fatiga visual

Les cremades per líquids calents són freqüents en els infants de menys de dos anys i, en molts casos, estan relacionades amb la preparació o la ingesta de menjar.


El 90 % dels accidents infantils tenen lloc a casa, ri són especialment freqüents les cremades i escaldades que es produeixen a la cuina, durant la preparació dels aliments. Tot i que la majoria d’aquestes cremades no són greus perquè són superficials i afecten una zona petita del cos (generalment situada en mans, braços i coll), és molt important prevenir-les, ja que poden arribar a produir seqüeles funcionals i psicològiques greus i, en el pitjor dels casos, tenir un desenllaç fatal.

Segons informen des de l’Associació Espanyola de Pediatria (AEP)1 la pell dels infants és fins a 15 vegades més fina que la dels adults, i això vol dir que es crema a temperatures més baixes i a més profunditat. Per exemple: si un menor s’exposa a un líquid a 60 °C durant 3 segons patirà cremades de tercer grau. A més, com més profundes siguin les cremades i afectin més regions del cos, l’infant correrà més perill i requerirà un tractament mèdic més precoç.

Cuines més segures

Fins que fa un any, un nadó amb prou feines té autonomia de desplaçament. Però, a partir d’aquesta edat, es comença a moure amb desimboltura (sigui gatejant o caminant) i a mirar d’agafar tot el que té a l’abast. Això fa que es multipliquin exponencialment les possibilitats d’accidents i, per aquesta raó, convé prendre precaucions en llocs potencialment perillosos, com la cuina:

  • Millor fora que dins. Si el menor no pot tenir una supervisió constant a la cuina, val més que no hi entri, especialment quan s’hi cuina.
  • A prova de mànecs. Mentre es cuina, els mànecs de les paelles i les cassoles han d’estar col·locats de manera que no sobresurtin del moble de la cuina.
  • Compte amb les rodes. Els mobles en què es col·loca el menjar (com taules o trones) han de tenir molta estabilitat i ser immòbils, per no bascular i provocar que caiguin líquids o aliments a sobre de l’infant.
  • Trepar no és una opció: Qualsevol objecte que permeti a la canalla trepar a la cuina (tamborets, escales, etc.) ha d’estar fora del seu abast.

Temperatura del menjar sota control

Els experts de l’AEPED adverteixen que el menjar massa calent pot produir cremades greus a la boca i els llavis del nen i provocar un edema i inflamació tan important que ocasioni una obstrucció del sistema respiratori, cosa que pot amenaçar la seva vida. Aquest tipus de cremades són més freqüents durant el primer any de vida, sobretot amb la llet del biberó. Per prevenir aquest accident, és fonamental:

  • Escalfar els biberons de manera segura. És millor fer-ho al bany maria o utilitzant un escalfabiberons i evitar el microones, que escalfa els líquids de manera desigual i això augmenta les probabilitats de cremades. A més, el microones també pot escalfar massa la tetina.
  • Comprovar sempre la temperatura del menjar. Tant si és un biberó com un puré, cal comprovar la temperatura abans de donar-ne al nen, agitant-lo o removent-lo primer i dipositant-ne unes gotes a la part interior del canell.
  • Dissoldre els grumolls. Els grumolls que es poden formar en la llet en pols i els purés poden adquirir altes temperatures, per això s’ha de dissoldre tota la barreja abans de donar-la a l’infant.

El microones no és per a la canalla

Els pediatres Kyran Quinlan i Gina Lowell, tots dos del Centre Mèdic de la Universitat Rush,2 han demanat que es modifiquin els estàndards de fabricació dels microones perquè als nens els costi més d’obrir-los. Aquesta sol·licitud està fonamentada per un estudi que han fet durant 15 anys en què proven que un percentatge significatiu de les cremades que es fan els infants es deu al fet que van obrir un microones, en van treure aliments massa calents i se’ls van tirar per sobre. D’acord amb les dades, gairebé tots els nens de dos anys poden accionar el mecanisme d’obertura del microones, obrir-ne la porta, treure el que hi ha dins i fins i tot engegar-lo (canalla més petita, de 17 mesos, també són capaços de fer-ho). Tal com ha declarat Quinlan: “Creiem que, si els nens petits tinguessin més dificultat per obrir les portes del forn microones, seria menys probable que poguessin vessar aliments calents, com líquids i sopes de fideus, i per tant, tindrien menys risc de patir cremades greus. Aquestes cremades són terriblement doloroses, requereixen cures específiques i poden canviar la vida de l’infant a causa de les cicatrius permanents que acostumen a deixar.”

Gràcies a aquest estudi, a partir del 2023 es requerirà que els fabricants incorporin dues accions diferents per obrir la porta d’un microones.
 

Referències:

1 María Elena Caranzo; Ana Betlem Domènech; Javier Luna, Juan José Vila. Principales accidentes. Quemaduras. AEPED. Pàgina visitada el 25 de febrer de 2021. 

2 Quinlan, Kyran y Lowell, Gina. Making microwaves safer for children. Rush University Medical Center. Gener 2021. 

Família

#e30015
Text color
#ffffff 1
id_sync
4

Accidents domèstics

#009ddd
Text color
#ffffff 1
id_sync
43

Accidents infantils

#009ddd
Text color
#ffffff 1
id_sync
5282

Nens

#009ddd
Text color
#ffffff 1
id_sync
113

Alimentació

#783030
Text color
#ffffff 1
id_sync
2
Share
Destacado
Desactivado
id_sync
7324