En aquest post expliquem què són els rentats nasals i com els podem fer al nostre nadó de forma segura.
Les infeccions respiratòries de vies altes i la bronquiolitis són patologies molt comunes en els nadons i infants de curta edat. La inflamació de la mucosa nasal provocada per la infecció entorpeix l’eliminació dels mocs, que es tornen més viscosos i taponen el nas. Els nadons no saben respirar per la boca, de manera que per facilitar-los la respiració i complementar el tractament de la infecció els podem fer rentats nasals amb una solució fisiològica.1-3
Què és un rentat nasal?1-4
El rentat nasal consisteix a introduir una solució salina o sèrum fisiològic als orificis nasals amb l’objectiu de fluïdificar els mocs que tapen el nas, arrossegar-los i facilitar, així, la respiració de l’infant. Solen ser més necessaris a l’hivern, coincidint amb l’època de grip, bronquiolitis i altres infeccions respiratòries.
Els rentats nasals ajuden a arrossegar part del moc nasal cap a l’aparell digestiu i faciliten la sortida de la resta per les foses nasals, de manera que s’alliberen les vies respiratòries.
Hi ha diferents sistemes (amb xeringa, monodosi, esprai) i solucions disponibles que són igual d’eficaces, sempre que s’apliquin correctament. Normalment s’acostuma a utilitzar una solució isotònica o bé una solució d’aigua de mar.
Com es fa un rentat nasal a casa?1-4
En primer lloc, és important saber que els nadons solen plorar, moure’s i mostrar-se incòmodes quan se’ls fa un rentat nasal, però, sempre que es faci correctament, no és una tècnica perjudicial per a ells. El procés per fer adequadament un rentat nasal és el següent:
- Col·locar l’infant:
- Posa el nadó de panxa enlaire o de bocaterrosa, el que sigui més còmode per subjectar-lo.
- Gira-li el cap cap a un costat, procurant que no el tiri cap enrere.
- Introduir el sèrum a l’orifici nasal que queda a dalt:
- Aplica la força suficient perquè el flux de líquid penetri al nas, però sense exercir-hi una pressió excessiva.
- Cal introduir una quantitat de sèrum suficient per hidratar el moc i facilitar-ne l’extracció. Es recomana fer servir entre 1,5 i 2 ml de líquid a cada fosa nasal en els infants més petits i fins a 5 ml en els de més edat.
- El nen s’empassarà part de la mucositat i expulsarà el moc restant cap a l’exterior. Després d’introduir el sèrum, es pot asseure l’infant perquè expulsi millor els mocs.
- Si l’obstrucció no desapareix, podem fer massatges al nas i repetir l’aplicació.
- Si la quantitat de mucositat és molt abundant, podem utilitzar un succionador o aspirador de secrecions, tot i que no es recomana usar-lo de manera habitual.
- Repetir el procés a l’altre orifici nasal, girant el cap cap al costat contrari.
Recomanacions per fer un rentat nasal2-4
Com hem vist, el rentat nasal contribueix a alliberar el nas del nadó de l’excés de mucositat. A l’hora de fer un rentat nasal hem de tenir en compte algunes recomanacions:
- S’han de fer abans de dormir i abans dels àpats, per motivar el confort.
- Cal introduir el sèrum a temperatura ambient, així resulta menys desagradable.
- S’ha de limitar l’ús dels aspiradors o succionadors de secrecions a una o dues vegades al dia, sempre que el moc sigui abundant. Això es deu al fet que la pressió de succió pot provocar molèsties a l’orella i ressecar la mucosa.
- Cal utilitzar envasos de solució en formats petits per no haver-los de reutilitzar durant altres refredats i evitar que els gèrmens contaminin el pot.
- No es pot fer servir el mateix envàs amb diversos nadons per evitar la transmissió de gèrmens d’un infant a l’altre.
Es poden fer tants rentats com calguin perquè el nen respiri correctament i se senti còmode, però no hem d’oblidar que el moc és un protector natural de les foses nasals, per la qual cosa no és necessari ni recomanable eliminar-lo del tot i constantment.
A més, si ets assegurat d’Adeslas, recorda que tens disponible el nostre Pla de lactància i primera infància, en el qual en pots obtenir més informació.
Referències:
1 Lavado nasal en el paciente pediátrico. Revista Sanitaria de Investigación. Núm. de DOI:10.34896/RSI.2023.14.44.001. Maig 2023.
2Infecciones de vías respiratorias altas: Resfriado común. Pediatría Integral. Núm. Setembre 2017.
3Lavados nasales. EnFamilia. AEP. Desembre 2013 (revisat el setembre del 2021).
4Los lavados nasales: qué son y cuándo deben realizarse. Societat Valenciana de Pediatria. Consultat el setembre del 2023.