestes copioses fan que l’estómac es distengui.
- Aliments rics en greix: els embotits, el cuinat de carns amb greix afegit o les salses i un alt contingut en greixos endarrereixen el buidatge gàstric.
- Aliments, begudes o substàncies amb efecte irritant: com ara les espècies, la cafeïna, l’alcohol, la xocolata, les begudes carbonatades o els additius.
- Increment de la presència de gas: a causa, per exemple, del consum de begudes espumoses o de carbohidrats poc absorbibles com els torrons, bombons, mantegades i altres postres típiques nadalenques.
També hi afecten altres tipus d’hàbits i conductes que, tot i que no són exclusius d’aquestes dates, també poden contribuir al desenvolupament d’aquests símptomes, com ara:
- Menjar massa de pressa.
- Estrès, nerviosisme o ansietat.
- Fumar.
- Certs medicaments, com, per exemple, els suplements de ferro o els antiinflamatoris no esteroidals (AINE).
Recomanacions per reduir l’efecte de les digestions pesades per Nadal
Per millorar les digestions pesades per Nadal, les recomanacions següents hi poden ajudar:1,4
- Limitar el consum de begudes gasoses i amb efecte irritant (les que inclouen cafeïna o teïna).
- Moderar o evitar el consum d’alcohol.
- Controlar les porcions i evitar excessos en la qualitat d’aliments ingerits.
- Preparar els plats principals amb menys greix i reduir el consum d’embotits.
- Optar per opcions de postres nadalenques amb baix contingut en greixos i sucres.
- Menjar a poc a poc i mastegar adequadament.
- Gaudir de les dates, evitar discussions i agitacions durant o immediatament després dels àpats.
- Aprofitar el moment de trobades amb amics i familiars per deixar de banda les preocupacions i reduir l’estrès i l’ansietat.
En resum, celebrar les festes de Nadal sense la molèstia de les digestions pesades implica ser conscient dels aliments, les begudes i els hàbits que la poden desencadenar. Adoptant un enfocament de moderació en els àpats i evitant els aliments i les begudes que ens poden irritar, gaudir plenament de les festivitats és possible.1,3,5
A més, si ets assegurat d’Adeslas, recorda que tens disponible el nostre Servei d’Orientació Mèdica General, en el qual en pots obtenir més informació.
Referències:
1Digestiones pesadas en Navidad. Societat Espanyola de Metges Generals i de Família (SEMG). Consultat el setembre del 2023.
2Dispepsia. Manual MSD. Gener 2022.
3Indigestión. Síntomas y causas. Mayo Clinic. Juliol 2023.
4Indigestión. Medline Plus. Gener 2023.
5Infografía Dispepsia. Fundació Espanyola de l’Aparell Digestiu (FEAD). Consultat el setembre del 2023.