Claus per prevenir les taques solars a la pell
- Actualitat
- Verano
Rere d’aquestes taques que ens enlletgeixen la pell, hi sol haver una llarga història d’exposició solar sense prou protecció. Descobreix com les pots prevenir i tractar.
Després d’un any i mig amoïnats pels riscos de salut associats a la COVID-19, recobrem la normalitat i, també, torna l’interès pels problemes de sempre. Com ara els efectes de les radiacions solars sobre la pell i, en concret, les antiestètiques taques facials que poden provocar.
Aquestes taques són, en realitat, un mecanisme de defensa de la pell, expliquen des de l’Associació Espanyola de Dermatologia, i acostumen a estar relacionades amb una història d’exposició solar llarga1. Per entendre per què es produeixen, hem de saber que dins de les radiacions solars trobem la llum visible, la radiació infraroja i la ultraviolada.
- La llum visible és responsable de l’envelliment cutani.
- Els rajos infrarojos ho són de la deshidratació, la insolació i el cop de calor.
- Les radiacions UVB i UVA causen càncer de pell, fotoenvelliment i, també, taques.
Per tant, la primera precaució que hem de prendre si volem prevenir l’aparició de les taques és protegir-nos d’aquestes radiacions, és a dir, evitar l’exposició al sol sense la protecció adequada.
Tres tipus de taques
No totes les taques provocades pel sol són iguals. Com explica l’AEDV1, en podem distingir tres tipus:
Lentigen senil o actínic:
Afecten zones fotoexposades, com la cara, el coll, l’escot o els braços. Com n’indica el nom, solen aparèixer en persones d’edat avançada, sovint amb un llarg historial d’exposició solar.
Melanosi:
Força freqüents en dones embarassades o que prenen anticonceptius hormonals, són taques irregulars que acostumen a aparèixer pel front, els pòmuls i el braç superior. Solen fer-se més visibles amb l’exposició al sol i es redueixen els mesos d’hivern. Sovint acaben desapareixent.
Melanoma:
Ja no parlem d’una qüestió estètica, sinó d’un càncer cutani molt agressiu El melanoma és una taca que pot aparèixer de sobte o bé sorgir d’una piga que ja teníem. Davant d’una taca amb vores irregulars i asimètriques hem de consultar el dermatòleg ràpidament.
Les podem evitar?
El primer pas, com dèiem, és la prevenció. I, per a això, hem d’anar molt amb compte a l’estiu, ja que no tan sols és quan els dies són més llargs i passem més temps a l’aire lliure, sinó també perquè els rajos de sol són més perjudicials, ja que incideixen sobre la Terra de manera més perpendicular2. Per evitar les taques i la resta dels efectes adversos de l’exposició al sol, el Ministeri de Sanitat fa les recomanacions següents:
- No t’exposis al sol a les hores centrals del dia.
- Cobreix-te el cap amb gorres o barrets.
- Disminueix les parts del cos exposades directament al sol.
- Utilitza productes de protecció solar amb un factor elevat i que siguin adequats per a l’edat, el tipus de pell i la zona del cos.
Ja tinc taques. Què hi puc fer?
Una de les coses més importants que has de tenir en compte si t’han sortit taques és que és fonamental que utilitzis fotoprotectors. És un error creure que ja no s’hi pot fer res i que, per tant no cal cuidar-se.
Fotoprotecció:
Recorda que, com més clara tinguis la pell, més alt ha de ser el factor de protecció solar que li cal3. L’Associació Espanyola contra el Càncer ens recorda que hem d’utilitzar protectors solars que contenguin filtres als rajos UVA i UVB. Els hem d’aplicar sobre la pell seca, i anar-los reposant amb freqüència, especialment després del bany.
Despigmentació:
Hi ha tractaments estètics per despigmentar la pell, sigui mitjançant pílings químics o bé productes queratolítics. És important que consultis el teu cas al dermatòleg per decidir què et convé.
Làser:
també es pot fer servir per trencar el pigment sense danyar la pell sana1, però depèn del tipus de taca. Una vegada més, el dermatòleg hi té les respostes.
Respecte de si l’eliminació de les taques és definitiva o no, l’Associació Espanyola de Dermatologia indica que el tractament dels lentígens és senzill i amb una única sessió sol resoldre’s. En el cas de la melanosi, en canvi, el tractament és més complex i s’ha de continuar al llarg de l’any.
Recorda que…
- Les taques a la pell acostumen a produir-se per exposició a les radiacions solars.
- La prevenció és l’eina principal que tenim per evitar-les.
- Utilitza de manera correcta els fotoprotectors solars i no abusis del sol.
- Si tens taques i les vols tractar, el més prudent és consultar-ho abans amb un especialista.
Referències:
1 El DNI de las Manchas. AEDV. Juny, 2021.
2 Protección frente a radiaciones solares. Ministerio de Sanitat. Junio, 2021.
3 Protección frente al sol. AECC. Juny, 2021.