Skip to main content
Share

Trastorn per dèficit d’atenció i hiperactivitat: escolta el nou episodi de Sin Cita Previa

  • Familia
  • Pódcast

Descobreix més coses sobre el TDAH | Sin Cita Previa pòdcast d’Adeslas

Coneix en aquest nou episodi de Sin Cita Previa en què consisteix el trastorn per dèficit d’atenció i hiperactivitat (TDAH). 


El TDAH és un dels trastorns neuropsiquiàtrics més comuns dins de la infància, ja que afecta el 5-7 % de la població infantil. Els pares sempre ens preguntem: afecta només el rendiment escolar? La resposta és no, perquè el TDAH està present les 24 hores del dia. Però, en què consisteix realment aquest trastorn? T’ho expliquem tot amb l’ajuda de l’especialista Dr. Javier Quintero en aquest nou episodi.  

Què és el TDAH 

Què significa que sigui un trastorn? Què els passa dins del cap? Per entendre millor el TDAH, et donem els conceptes següents: 

  1. És la combinació de símptomes persistents, com ara dificultat per prestar atenció, ser excessivament actiu o ser incapaç de controlar els impulsos.
  2. S’ha d’entendre com un factor de risc evolutiu, és a dir, dificulta el desenvolupament de l’infant.
  3. Cada nen és diferent, i el que funciona amb un no necessàriament funciona amb un altre. Ha de ser sempre un equip multidisciplinari de professionals sanitaris experts el que diagnostiqui, controli i pauti el tractament per a aquest trastorn.

Diagnòstic i tractament

El diagnòstic del TDAH ve definit a les guies clíniques, en les quals es recullen 9 símptomes d’inatenció i 9 símptomes d’hiperactivitat. Si l’infant presenta 6 símptomes d’algunes d’aquestes dues categories, es tindria el diagnòstic d’aquest trastorn.

Alguns exemples d’aquests símptomes són: perdre coses, no seguir instruccions i tenir dificultats per ser organitzat, entre d’altres. A més, aquests símptomes apareixen en més d’un entorn (familiar, escolar o social) i almenys en un és disfuncional, és a dir, els genera problemes.

El tractament per a aquest trastorn pot variar, ja que cal ressaltar que tot gira al voltant de la vida del nen. S’ha d’abordar des de 4 aspectes: psicoteràpia, farmacologia, cures en l’àmbit escolar i en el familiar.

La pauta de tractament farmacològic per a aquest trastorn amb freqüència sol amoïnar o espantar els pares, però no hi ha res a témer. La medicació prescrita actua com una “palanca” que ajuda en l’abordatge i que busca en tot moment el benestar de l’infant.

Ara bé, és recomanable que quan els nens són petits i es troben en ple desenvolupament, els pares els estimulin els cervells. Com? Doncs fent-hi activitats diàries, com ara anar a fer la compra, conversar en els àpats, evitar oferir pantalles (mòbil, tauleta, televisió, etc.) des de menuts i, en general, reduir tant com sigui possible el temps d’exposició a les pantalles. 

T’has quedat amb dubtes? Escolta el nou episodi de Sin Cita Previa per entendre millor el TDAH. És hora de posar-te els auriculars! 

Referències:

1Pòdcast: Trastorn per dèficit d’atenció i hiperactivitat de Sin Cita Previa amb Dos Pediatras en Casa. Maig 2023.