fatiga visual

Un estudi fet per la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) revela que el 70 % de les persones amb dolor crònic ha empitjorat durant la pandèmia.


Des de la Societat Espanyola del Dolor (SED)1 expliquen que el dolor és una experiència individual complexa que inclou aspectes sensorials, emocionals i socials. Els missatges que el dolor envia al cervell cada persona els interpreta de manera diferent, i per aquest motiu cada individu l’experimenta d’una manera també diferent.

En general, aquesta sensació desagradable és un senyal d’alarma que ajuda a detectar una lesió o una malaltia. La majoria de les vegades desapareix quan es tracta la causa que el produeix. Però pot passar que ni la medicació ni els tractaments no aconsegueixin erradicar-lo, moment en què parlem de dolor crònic.

El dolor crònic durant la pandèmia

Un estudi fet per l’eHealth Lab, el grup d’investigació dels Estudis de Ciències de la Salut i de l’eHealth Center de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC),2 ha revelat que el 70 % de les persones amb dolor crònic han vist empitjorar la intensitat del dolor, la freqüència dels episodis i la interferència del dolor en les activitats de la vida diària.

Per arribar a aquesta conclusió, l’equip d’investigadors ha tingut la participació de 502 pacients, el 88 % dels quals eren dones d’entre 30 i 59 anys amb dolor crònic de llarga durada (una mitjana de set anys). El 87,6 % dels participants presentava dolor en més d’un punt; les localitzacions més freqüents eren l’abdomen, les lumbars i el coll. Les dades es van recollir a través d’enquestes en línia que es van fer als participants.

Nous desencadenants del dolor…

D’acord amb les dades obtingudes, factors com la inseguretat laboral, les preocupacions respecte del futur, el nombre de persones cohabitant a la mateixa llar, el fet de tenir algú proper que ha mort per la COVID-19 o la por d’infectar-se han pogut estar relacionats amb un empitjorament del dolor.

La investigació revela, a més, que la pandèmia ha propiciat nous desencadenants del dolor. Si abans l’estrès i els canvis de temps n’eren els desencadenants més freqüents, durant el confinament un nombre elevat de participants també han esmentat com a desencadenant del dolor la preocupació pel futur, els problemes de son, la inseguretat, els pensaments negatius, la tristesa, la soledat, el sedentarisme i la por de contagiar-se.

…i noves maneres d’afrontar-lo

La pandèmia també ha canviat la manera de gestionar el dolor per a més de la meitat dels pacients que en pateixen. Tal com ha declarat Rubén Nieto, professor i investigador del grup eHealth Lab de la UOC: “L’estudi ha mostrat que, des del començament de l’estat d’alarma, més de la meitat dels pacients ha utilitzat el descans per fer front al dolor, i un percentatge semblant ha incrementat el consum de medicació. Totes dues coses podrien ser contraproduents.” La pandèmia també ha incorporat una nova manera de combatre el dolor que és positiva: el 48,2 % dels que en pateixen han inclòs els estiraments com a nova eina per treure’s de sobre el dolor.

La tecnologia pot ajudar a tractar el dolor de manera global

No sempre es pot combatre el dolor crònic, però sí aprendre a afrontar-lo i a viure-hi. Per això poden ser útils les intervencions biopsicosocials, tractar-lo de manera global. Malgrat això, durant la pandèmia, moltes intervencions destinades a pal·liar-lo, o fins i tot erradicar-lo, s’han hagut de posposar. En aquestes circumstàncies, les tecnologies de la informació i la comunicació, les anomenades “TIC”, s’han perfilat de gran utilitat: “Les TIC representen una oportunitat per lluitar contra el dolor i millorar el benestar, atès que poden facilitar l’accés a intervencions basades en l’evidència amb un cost assequible. I poden augmentar l’autonomia i apoderar la persona”, explica Nieto, que centra una part de la investigació en l’aplicació de les noves tecnologies a problemes de salut. Per a l’investigador, cal aprendre de l’experiència de la pandèmia en l’ús de les tecnologies en la salut: “Les possibilitats en són infinites, des de la clàssica teleconsulta fins a solucions basades en intel·ligència artificial, però abans és imprescindible planificar i provar-les.”

Referències:

1 Consejos y recomendaciones sobre el Dolor. Societat Espanyola del Dolor (SED). Pàgina visitada el 30 de març de 2021. 

2 Un 70 % de las personas con dolor crónico ha empeorado durante la pandemia. Universitat Oberta de Catalunya. 

COVID-19

#00518e
Text color
#ffffff 1
id_sync
4970

Malalties cròniques

#009ddd
Text color
#ffffff 1
id_sync
83

Dolor

#009ddd
Text color
#ffffff 1
id_sync
5343

Tractament

#009ddd
Text color
#ffffff 1
id_sync
129

Salut emocional

#009ddd
Text color
#ffffff 1
id_sync
5278
Share
Destacado
Desactivado
id_sync
7348