En aquest post explicarem en què consisteix una alimentació saludable, per què s’han de consumir porcions adequades de cada tipus d’aliment i com es mesuren, i algunes recomanacions per evitar els excessos.
Les porcions recomanades són les quantitats dels aliments que es recomanen consumir a cada àpat per obtenir els nutrients necessaris. Per determinar aquestes quantitats, no cal utilitzar una balança, es poden fer servir les mans o objectes quotidians per mesurar-les.1
Quins aliments ha d’incloure una alimentació saludable
Per alimentar-nos de manera equilibrada, hem d’incloure tots els grups d’aliments al llarg del dia, amb productes variats de cada grup al llarg de la setmana, per assegurar-nos de consumir tots els nutrients necessaris:2,3
- Vegetals i fruites: han d’ocupar la meitat del plat. Inclou-ne diferents varietats i colors.
- Hidrats de carboni: han d’ocupar més o menys una quarta part del plat. És important incloure també pa, pasta i arròs integrals, civada o quinoa, ja que ens aporten fibra alimentària i contribueixen a regular el nivell de sucre a la sang.
- Proteïnes: aproximadament una quarta part del plat. Prioritza la carn blanca, el peix, els ous, els llegums i la fruita seca. Limita la carn vermella i la processada.
- Greixos saludables: els greixos s’han de consumir amb moderació. Tria olis vegetals, especialment oli d’oliva, limita la margarina i la mantega, i evita els greixos trans.
- Lactis: es recomana consumir dues racions diàries de lactis, com llet, iogurts i formatges.
- Aigua: consumeix aigua abundant al llarg del dia, limita les begudes estimulats, com ara el te o el cafè, i evita les begudes ensucrades i alcohòliques.
Consells pràctics per alimentar-se de manera saludable
Com s’ha comentat, cal que l’alimentació inclogui tot tipus d’aliments en diferents proporcions al llarg del dia. Una alimentació saludable ha d’incloure:3,4
- Patates, arròs, pa i pasta: entre quatre i sis racions al dia.
- Verdures i hortalisses: dues racions o més al dia.
- Fruita: almenys tres racions al dia.
- Oli d’oliva: entre tres i sis cullerades diàries, per cuinar i amanir.
- Lactis: dues racions al dia, tres o quatre en canalla i dones embarassades.
- Carn magra, aus i ous: entre tres i quatre racions a la setmana, alternant-los per a un consum variat.
- Peix blanc i blau: entre tres i quatre racions a la setmana.
- Llegums: de dues a quatre racions a la setmana.
- Fruita seca: de tres a set vegades per setmana.
- Carn processada i embotits: de manera ocasional.
- Refrescos, dolços i snacks: de manera ocasional i amb moderació.
- Brioixeria, mantega i margarina: de manera ocasional i amb moderació.
Com s’han de calcular les porcions adequades
Per determinar la mida de la ració, podem pesar l’aliment o guiar-nos per una referència:1,4
- Fruita i verdura tallada: una ració són 120-200 g, és a dir, l’equivalent a una poma, una taronja o un préssec mitjans.
- Carn: una ració equival a 100-125 g, aproximadament la mida del palmell de la mà.
- Peix: una ració són 125-150 g, una mica més gran que la mida del palmell.
- Pasta o arròs: una ració equival a 60-80 g, aproximadament mitja tassa grossa.
- Patata: una ració són 150-200 g, una patata mitjana.
- Formatge curat: una ració són 40-60 g, uns dos dits.
- Fruita seca: una ració correspon a 20-30 g, un grapat petit.
Recomanacions per no menjar en excés
Per evitar menjar en excés i controlar les porcions:1,3,5
- No mengis directament de l’envàs: divideix el contingut de l’envàs i serveix els aliments en un plat.
- Serveix els aliments en plats més petits: utilitza recipients més petits i porta el menjar a taula en plats ja servits.
- Deixa el menjar que hagi sobrat fora del teu abast: així evitaràs menjar en excés.
- Omple la meitat del plat amb vegetals verds: t’ajudarà a controlar millor les porcions de la resta dels aliments.
- No et distreguis: no miris la televisió ni facis servir aparells electrònics mentre menges, per ser més conscient del que estàs menjant.
- Si et cal un desdejuni entre els àpats: tria aliments saludables com fruita, hortalisses o aliments rics en proteïnes per saciar la gana.
- Guarda els aliments temptadors fora del teu abast: amaga els aliments dolços i els snacks, i deixa els aliments saludables a la vista.
- Planifica els menús: t’ajudarà a fer que l’alimentació setmanal sigui més variada i et facilitarà disposar de tots els ingredients necessaris.
A més, si ets assegurat d’Adeslas, recorda que tens disponible el nostre pla d’Alimentació, en el qual en pots obtenir més informació.
Referències:
1 Tamaño de las porciones. Medline Plus. Agost 2020.
2 El Plato para Comer Saludable (Spanish). Harvard School. Consultat el gener del 2023.
3 Recomendaciones para diseñar un menú equilibrado. Hospital Sant Joan de Déu. Març 2022.
4 Planificación de alimentos. Govern d’Espanya. Consultat el gener del 2023.
5 Cómo evitar equivocarse con el tamaño de las porciones para controlar su peso. CDC. Desembre 2021.