Aliments: com es conserven en bon estat? - Adeslas Salud y Bienestar

Col·locar adequadament els productes a la nevera és important perquè es conservin bé. En aquest post t’expliquem els mètodes més comuns de conservació dels aliments i t’oferim alguns consells per emmagatzemar-los i mantenir-los en bon estat. 


Cada tipus d’aliment requereix unes condicions concretes per a una bona conservació. Alguns necessiten fred, mentre que altres s’han de mantenir allunyats de la llum, l’aire o la humitat. Per saber com conservar millor cada producte, cal verificar-ne les condicions de conservació, com també les dates de caducitat i de consum preferent que apareixen als envasos.1,2 

Mètodes de conservació d’aliments

Hi ha diferents mètodes per prolongar la conservació dels productes frescos. Alguns dels més comuns són:2,3 

  • Deshidratació: consisteix a reduir o eliminar l’aigua que contenen els aliments i concentrar el seu sabor per prolongar-ne la caducitat. Es pot fer amb una deshidratadora, però també posant els aliments al forn, a menys de 55 °C, durant unes 2-4 hores i amb la porta entreoberta. Serveix per conservar la fruita i la verdura. 
  • Fermentació: s’utilitzen microorganismes i llevats per provocar una reacció química que permet que els aliments es mantinguin en bon estat durant més temps. Aquest mètode es fa servir per a embotits, xucrut, etc.
  • Bany maria: els aliments s’introdueixen en un pot que es tanca hermèticament i se submergeix en aigua bullint durant uns minuts per eliminar els bacteris que puguin contenir. 
  • Conserves i melmelades: preparar melmelades, almívars o gelees permet mantenir la fruita i la verdura durant més temps, ja que el sucre també serveix com a conservant i espesseïdor. 
  • Congelació: es pot utilitzar tant per a aliments frescos com per a aliments que ja s’adquireixen congelats. La temperatura del congelador s’ha de mantenir a una temperatura inferior a -18 °C. Els congeladors funcionen millor com més plens estan. 
  • Refrigeració: els aliments peribles, frescos o cuinats, s’han de conservar tapats, entre 0 i 8 °C i en una zona específica de la nevera. 

Consells per emmagatzemar correctament els aliments

La temperatura de la nevera varia segons la zona i cal col·locar els aliments en llocs específics de la nevera per mantenir-los en les condicions adequades.2,4   

Infografía con consejos para conservar alimentos - Adeslas Salud y Bienestar

A més de col·locar els aliments a les zones recomanades, també és recomanable:2,4,5 

  • Emmagatzemar els aliments en recipients tancats. 
  • Col·locar els aliments crus separats dels cuinats
  • Etiquetar els productes cuinats amb les dates d’elaboració.
  • Refrigerar o congelar els aliments al més aviat possible. 
  • Descongelar els aliments en envasos tapats i al prestatge inferior. 
  • No sobrecarregar la nevera perquè l’aire pugui circular correctament entre els aliments. 
  • Comprovar les dates de caducitat i de consum preferent de cada producte. 
  • Situar a la zona davantera els aliments que s’han de consumir abans. 
  • Llençar els aliments que tinguin mal aspecte o facin mala olor.
  • Netejar la nevera completa almenys una vegada al mes i sempre que hi hagi degoteigs o vessaments. 

Aliments comuns i temps de conservació

Els envasos dels productes ens ajuden a conèixer quin és el mètode i el temps de conservació més adequats. Però cal tenir en compte alguns aspectes:1,4,5,6 

  • Els productes frescos, els aliments cuinats i les sobres no poden estar fora de la nevera més de dues hores. 
  • Els congelats comercials poden estar al congelador entre tres i dotze mesos. 
  • Les viandes fredes hi poden estar dues setmanes si no s’ha obert el paquet, i entre tres i cinc dies si ja s’ha obert. 
  • La carn fresca es pot mantenir a la nevera cinc dies com a màxim, i el peix no més de tres dies. 
  • Els ous es poden conservar de tres a cinc setmanes. 
  • Les sobres dels àpats preparats es poden conservar al refrigerador entre tres i quatre dies. 

A més, si ets assegurat d’Adeslas, recorda que tens disponible el nostre Pla de nutrició, en el qual en pots obtenir més informació.  

 

Referències:

1 Conservación de los alimentos. Clínica Universitat de Navarra. Consultat el gener del 2023.

2 En la nevera ¿dónde colocar cada alimento? Comunitat de Madrid. Consultat el gener del 2023. 

3 5 formas de conservar alimentos. Govern de Buenos Aires. Consultat el gener del 2023. 

4 Colocar de forma segura. AESAN. Consultat el gener del 2023.

5 ¿Está almacenando los alimentos en forma segura? FDA. Setembre 2021.

6 Tabla de conservación de alimentos fríos. Foodsafety.gov. Setembre 2021.

Desactivado

Alimentació

#783030
Text color
#ffffff 1
id_sync
2

Nutrició

#009ddd
Text color
#ffffff 1
id_sync
114
Share
Destacado
Activado