Skip to main content
Share

Esport i tabac: són compatibles?

  • Vida Activa
  • Ejercicio

Esport i tabac: són compatibles? – Adeslas Salut i Benestar

En aquest post parlarem sobre com el tabac afecta la salut i quins efectes té sobre el rendiment esportiu, però també de com la pràctica d’exercici pot ser una bona aliada a l’hora de deixar de fumar.


Amb motiu del Dia Mundial Sense Tabac, parlarem de dues activitats contraposades: fumar i fer esport. L’exercici físic ens proporciona beneficis importants per a la salut i la qualitat de vida, mentre que el tabac genera un impacte negatiu per a la salut, pel fet d’introduir substàncies nocives a l’organisme. El tabac contraresta els beneficis que s’aconsegueixen amb l’activitat física, genera problemes com la disminució de la funció pulmonar i és un factor de risc important de moltes malalties.1,2

Impacte del tabac en el rendiment esportiu

Fumar és un hàbit addictiu. La nicotina present en el tabac és una substància química molt addictiva, l’organisme s’hi acostuma i als fumadors els resulta necessària per sentir-se bé.1

Tant la nicotina com el monòxid de carboni són substàncies nocives, encara més quan es fa exercici.1 

  • La nicotina allibera substàncies estimulants i neurovegetatives que augmenten la freqüència cardíaca i la pressió arterial, cosa que es manifesta durant l’exercici. Aquests canvis comporten que el cor treballi més durant l’activitat física.
  • El monòxid de carboni és un compost que s’uneix a l’hemoglobina de la sang per formar carboxihemoglobina (COHb), una proteïna que disminueix la capacitat dels glòbuls vermells per transportar l’oxigen als músculs i a altres teixits a través de la sang. La falta d’oxigen provoca que els músculs es fatiguin abans i tardin més temps a recuperar-se. 

El tabac afecta negativament l’activitat física i l’entrenament esportiu perquè:2,3 

  • Provoca símptomes respiratoris: pot generar dispnea, sibilàncies o tos, fet que empitjora la respiració durant la pràctica d’exercici. 
  • Redueix el rendiment esportiu: augmenta el ritme cardíac i empitjora la circulació sanguínia, i això té conseqüències negatives en els resultats de la pràctica d’esport. 
  • Prolonga el temps de recuperació de les lesions: afecta la producció de col·lagen de l’organisme, per la qual cosa, després d’una lesió, els tendons i els lligaments necessitaran més temps per guarir-se. 

L’impacte negatiu de l’hàbit tabàquic, com veiem, no afecta només els pulmons. És un dels factors principals de risc cardiovascular i danya altres òrgans i teixits com el cor, les artèries o la pell, entre d’altres, i pot causar:3 

Així mateix, les malalties causades pel consum de tabac també causen reduccions significatives del rendiment físic.1

Consells per deixar de fumar

Si t’has adonat que el tabac i l’esport no són una bona combinació i vols deixar de fumar, el més important és prendre una decisió ferma i fixar una data. Perquè el procés sigui més senzill, pots:4 

  • Reduir el consum de cigarrets els dies anteriors.  
  • Establir una llista de motius pels quals vols deixar l’hàbit i també dels beneficis que en vols obtenir. 
  • Pensar en quins moments i llocs et ve més de gust fumar i centrar-t’hi per controlar el desig de fumar.
  • Comentar el pla que tens de deixar el tabac amb la família i els amics, així evitaràs que t’ofereixin tabac. 
  • Desfer-te de tots els paquets de tabac que tinguis. 
  • Fer activitats que et mantinguin ocupat i et distreguin de la necessitat d’encendre’t un cigarret. 
  • Augmentar la pràctica d’exercici físic. 

La pràctica esportiva com a aliada per deixar de fumar1,2,5 

L’activitat física, a més de proporcionar beneficis per a la salut, també és un factor important per ajudar-te quan ja has decidit que vols deixar de fumar. 

Si mantens l’hàbit de fer esport alhora que deixes de fumar, podràs recuperar en gran manera la funció pulmonar, milloraràs la capacitat de la sang per transportar oxigen als músculs perquè desapareixerà la carboxihemoglobina i aconseguiràs millorar el teu rendiment esportiu.

A més, si ets assegurat d’Adeslas, recorda que tens disponible el nostre Pla de Tabaquisme, en el qual en pots obtenir més informació.    

Referències: 

1Tabaco y deporte: Una mala combinación. Clínica Universitat de Navarra. Consultat el febrer del 2023. 

2Práctica de actividad física, consumo de tabaco y alcohol y sus efectos en la salud respiratoria de los jóvenes universitarios. Universitat Europea de Madrid. 2019. 

3Fumar. TeensHealth. Setembre 2019. 

4Consejos sobre cómo dejar de fumar. Medline Plus. Juliol 2022. 

5Actividad Física y Tabaquismo. Scielo. 2017.