En aquest post explicarem què són les aftes o nafres bucals, quins en són els símptomes, per què apareixen i com es poden prevenir i tractar.
Les aftes, conegudes també com a nafres o úlceres bucals, són la lesió més comuna entre les patologies que afecten la mucosa oral, i s’estima que entre el 20 i el 60 % de les persones les han patit en algun moment de la seva vida. Són una mica més habituals a la primavera i a la tardor, i la freqüència, més baixa durant l’estiu.1,2
Què són les nafres bucals?
Les nafres bucals són petites lesions superficials, rodones o ovalades, vermelloses i blanquinoses o groguenques a la part central, que apareixen a les genives o als teixits tous de la boca: la part interna de les galtes, els llavis, la llengua o el paladar tou. No són contagioses. De vegades, les úlceres no es veuen, encara que el pacient sent els mateixos símptomes, a més d’inflamació a la boca.1-5
Segons la mida i la ubicació, poden causar problemes per menjar i parlar,3 a més de:2
- Dolor local
- Sensibilitat al fred i a la calor
- Inflamació i envermelliment de la zona afectada
- Cremor o picor
Segons la mida i la recurrència, les aftes es classifiquen en:1-3
- Aftes menors: són les més comunes, són doloroses i no representen un risc per a la salut. Es caracteritzen per tenir una forma arrodonida o ovalada i no superar el centímetre de diàmetre. Desapareixen espontàniament entre 7 i 14 dies després d’aparèixer i sense deixar cicatrius.
- Aftes majors: són úlceres arrodonides, però de vegades irregulars a causa de la mida que tenen, i de més d’un centímetre de diàmetre. Es localitzen a la part més profunda de la boca i poden ser molt doloroses; dificulten parlar, menjar o beure. Poden tardar setmanes a guarir-se i a vegades deixen cicatrius.
- Aftes herpetiformes o estomatitis aftosa recurrent: aquestes nafres, de vores irregulars i de mida petita, es caracteritzen per l’aparició de múltiples lesions en una mateixa zona de la mucosa oral, que sovint conflueixen i formen una úlcera més grossa. Són poc freqüents, generalment apareixen en gent gran i remeten en el termini d’una o dues setmanes sense deixar cicatriu. Tot i que el nom sembla indicar-ho, aquestes nafres no es deuen al virus de l’herpes.
Causes comunes de les nafres bucals
Malgrat que no es coneixen les causes exactes per les quals es produeixen aquestes llagues, es creu que poden ser el resultat de diversos factors, tant predisposants genètics com desencadenants exògens:2,3,5,6
- Mossegar-se accidentalment la galta o la llengua.
- Cremades per aliments o begudes calentes.
- Mastegar tabac.
- Mala higiene bucal.
- Mala oclusió dental.
- Ortodòncies i altres aparells dentals mal adaptats.
- Deshidratació.
- Hipersensibilitat o al·lèrgia a alguns aliments, com ara xocolata, cafè, maduixes, ou, fruita seca, formatge i aliments picants o àcids.
- Infeccions bacterianes o víriques, com l’Helicobacter pylori.
- Canvis hormonals relacionats amb el cicle menstrual.
- Estrès i ansietat.
- Deficiències de vitamines i minerals com vitamina B12, zinc, àcid fòlic o ferro.
- Sistema immunitari debilitat.
- Alteracions digestives i altres malalties: celiaquia, malalties intestinals inflamatòries, malaltia de Behçet, VIH.
- Reaccions adverses a certs medicaments, com antiinflamatoris, corticoides, medicaments per a quimioteràpia, betablocadors, penicil·lamina, sulfamides i fenitoïna, i a la radioteràpia.
Factors que prevenen l’aparició de nafres bucals
Com hem comentat, hi ha diverses causes per les quals poden aparèixer les nafres. Per evitar alguns d’aquests factors desencadenants és recomanable:3,6
- Mantenir una bona higiene bucal: utilitza raspalls amb cerres suaus per rentar-te les dents després de cada àpat. Per evitar que s’irritin els teixits delicats de la boca, no facis servir dentífrics o col·liris bucals que continguin lauril sulfat de sodi, ja que s’ha associat amb l’aparició de nafres.
- Evitar aliments irritants: a més de no consumir aliments als quals siguis hipersensible o al·lèrgic, has d’evitar els aliments molt picants i àcids (espècies, bitxo, cítrics, etc.).
- Prioritzar els aliments saludables: menja fruita, verdura i cereals integrals per evitar deficiències nutricionals.
- Utilitzar cera dental: si portes ortodòncia aplica cera per cobrir les vores afilades i minimitzar així l’aparició de lesions.
- Mastegar lentament: per triturar correctament els aliments.
- Reduir l’estrès: fes servir tècniques que t’ajudin a gestionar i reduir l’estrès.
Remeis casolans per alleujar el dolor de les nafres bucals
Si és massa tard perquè les nafres ja han aparegut, pots fer servir remeis casolans per abordar-les i minimitzar-ne les molèsties:6
- Consumeix entre 2 i 3 litres d’aigua al dia. I si és freda, millor, ja que el fred t’ajudarà a reduir la inflamació i a pal·liar el dolor.
- Pren aliments o líquids congelats (polos de gel, gelat i iogurt congelat).
- Aplica gel a la zona afectada.
- Utilitza col·liris bucals, però evita els que continguin alcohol o altres substàncies abrasives.
- Menja aliments tous i fàcils de mastegar i empassar.
- Fes servir palletes per beure.
- No consumeixis aliments gaire condimentats, salats, ensucrats, àcids o picants.
- No mengis fruita o sucs de fruita cítrica, com ara llimona, llima o taronja, entre d’altres.
- Evita els refrescos, l’alcohol i el tabac, són irritants per a la mucosa oral.
Encara que les nafres bucals generalment no provoquen problemes greus i remeten soles amb el temps, has d’anar al metge en cas que persisteixin durant més de dues setmanes, que apareguin pegats blancs grossos al paladar o la llengua, l’afta hagi començat després del consum d’un nou medicament, tinguis el sistema immunitari debilitat per una malaltia o si, a més de la nafra, presentes altres símptomes com ara febre, erupció a la pell o dificultats per empassar.6
A més, si ets assegurat d’Adeslas, recorda que tens disponible el nostre Servei d’Orientació Mèdica General, en el qual en pots obtenir més informació.
Referències:
1Aftas bucales. Farmacia Profesional. Vol. 29. Núm. 1.
páginas 27-31. Elsevier. Gener 2015.
2Aftas bucales. Causas, síntomas, cuidados y tratamiento. Clínica Universitat de Navarra. Consultat l’abril del 2023.
3Afta. Mayo Clinic. Abril 2018.
4Llagas e inflamación en la boca. Manual MSD. Consultat el març del 2023.
5Llagas y dolor en la boca. Cáncer.org. Febrer 2020.
6Úlceras bucales. Medline Plus. Agost 2021.