Skip to main content
Share

Fer exercici quan tens una malaltia crònica

  • Vida Activa
  • Malalties cròniques

bici

Els pacients crònics poden obtenir beneficis importants per a la salut si fan una activitat física adequada per a la seva malaltia.


Els adults amb malalties cròniques solen ser majoritàriament sedentaris: les molèsties associades a la malaltia, sumades a la por de fer-se mal i tenir recaigudes, fan que aquest segment de la població sigui poc actiu físicament. Però, tal com indica l’OMS a la seva última guia sobre activitat física1, l’activitat física regular és un factor de protecció clau per prevenir i manejar malalties no transmissibles (MNT), com ara les malalties cardiovasculars, la diabetis de tipus 2 i diversos tipus de càncer. L’activitat física també beneficia la salut mental, incloent-hi la prevenció del deteriorament cognitiu i els símptomes de depressió i ansietat, i pot contribuir al manteniment d’un pes saludable i un benestar general.

D’altra banda, la població a Espanya2 és força sedentària: el 38 % dels adults, tant homes com dones, passen la major part de la seva activitat laboral principal asseguts. Pel que fa al temps de lleure, la població de 15 anys i més refereix que l’ocupa de manera gairebé completament sedentària (llegir, veure la televisió, anar al cinema, etc.). Els confinaments arreu del món per intentar frenar la pandèmia per Sars-CoV2 n’han empitjorat les xifres. Una enquesta feta als Estats Units3 va estimar que el temps diari que les persones van passar assegudes durant els confinaments va augmentar de 5 a 8 hores per dia.

Exercicis recomanats per a diferents afeccions cròniques

L’exercici aeròbic, de flexibilitat i força, reporta beneficis importants per a la salut dels pacients crònics. No obstant això, tal com indiquen els experts de la Clínica Mayo,4 amb l’objectiu d’evitar lesions i problemes, abans de començar a fer qualsevol rutina d’exercicis els pacients crònics han de parlar amb el metge, que els podrà aconsellar quins exercicis són segurs i les precaucions que cal prendre per fer activitat física.

  • Exercicis aeròbics. Recomanats especialment per a persones amb malaties cardiovasculars, hipertensió, diabetis, obesitat i càncer. Aquest entrenament ajuda a millorar la salut cardíaca i a perdre pes. S’aconsella començar amb exercicis suaus i anar augmentant-ne la intensitat amb el pas dels dies (preferiblement, seguint una pauta aprovada pel metge en cada cas). L’entrenament a intervals (amb canvis d’intensitat, caminar i córrer, per exemple), és molt eficaç, però només l’han de practicar els pacients crònics que ja tenen un hàbit d’exercici mantingut en el temps.
  • Exercicis de força. Aconsellables en cas d’asma, mal d’esquena, artritis, càncer i, també, malaties cardiovasculares. Aquesta activitat física pot millorar la força muscular i la resistència. A més, fer moviments funcionals pot facilitar les activitats diàries, aturar la disminució de la força muscular relacionada amb una malaltia i proporcionar estabilitat a les articulacions.
  • Exercicis de flexibilitat. Milloren la qualitat de vida en pacients amb demències, artritis i mal d´ esquena. Poden ajudar a tenir una amplitud òptima dels moviments en les articulacions, de manera que puguin funcionar millor, i els exercicis d’estabilitat poden reduir el risc de caigudes.

Quantitat d’activitat física recomanada

D’acord amb l’última guia sobre activitat física feta per l’OMS, els adults grans amb afeccions cròniques han de fer, almenys, de 150 a 300 minuts d’activitat física aeròbica d’intensitat moderada, o, almenys, 75-150 minuts d’activitat física aeròbica d’intensitat vigorosa, o una combinació equivalent d’activitat d’intensitat moderada i vigorosa durant la setmana per obtenir beneficis substancials per a la salut.

És aconsellable que aquesta franja de població dugui a terme activitats d’enfortiment muscular a una intensitat moderada o vigorosa, que involucrin tots els grups musculars principals dos dies a la setmana o més, ja que aporten beneficis addicionals.

A més, com a part de l’activitat física setmanal, els pacients crònics han de fer una activitat física variada de components múltiples que emfatitzi l’equilibri funcional i l’entrenament de força a intensitat moderada o vigorosa durant 3 dies a la setmana o més, per millorar la capacitat funcional i prevenir caigudes.
 

Referències:

1WHO guidelines on physical activity and sedentary behaviour: at a glance. OMS Novembre 2020. 

2 Encuesta nacional de Salud. España 2017. Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social. Juny 2018. 

3 Ammar, Achraf y col. Effects of COVID-19 home confinement on physical activity and eating behaviour Preliminary results of the ECLB-COVID19 international online-survey. MedRxiv- Colod Spring Harbor Laboratory, BMJ, Yale. Juny 2020. 

4 El ejercicio y las enfermedades crónicas: infórmate al respecto. Clínica Mayo. Novembre de 2020.