Saps per què alguns bronzejats duren més que altres? Cada quant t’has d’aplicar crema de factor solar? T’ho expliquem tot en aquest post.
La pell està exposada a la llum solar des que naixem. Tot i que els rajos de l’astre rei tenen alguns beneficis per a la salut, com la producció de vitamina D3, bona per als ossos, la veritat és que els efectes perjudicials són molts i molt perillosos i poden anar des d’una cremada lleu fins al càncer. Per conviure amb el sol de manera saludable, és important tenir clars alguns conceptes com els que et proposem a continuació.
Rajos UVA, UVB i IR, quina diferència hi ha?
Els experts de l’Acadèmia Espanyola de Dermatologia i Venereologia (AEDV)1 expliquen els diferents efectes que causen aquestes radiacions invisibles sobre la pell.
- Els rajos UVA. Són els responsables del “bronzejat immediat”, el que es manifesta al cap de 30 minuts d’exposició solar. Produeix danys sota l’epidermis i al teixit conjuntiu, i afavoreix l’aparició de l’envelliment prematur i les arrugues. Els rajos UVA naturals (procedents del sol) no causen cremades, però sí que augmenten el risc de càncer de pell.
- Rajos UVB. Produeixen el “bronzejat durador”, el que es manifesta al cap de 2-3 dies d’exposició. Quan la dosi d’aquests rajos és massa forta, la pell es posa vermella i s’inflama, i aleshores apareix una cremada solar. Les cremades freqüents i intenses poden produir a llarg termini alteracions del material genètic, lesions cutànies cròniques i, fins i tot, càncer de pell.
- Rajos IR (infrarojos). Aquestes emissions solars són les responsables de la deshidratació, la insolació i el cop de calor.2. Tot i que es considera que les emissions ultraviolades (UVB i UVA) són les més negatives, noves investigacions3 3 adverteixen que la radiació IR solar incrementa els efectes negatius dels rajos ultraviolats i afavoreixen l’envelliment cutani.
De quin fototipus ets?
La pell té diversos mecanismes naturals per absorbir o desviar la radiació solar. El més important de tots és el bronzejat, que té com a funció protegir-nos del sol gràcies a la producció d’un pigment anomenat melanina. Segons els experts de l’AEDV4 la resposta de la pell a l’exposició solar és diferent entre individus i dona lloc a sis “fototipus” diferents, segons la capacitat de la pell per respondre als rajos UV i la seva sensibilitat5:
- Fototipus I: pell rosada o molt pàl·lida, solen ser persones rosses o pèl-roges i d’ulls clars. Es crema fàcilment i no es pigmenta.
- Fototipus II: pell blanca amb cabells i ulls clars. Es crema fàcilment i, a diferència del fototipus I, es pigmenta lleugerament.
- Fototipus III: to de pell clar, ulls verds o marrons, cabells castanys a foscos. Es crema amb menys facilitat i es pigmenta de manera gradual.
- Fototipus IV: pell morena clara i cabells foscos. Es crema poc i es pigmenta amb facilitat.
- Fototipus V: pell morena fosca, amb més concentració de melanina. Rarament es crema i es bronzeja amb facilitat.
- Fototipus VI: pell negra, cabells negres o molt foscos. Difícilment es crema i es bronzeja fàcilment tot i estar molt pigmentada.
El decàleg de l’estiu
Segons dades de l’AEDV66, , cada any es diagnostiquen 5.000 casos de melanoma a Espanya. A més, calculen que la pandèmia de la COVID-19 ha produït un descens diagnòstic del 21 % dels casos de melanoma, fet que es tradueix en 1.113 casos sense diagnosticar a Espanya i 60.000 a escala mundial. Enguany, més que mai, és fonamental subratllar la importància de la fotoprotecció i l’autoexploració per evitar l’aparició d’aquestes lesions i promoure’n el guariment. Per fer-ho, la Fundació Piel Sana de l’AEDV presenta el decàleg de consells per gaudir del sol amb responsabilitat:
- Vesteix roba adequada: de trama espessa, no elàstica, preferiblement de cotó i color fosc.
- Usa complements “barrera” com gorres, barrets d’ala, mocadors o ulleres de sol.
- Evita exposar-te al sol durant les hores centrals del dia (12-16 hores).
- Posa’t a l’ombra sempre que puguis.
- No t’adormis al sol.
- Hidrata’t per fora (beu, almenys, 1,5 litres d’aigua) i per fora (aplica’t crema hidratant després de l’exposició solar).
- Aplica’t un fotoprotector solar adequat per al teu tipus de pell i zona específica del cos amb un SPF igual o superior a 30 mitja hora abans de l’exposició solar amb la pell neta i seca (sense oblidar-te dels llavis, les orelles i el cuir cabellut).
- Reaplica el protector solar en abundància i de manera uniforme cada dues hores o després del bany.
- Explora’t la pell amb regularitat (almenys una vegada al mes).
- Ves al dermatòleg davant qualsevol canvi en la forma, el color o la mida de les pigues i taques cutànies.
Referències:
1 La diferencia entre rayos UVA y rayos UVB. Acadèmia Espanyola de Dermatologia i Venerologia (AEDV). Agost 2016.
2 ¿Qué son las manchas, por qué se producen y cómo combatirlas? Acadèmia Espanyola de Dermatologia i Venerologia (AEDV). Agost 2016.
3 Birch-Machin, Mark A. y col. New light shed on damaging impact of infrared and visible rays on skin. Individual and combined effects of the infrared, visible, and ultraviolet light components of solar radiation on damage biomarkers in human skin cells. FASEB Journal. Newcastle University. Gener 2020.
4 Servei de Dermatologia, Complex Hospitalari Universitari d’Albacete. Fotoprotección: Protección solar oral, protección solar tópica. Fundació Piel Sana de l’Acadèmia Espanyola de Dermatologia i Venerologia (AEDV). Febrer 2016.
5 ¿Qué es el fototipo y cuántos hay? Academia Española de Dermatología y Venerología (AEDV). Septiembre 2016.
6 Galván, Alba. Los dermatólogos apelan a la responsabilidad de cara a la exposición solar. Acadèmia Espanyola de Dermatologia i Venerologia (AEDV). Setembre 2016.