Noves investigacions assenyalen les begudes i els aliments ultraprocessats com a factor de risc del càncer colorectal.
Segons l’informe "Las cifras de cáncer en España 2021"1, publicat per la Societat Espanyola d’Oncologia (SEOM), el càncer de color i recte és el segon càncer més freqüent a Espanya entre els homes (25.678) i les dones (17.903). Aquest mateix treball confirma que els cinc factors de risc evitables d’aquesta malaltia són tabac, infeccions, alcohol, sedentarisme i, per descomptat, dietes inadequades, insuficients en fruita i verdura. L’alimentació saludable té un paper clau en la protecció del càncer colorectal, però, malgrat això, les circumstàncies socials, econòmiques i industrials de les últimes dècades han precipitat un increment notable del consum d’aliments i begudes ultraprocessats, que suposen entre el 25 % i el 50 % de la ingesta energètica total de les dietes a Europa i en països de renda mitjana i alta2.
Aliments ultraprocessats i el càncer
S’anomenen aliments ultraprocessats els que s’han elaborat a partir de substàncies extretes o refinades d’aliments integrals, per exemple, olis, olis i greixos hidrogenats, farines i midons, variants de sucre i parts o restes barates d’aliments d’origen animal, amb pocs aliments integrals o cap. Segons el sistema de classificació NOVA3, els aliments ultraprocessats són formulacions industrials que contenen més de cinc ingredients, entre els quals se solen trobar substàncies afegides com ara sucre, greixos, sal i additius. Un exemple clar d’aquest tipus de productes són les begudes ensucrades, els aliments precuinats o la brioixeria industrial.
Diferents investigacions han provat la relació d’aquests aliments amb l’aparició de malalties cardiovasculars, diabetis de tipus 2 i, també, amb un risc més alt de mortalitat prematura. Dos estudis nous posen de manifest el vincle entre menjar ultraprocessat i el càncer colorectal.
Menys ultraprocessats i més fibra
Una investigació duta a terme per l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal)4, centre impulsat per la Fundació ”la Caixa”, en el qual han participat prop de 8.000 persones a Espanya, revela que consumir aliments i begudes ultraprocessats podria augmentar el risc de patir un càncer colorectal. El treball, dirigit per Dora Romaguera, investigadora d’ISGlobal, de l’Institut d’Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) i del CIBEROBN, va concloure que el consum d’aquests aliments i begudes s’associa a més risc de patir càncer colorectal. En concret, el 10 % més d’ingesta d’aquests aliments i begudes augmenta un 11 % el risc de desenvolupar aquest tipus de càncer. Segons que ha declarat la primera autora de l’estudi, “la relació es pot explicar, en part, per la baixa ingesta de fibra, fruita i verdura, factors protectors coneguts contra el càncer colorectal, en grans consumidors d’aliments ultraprocessats, però també pel contingut en additius i altres substàncies amb potencial carcinogènic d’aquest tipus d’aliments”.
Les begudes també compten
Els últims anys, el diagnòstic de càncer colorectal ha augmentat entre les persones de menys de 50 anys. El consum de begudes endolcides amb sucre s’ha relacionat amb problemes de salut metabòlics, com la diabetis de tipus 2 i l’obesitat, fins i tot en infants. Però se sap menys sobre si aquestes begudes amb un contingut alt de sucre podrien tenir un paper en la incidència creixent de càncer colorectal en les persones més joves. Igual que les taxes de càncer colorectal d’aparició precoç, el consum d’aquestes begudes ha augmentat els últims 20 anys, i el nivell de consum més alt es troba entre els adolescents i els adults joves de 20 a 34 anys.
Un treball recent dut a terme per científics de la Facultat de Medicina de la Universitat de Washington a St. Louis5 ha trobat un vincle entre el consum de begudes ensucrades i un risc més alt de patir càncer colorectal entre dones de menys de 50 anys. Els autors del treball, en què van participar gairebé 116.500 infermeres entre el 1991 i el 2015, van trobar 109 diagnòstics de càncer colorectal d’aparició precoç. Tal com ha declarat Yin Cao, autora principal de l’estudi: “Tot i que el nombre de casos d’aquest tipus de càncer a edats primerenques no és gaire elevat, els autors de l’estudi van detectar una forta associació entre la ingesta de sucre, en especial durant la joventut, i en l’augment del risc de càncer colorectal a l’edat adulta abans dels 50 anys.”
Referències:
1 Las cifras de cáncer en España 2021. SEOM. Febrer 2021.
2 Monteiro, C. A y col. Ultra-processed products are becoming dominant in the global food system. Obesity Reviews. Setembre de 2013.
3 El consumo de alimentos y bebidas ultraprocesados se asocia con mayor riesgo de cáncer colorrectal. ISGlobal. Març 2021.
4 Ultra-processed foods, diet quality, and health using the NOVA classification system. Global Forum on Food Security and Nutrition • FSN Forum. Pàgina visitada el 21 de juny de 2021.
5 Cao, Yin y col. Sugar-sweetened beverage intake in adulthood and adolescence and risk of early-onset colorectal cancer among women. Gut Magazine. Maig 2021.
6 Evangelou Strait, Julia. Sugar-sweetened drinks linked to increased risk of colorectal cancer in women under 50.