Bruxisme: què és i com es pot evitar que carrisquegin les dents – Adeslas Salud y Bienestar

 

En aquest post t’expliquem què és el bruxisme, com es produeix i els símptomes més habituals que permeten diagnosticar-lo, i t’oferim alguns consells per combatre aquesta afecció.


S’anomena bruxisme el trastorn en què carrisquegen o es premen les dents de manera inconscient i repetitiva. Pot aparèixer tant durant el son com durant la vigília, i acaba generant problemes de diferents tipus, com ara prémer i cruixir les dents, mals de cap, dolors facials i mandibulars i desgast dental1,2,3,4.

El bruxisme pot ser diürn o nocturn i pot tenir diverses causes. El bruxisme diürn sembla que està més relacionat amb factors psicosocials o ambientals externs; la tensió emocional, l’ansietat i l’estrès es consideren les causes principals d’aquest tipus de bruxisme. També pot ser degut a una maloclusió, és a dir, una mala alineació de les dents que n’entorpeix l’engranatge. En el cas del bruxisme nocturn, pot estar relacionat amb trastorns de la conducta durant el son. Tot i que els símptomes són semblants, el segon tipus de bruxisme, el que es produeix durant el son, és el més difícil de controlar1,4.

Quins són els símptomes del bruxisme?1,2,4

Quan es pateix bruxisme és habitual patir sensibilitat dental i tenir l’esmalt desgastat. Les dents poden arribar fins i tot a fracturar-se. Tots aquests símptomes poden generar problemes a l’hora de menjar.

Aquest trastorn afecta de manera important els músculs de la mandíbula, que pot estar adolorida i inflamada i amb poca mobilitat. Per extensió, altres músculs es veuen afectats, i això pot generar mal de cap, de coll i d’orella, com també sensibilitat muscular. En els casos més severs, el bruxisme pot arribar a provocar alteracions del son.

Quines en són les causes i els factors de risc principals?

Les causes del bruxisme depenen de diversos factors, tant externs com interns1,3:

  • Estrès: és, sens dubte, un dels factors de risc principals, i pot estar relacionat amb la gestió d’emocions. El tipus de personalitat competitiva o agressiva pot influir en el risc d’arribar a patir bruxisme.
  • Edat: el bruxisme és habitual en infants, però en aquests casos està molt relacionat amb el desenvolupament i acostuma a desaparèixer amb els anys.
  • Tret familiar: en el cas del bruxisme nocturn, si n’hi ha antecedents a la família, hi ha més possibilitat que aparegui.
  • Trastorn de conducta: aquesta patologia pot haver sorgit com una conducta adoptada, com a estratègia d’afrontament o com un hàbit de concentració.
  • Efecte secundari: en rares ocasions, aquest trastorn pot estar relacionat amb certes medicacions o amb el consum de tabac, cafeïna o alcohol. També pot estar relacionat amb certes patologies, com l’epilèpsia, el Parkinson o la malaltia per reflux esofàgic, o amb certs trastorns de salut mental.

Com es pot tractar i prevenir

L’objectiu del tractament del bruxisme és minimitzar-ne les conseqüències perjudicials i aconseguir una oclusió estable de les dents. Depenent de les causes, hi ha moltes maneres d’abordar el tractament del bruxisme, com també d’afrontar l’impacte que té en el pacient:

  • Relaxació i gestió de l’estrès: en molts casos, aprendre a relaxar-se, a gestionar l’estrès i les emocions pot tenir un impacte positiu en aquest trastorn2.
  • Fèrules de descàrrega:en alguns casos, la relaxació i el canvi de conducta durant el dia ajuden a reduir el bruxisme nocturn, però habitualment s’utilitza una fèrula de descàrrega, un protector bucal que protegeix les dents de la pressió i ajuda a descarregar la mandíbula i a ajustar la mossegada del pacient2,3. Amb les fèrules s’evita el desgast i es poden solucionar altres símptomes, com els mals de cap.
  • Medicació: en els casos més severs es pot intentar millorar-lo amb medicaments, tot i que sempre s’ha de fer amb la supervisió d’un especialista3,4. També es poden prendre antiinflamatoris i analgèsics per reduir el dolor.
  • Fisioteràpia: amb l’ajuda d’un fisioterapeuta es pot treballar el bruxisme per reduir-ne l’impacte, ja que s’ajuda a relaxar la musculatura de la mandíbula, millorar l’amplitud del moviment articular i corregir els defectes posturals4.
  • Dieta, hàbits i activitat física: mantenir una alimentació saludable i cuidar els hàbits de son i exercici, i també la correcció postural, contribueix positivament a tractar el trastorn2,4.

És molt habitual que la persona que pateix bruxisme no en sigui conscient. És possible que una persona propera sigui qui el detecti en primer lloc, ja que es pot arribar a fer soroll en carrisquejar les dents. També pot ser el metge o l’odontòleg qui, en una revisió, detecti el problema3.

Un diagnòstic precoç pot evitar diverses complicacions associades al bruxisme, entre d’altres, un desgast prematur de la dentadura. Si es tenen dificultats per menjar, obrir la boca o hi ha molta sensibilitat dental, és important acudir a l’especialista de referència perquè en pugui valorar els símptomes2,3.

A més, si ets assegurat d’Adeslas, recorda que tens disponible el nostre Servei d’Orientació Mèdica General, en el qual en pots obtenir més informació.

 

Referències:

1 Bruxismo (rechinamiento de los dientes). Mayo Clinic. Consultat l'octubre del 2022.

2 Bruxismo. MedlinePlus. Consultat l'octubre del 2022.

3 Bruxismo. Clínica Universitat de Navarra. Consultat l'octubre del 2022.

4 Información sobre bruxismo y ATM. Consejo de Dentistas. Consultat l'octubre del 2022.

Desactivado

Salut Bucodental

#0047e6
Text color
#ffffff 1
id_sync
5382

Dients

#009ddd
Text color
#ffffff 1
id_sync
77

Estrès

#009ddd
Text color
#ffffff 1
id_sync
87
Share
Destacado
Activado