En aquest episodi de Sin Cita Previa abordarem un tema que, quan apareix, és preocupant per als pares: la sarna en infants. Aquesta infestació parasitària de la pell encara és relativament freqüent en l’edat pediàtrica, i és important que acabem amb alguns mites i donem resposta a les preocupacions principals dels pares.
Què és la sarna?
La sarna és una infestació causada pel paràsit Sarcoptes scabiei, un àcar que penetra a la pell i provoca una picor intensa. És crucial entendre que la sarna no està relacionada amb la higiene personal o l’estatus socioeconòmic de les persones; qualsevol la pot contraure.
- Transmissió: el paràsit de la sarna es transmet principalment per contacte directe pell amb pell. Així i tot, també es pot transmetre a través de la roba de vestir, la roba de llit i altres objectes.
- Símptomes: els símptomes principals de la sarna inclouen picor intensa, especialment de nit, i l’aparició d’una erupció cutània, especialment en àrees com els plecs de la pell, al voltant de la cintura, als canells, entre els dits… que formen pàpules eritematoses, línies i solcs a la pell. El rascat intens pot provocar lesions secundàries en forma de crostes, úlceres i ferides.
- Tractament: el tractament habitual inclou cremes i locions escabicides que s’apliquen sobre la pell. De vegades, la infecció també requereix medicació oral. És summament important tractar tots els convivents de la llar per evitar reinfestacions.
Diagnòstic i tractament de la sarna
Els pediatres poden diagnosticar la sarna observant les lesions de la pell i, en alguns casos, confirmant la presència de l’àcar o els seus ous sota el microscopi.
- Lesions cutànies típiques: es busquen petits solcs a la pell, els quals són túnels excavats per les femelles per dipositar els ous. Aquestes lesions poden estar acompanyades de vesícules i crostes a causa del rascat.
- Tractament efectiu: normalment es recepta una crema amb permetrina al 5 %, que s’aplica a tot el cos des del coll fins als peus i es deixa actuar durant la nit. En alguns casos es complementa amb tractaments orals, com la ivermectina.
- Prevenció de la reinfestació: és fonamental rentar tota la roba de vestir, la roba de llit i les tovalloles a temperatures altes, i aspirar mobles i catifes per eliminar qualsevol àcar que hi pugui persistir.
Els pediatres recalquen que, tot i que el tractament és molt efectiu, la picor pot continuar durant algunes setmanes després que els àcars hagin estat erradicats, a causa d’una resposta al·lèrgica de l’infant als àcars morts.
Et convidem a escoltar l’episodi complet al nostre pòdcast Sin Cita Previa per conèixer tots els detalls sobre la sarna en canalla i com erradicar-la. T’hi esperem!
Referències:
¹ Sarna, de Sin Cita Previa amb Dos Pediatras en Casa. Juliol 2024.