Infeccions de transmissió sexual: com es poden prevenir
- Salud Práctica
- Prevención
En aquest post explicarem què són les infeccions de transmissió sexual, els símptomes, com es contagien i com les podem prevenir.
Amb motiu del Dia Mundial de la Salut Sexual parlarem de les infeccions o malalties de transmissió sexual, un conjunt de més de 20 afeccions que es transmeten per contacte sexual. De vegades, aquestes infeccions són difícils de diagnosticar, perquè no sempre causen símptomes. Per això, cal utilitzar sempre protecció a l’hora de mantenir relacions sexuals, si no és que tenim la seguretat que l’altra persona s’ha sotmès a les proves corresponents i han confirmat que està sana.1,2
Què són les infeccions de transmissió sexual?
Les infeccions o malalties de transmissió sexual (ITS o MTS) són afeccions que s’adquireixen per contacte sexual i que poden estar causades per virus, bacteris o paràsits que es transmeten a través de la sang, el semen, els fluids vaginals o la saliva, durant una relació sexual o un contacte físic íntim.3-5
Les ITS es transmeten, principalment, durant les relacions sexuals vaginals, orals o anals amb una persona infectada, tot i que algunes també es poden transmetre per altres vies, com ara:4,5
- Petons
- Contacte corporal íntim
- De mare a fill durant l’embaràs, el part o la lactància materna
- Per via sanguínia, en compartir agulles o durant una transfusió sanguínia
- A través d’instrumental mèdic contaminat
Quins símptomes causen?
Les infeccions de transmissió sexual de vegades no presenten símptomes i poden passar desapercebudes durant molt de temps, fins que es manifesten amb complicacions o es diagnostica la malaltia a la parella. D’altres vegades, els símptomes apareixen pocs dies després de l’exposició. Els símptomes més habituals són:3
- Picor i cremor en orinar
- Secreció d’un flux genital inusual o amb mala olor
- Sagnat vaginal inusual
- Úlceres o protuberàncies als genitals, la boca o l’anus
- Dolor durant les relacions sexuals
- Inflamació dolorosa dels ganglis limfàtics, especialment els de l’engonal
- Dolor a la part baixa de l’abdomen
- Febre
- Erupció a les mans, els peus o el tronc
Prevenció de les infeccions de transmissió sexual
Per evitar o limitar el risc de contraure aquest tipus d’infeccions és recomanable:2,3
- No mantenir relacions sexuals amb persones desconegudes.
- Mantenir relacions sexuals amb una nova parella només després que les proves de detecció hagin confirmat que la persona està sana.
- Reduir el nombre de parelles amb les quals es mantenen relacions sexuals.
- Utilitzar protecció sexual: tant en les relacions vaginals com en les anals o orals.
- Preservatiu masculí: és el mètode que ofereix més protecció enfront de la majoria de les infeccions de transmissió sexual, tot i que ofereix menys protecció per a les infeccions que cursen amb úlceres genitals, com el virus del papil·loma humà (VPH) o l’herpes genital.
- Preservatiu femení: un ús correcte d’aquest tipus de condó pot reduir el risc de contagi d’ITS.
- Barreres bucals de làtex: serveixen per limitar el contagi durant les relacions sexuals orals.
- No compartir joguines sexuals: si s’han fet servir, cal esterilitzar-les o cobrir-les amb un preservatiu abans de tornar a utilitzar-los.
- Vacunar-se: les vacunes per al virus del papil·loma humà (VPH) i els virus de l’hepatitis A i B abans de l’exposició sexual poden prevenir certes ITS.
- Circumcisió masculina: aquesta cirurgia contribueix a reduir el risc de contagi del VIH, el virus del papil·loma humà i l’herpes genital.
- No compartir materials que tallin o punxin: com xeringues, agulles o fulles d’afaitar amb altres persones.
- Assegurar-se que en fer-se un pírcing o un tatuatge es fan servir materials d’un sol ús.
- Sotmetre’s a proves de detecció d’ITS durant l’embaràs: la gonorrea, la clamídia, el VIH o la sífilis són ITS que es poden transmetre al nadó durant l’embaràs o en el moment del part; això s’anomena transmissió vertical.
Conseqüències de la falta de prevenció de les infeccions de transmissió sexual3,5
Com ja hem comentat, moltes ITS no es manifesten inicialment i els símptomes tarden molt de temps a aparèixer. Per això, com a mesura de prevenció, és recomanable fer-se proves de detecció d’ITS de manera periòdica. Si el diagnòstic de la infecció és tardà, els microorganismes es poden haver propagat a través de la sang i haver infectat altres parts de l’organisme, i provocar:
- Infeccions cardiovasculars o encefàliques, a causa de la sífilis.
- Infeccions greus i càncers poc comuns, a causa del VIH.
- Càncer de coll uterí, vulva, vagina, anus o gola, a causa del virus del papil·loma humà (VPH).
- Infertilitat o embaràs ectòpic (embaràs no localitzat a l’úter) si la infecció progressa cap a l’úter, les trompes de Fal·lopi o fins i tot els ovaris.
- Extensió de la infecció cap a l’úter, les trompes de Fal·lopi o el peritoneu, que és la membrana que recobreix la cavitat abdominal, i causar una peritonitis o una malaltia inflamatòria pelviana.
- En els homes, les ITS es poden propagar cap a la uretra, el conducte pel qual passa l’orina, i causar una infecció i un estrenyiment d’aquest teixit, amb dificultats per orinar, una fístula entre la uretra i la pell del penis o tensió al prepuci; la infecció també es pot propagar i infectar els conductes pels quals flueix l’ejaculat des dels testicles.
- Algunes infeccions, com la gonorrea o la clamídia, poden causar artritis o malalties oculars.
Alguns mètodes anticonceptius, com la píndola anticonceptiva o els espermicides, són útils per prevenir el risc d’embaràs, però no protegeixen enfront de les ITS. Així doncs, per prevenir-les, cal utilitzar un mètode de barrera, excepte si hi ha proves fefaents que la parella sexual no pateix cap ITS.2
A més, si ets assegurat d’Adeslas, recorda que tens disponible el nostre Servei d’Orientació Mèdica General, en el qual en pots obtenir més informació.
Referències:
1¿Cuáles son algunos tipos de enfermedades o infecciones de transmisión sexual? NIH. Febrer 2015.
2¿Cómo puedo protegerme de una Infección de Transmisión Sexual? Hospital Clínic de Barcelona. Febrer 2018.
3Enfermedades de transmisión sexual (ETS). Síntomas y causas. Mayo Clinic. Abril 2023.
4Enfermedades de transmisión sexual. Medline Plus. Novembre 2021.
5Introducción a las infecciones de transmisión sexual (ITS). Manual MSD. Febrer 2023