El 40 % dels casos de demència es podrien prevenir o endarrerir
- Família
- Alzheimer
Des de fa anys, el nombre de gent gran, incloent-hi la que pateix demència, està creixent. Però l’associació concreta entre edat i demència tendeix a disminuir, possiblement gràcies a millores en l’educació, nutrició, cures sanitàries i canvis en l’estil de vida.
Cada vegada hi ha més evidència científica sobre els factors de risc de demència modificables més importants, que incideixen tant en la seva aparició com en el desenvolupament:1:
- Baix nivell educatiu.
- Hipertensió arterial.
- Tabaquisme.
- Obesitat.
- Diabetis.
- Consum excessiu d’alcohol.
- Sedentarisme.
- Depressió.
- Traumatismes cranials.
- Sordesa.
- Falta de contactes socials.
- Contaminació de l’aire.
El potencial de prevenció és alt i podria ser més gran gràcies a aquests 12 factors modificables, que expliquen el model de curs d’aparició i desenvolupament de la prevenció de la demència. De manera agrupada, aquests factors incideixen en l’aparició del voltant del 40 % de les demències a tot el món que, teòricament, es podrien prevenir o endarrerir, especialment als països d’ingressos baixos i mitjans (PIBM), que són aquells on la demència està més present.1.
Així, queda patent la importància de controlar les malalties cròniques i d’apostar per un estil de vida més saludable. Mai no és massa aviat per iniciar la prevenció de la demència: la disminució d’aquests factors de risc s’ha de començar i continuar a totes les edats i durant tota la vida.
Actuacions de prevenció
Les iniciatives preventives de la demència impliquen tant polítiques sanitàries i programes de salut com la participació i la corresponsabilitat de cadascuna de les persones en el manteniment de la pròpia salut. En concret, es recomanen com a prevenció de la demència diverses actuacions que cal aplicar i mantenir tota la vida:1:
- Proveir d’educació primària i secundària tota la població infantil i adolescent.
- Millorar la salut auditiva, protegir de l’exposició a sorolls excessius (trauma acústic) a totes les edats i utilitzar audiòfons quan calgui.
- Evitar el consum de tabac i ajudar en la cessació de l’hàbit tabàquic.
- Limitar el consum d’alcohol.
- Mantenir una pressió arterial dins dels paràmetres considerats com a normals, aplicant estils de vida correctes i tractament quan sigui oportú.
- Prevenir els traumatismes cranials.
- Reduir l’exposició a la contaminació de l’aire, incloent-hi el tabaquisme passiu.
- Controlar l’aparició i fer el tractament integral de la diabetis.
- Controlar altres possibles factors de risc d’aparició de demència, com la salut de la son i millorar la salut general de tothom.
Les evidències científiques mostren que es poden definir predictors clínics de l’aparició de demència, com la velocitat de la marxa (fent altres tasques alhora o no), la força de prensió a la mà, la fragilitat, la presència de símptomes neuropsiquiàtrics, els problemes del son i el deteriorament de l’audició. Aquests són marcadors no cognitius que poden ajudar a identificar les persones en risc de deteriorament cognitiu i demència2.
Per a les persones que ja presenten demència, les recomanacions bàsiques de cures poden ser:
- Oferir una aproximació de cures multidisciplinàries i que comprengui totes les dimensions de la persona després del diagnòstic (dimensions física, mental i social).
- Maneig apropiat de símptomes neuropsiquiàtrics amb intervencions multicomponents.
- Cura de les persones que tenen cura del pacient, siguin professionals o familiars pròxims no professionals.
Referències:
- Un dels factors modificables de demència més importants, especialment de la malaltia d’Alzheimer, és l’exercici físic. A causa del confinament i la disminució de l’activitat física durant la pandèmia de COVID-19, es calcula que es nivells d’inactivitat han augmentat en un 30 % en totes les persones, i això pot arribar a tenir grans conseqüències negatives en la prevenció de la demència.3.
En les circumstàncies actuals i en el futur pròxim en què la pandèmia per COVID-19 es pugui controlar, serà molt important reduir tots els factors de risc modificables en totes les persones com a prevenció de la demència a totes les edats. Amb això es podran prevenir bona part, o endarrerir, l’aparició de les demències, o en les persones que ja presentin la patologia es podria fer tot el possible per alentir l’evolució de la malaltia.
1 Prof. Gill Livingston et al. Dementia prevention, intervention, and care: 2020 report of the Lancet Comission. The Lancet. Juliol, 2020.
2 M. Montero et al. CCCDTD5 recommendations on early non cognitive markers of dementia: A Canadian consensus. Alzheimer association. Octubre, 2020.
3 Dr. Patrick Müller et al. COVID-19, physical (in-activity, and dementia prevention). Alzheimer Association. Octubre, 2020.