Skip to main content
Share

Vacunes en l’embaràs

  • Família
  • Embaràs

Descobreix què són les vacunes i com funcionen durant l'embaràs - Adeslas Salut i Benestar

En aquest post parlarem sobre què són les vacunes, com funcionen i quins en són els possibles efectes secundaris i contraindicacions. També explicarem quines són les vacunes recomanades en la gestació i quines no, i els seus beneficis durant l’embaràs.


La vacunació durant l’embaràs pot generar incertesa i preocupació, tant en la dona gestant com en la família. Aquest temor de vegades condueix a la decisió de no vacunar-se, fet que implica perdre oportunitats per protegir la salut de la mare, del fetus i del futur nounat enfront de malalties greus. És important tenir en compte que són molt poques les vacunes que cal evitar durant l’embaràs.1

Què són les vacunes i com funcionen?

Una vacuna és una preparació biològica que s’administra a una persona amb el propòsit d’estimular-li el sistema immunològic i protegir-la contra una malaltia específica. Les vacunes exposen el cos a una quantitat segura del microorganisme que no permet el desenvolupament de la infecció i els seus símptomes, però sí que el sistema immunològic desenvolupi les defenses de cara a potencials infeccions futures.2-4

Hi ha nombroses maneres de classificar les vacunes, en funció de consideracions diferents. A continuació, n’expliquem alguns tipus:3,4

  • Vacunes vives atenuades: contenen una forma debilitada (atenuada) del microorganisme viu. Exemples d’aquest tipus inclouen la vacuna triple vírica contra el xarampió, la rubèola i les galteres, com també la vacuna contra la varicel·la o la febre groga.
  • Vacunes inactivades o mortes: contenen el microorganisme inactivat (mort). Exemples d’aquest tipus són la vacuna de la grip i la de la tos ferina.
  • Vacunes de toxoides: són les que es componen de toxines produïdes pels microorganismes, com ara les vacunes del tètanus i la diftèria.
  • Vacunes d’ARN: contenen un segment del codi genètic del virus. Les vacunes per a la COVID-19 pertanyen a aquest grup (ARNm).

Efectes secundaris i contraindicacions de les vacunes en l’embaràs2,5-7

Les vacunes són el medicament més segur que hi ha. Passen per nombrosos i exhaustius controls de qualitat (molt per sobre de la resta dels medicaments), i en continuen la vigilància activa en tot moment després de la seva autorització i comercialització. Per això, presenten un perfil de seguretat molt elevat.

Com passa amb qualsevol medicament, les vacunes poden produir efectes secundaris. Són els mateixos en embarassades que en la resta de la població i, majoritàriament, solen ser locals, lleus i temporals, com dolor, envermelliment o inflamació o induració al lloc de la punció.

De la mateixa manera, hi ha una contraindicació clara i permanent a l’hora de vacunar en l’embaràs, que es repeteix en la població general, i és haver tingut una reacció al·lèrgica anafilàctica a una dosi prèvia de la vacuna.

Vacunes recomanades durant l’embaràs1,8-10

Les vacunes recomanades per a totes les dones durant l’embaràs, i en cada embaràs, són:

  • Vacuna contra la grip: es recomana rebre la vacuna injectable durant la campanya de vacunació estacional, tan aviat com sigui possible, siguin quines siguin les setmanes de gestació.
  • Vacuna contra la tos ferina: la tos ferina pot ser mortal en un nounat i cal prevenir-la. Es recomana la vacunació en cada embaràs i, preferiblement, entre les 27 i 32 setmanes de gestació. Les vacunes disponibles per a la tos ferina inclouen el tètanus i la diftèria (Tdpa o dTpa).

També està recomanada la vacuna contra la COVID-19. En l’actualitat, es recomana una dosi única de la vacuna d’ARNm, independentment de si s’han rebut dosis prèvies o no, o si s’ha patit la malaltia o no. A més, si està indicada per edat o una altra circumstància de la dona gestant, es recomana no demorar el moment de vacunació.

Per últim, és recomanable que, davant de qualsevol circumstància particular, es consulti amb els professionals sanitaris de referència per rebre’n assessorament.

Vacunes NO recomanades durant l’embaràs1,7 

Durant l’embaràs està recomanat evitar les vacunes vives atenuades, per precaució. Entre aquestes vacunes hi ha:

  • Les de calendari habitual: triple vírica (xarampió, rubèola i galteres) i varicel·la. Si s’administren abans de l’embaràs, cal evitar la concepció les 4 setmanes següents.
  • Les de viatgers: febre groga febre tifoidal oral.
  • Altres: grip intranasal i tuberculosi.

Pel que fa a la vacuna per al virus del papil·loma humà, vacuna inactivada o morta, se’n recomana la vacunació abans de l’embaràs o després del part. Rebre-la durant l’embaràs no s’ha associat amb efectes adversos determinats, però es disposa de dades limitades sobre eficàcia i seguretat en aquest cas.

Beneficis de les vacunes durant l’embaràs1

Durant la gestació, l’embarassada ho comparteix tot amb el futur nadó. Això implica que, quant a vacunes, aquestes aporten:

  • Protecció a la mare: la gestació suposa canvis en l’organisme de l’embarassada, fet que pot suposar més vulnerabilitat a certes malalties infeccioses, com, per exemple, la grip.
  • Protecció al fetus: la vacunació també protegeix el fetus de malalties prevenibles que en podrien afectar el desenvolupament, com ara la rubèola.
  • Protecció al futur nounat: a través de la placenta es produeix el pas d’anticossos materns, que proporcionen defenses al futur nadó per a malalties que poden resultar molt greus els primers mesos de vida, com la tos ferina.

En conclusió, les vacunes recomanades durant l’embaràs són segures i brinden protecció tant a la mare com al futur nadó contra malalties greus. Seguir les recomanacions dels professionals sanitaris és essencial en aquesta etapa tan especial de la vida.

A més, si ets assegurat d’Adeslas, recorda que tens disponible el nostre Servei d’Orientació Mèdica General, en el qual en pots obtenir més informació.

Referències:

1Embarazo y vacunas. Comitè Assessor de Vacunes de l’Associació Espanyola de Pediatria (CAV-AEP). Octubre 2023.

2Generalidades de las vacunas. Associació Espanyola de Vacunologia (AEV). Gener 2019.

3Vacunas. MedlinePlus. Juliol 2022.

4Manual de las inmunizaciones en línea de la AEP. Generalidades de las inmunizaciones. Comitè Assessor de Vacunes de l’Associació Espanyola de Pediatria (CAV-AEP). Febrer 2023.

5Manual de las inmunizaciones en línea de la AEP. Seguridad de las inmunizaciones. Contraindicaciones y precauciones. Comitè Assessor de Vacunes de l’Associació Espanyola de Pediatria (CAV-AEP). Juny 2022.

6Reacciones adversas a las vacunas. Comitè Assessor de Vacunes de l’Associació Espanyola de Pediatria (CAV-AEP). Març 2022.

7Contraindicaciones de las vacunas. Comitè Assessor de Vacunes de l’Associació Espanyola de Pediatria (CAV-AEP). Març 2022.

8Preguntas y respuestas sobre la vacunación de la tosferina en embarazadas. Ministeri de Sanitat. Consultat el setembre del 2023.

9Vacunas durante y después del embarazo. Centres per al Control i la Prevenció de Malalties (CDC). Novembre 2021.

10¿Qué vacunas se recomiendan durante el embarazo y cuáles deben evitarse? Mayo Clinic. Maig 2022.