Skip to main content
Share

Consells pràctics per mantenir a ratlla els símptomes de l’al·lèrgia primaveral

  • Salut pràctica
  • Al·lèrgies

Descobreix els símptomes i els remeis per a l’al·lèrgia primaveral – Adeslas Salud y Bienestar

En aquest post t’explicarem què és l’al·lèrgia primaveral, per què es produeix i com es pot prevenir o reduir-ne els símptomes.


Les al·lèrgies estacionals, conegudes també com a rinitis al·lèrgica1, són especialment molestes a la primavera i l’estiu. Això es deu al floriment dels arbres, sobretot al bedoll, l’àlber, l’om, el roure, l’olivera i el pollancre; i les gramínies o el pol·len que alliberen algunes plantes6. Aquestes reaccions afecten més les persones que viuen en medis urbans. De fet, el pol·len perjudica el 15 % de la població, tot i que és més freqüent entre els joves: fins al 30 % dels joves pateixen aquestes al·lèrgies2.

Símptomes

La pol·linosi, coneguda també com a al·lèrgia al pol·len, es produeix perquè restes de pòl·lens es concentren a l’atmosfera i entren a l’organisme a través dels ulls, el nas o la boca i provoquen diversa simptomatologia a l’organisme. A partir de 50 grans de pol·len per metre cúbic és quan normalment es produeixen manifestacions de símptomes al·lèrgics6. Aquests símptomes afecten l’organisme segons les condicions ambientals, per exemple, els dies plujosos, ennuvolats o sense vent, els símptomes són més lleus, ja que el pol·len no es desplaça, mentre que els dies assolellats i secs el pol·len es mou més i, per tant, hi ha més símptomes. Aquests són alguns dels més comuns2:

  • Coïssor de la pell i dels ulls.
  • Esternuts i secreció nasal.
  • Tos i picor a la gola.
  • Inflamació de les vies respiratòries que provoca un xiulet en respirar.

Com es poden combatre els símptomes de l’al·lèrgia primaveral

Hi ha diferents nivells de pol·linització de l’ambient, per això cal tenir en compte quina és la situació atmosfèrica per avaluar i prendre mesures sobre com et pot afectar l’al·lèrgia. Pots consultar aquesta informació al web polenes.com per comprovar les previsions. En cas que siguin dolentes1,2,3:

  • Evita o limita el temps a l’aire lliure, especialment en parcs o zones amb molta natura.
  • Tanca les finestres, també les del cotxe, especialment a la nit.
  • Mantingues l’aire interior de la llar net. Per fer-ho, encén l’aire condicionat o utilitza un deshumidificador que elimini els al·lèrgens de l’aire.
  • Fes servir ulleres de sol que previnguin que el pol·len t’arribi als ulls.
  • Renta i pela la fruita i els vegetals per evitar ingerir restes de pol·len que es puguin haver quedat a la pell.
  • No tallis la gespa ni hi estiguis a prop quan l’acabin de tallar, ja que l’herba mou el pol·len.
  • No estenguis roba al carrer per evitar que s’enganxi el pol·len a la superfície.
  • Mulla les fosses nasals amb solució salina per alleujar la congestió nasal. T’ajudarà a eliminar la mucositat i els al·lergògens que s’hagin quedat al nas.

Diagnòstic

Les al·lèrgies estacionals es poden identificar fàcilment, ja que reapareixen cada any per la mateixa època i, a diferència dels refredats, duren més d’una setmana. Per això, si pateixes algun dels símptomes esmentats, ves a un especialista per determinar quina al·lèrgia tens i t’ajudi a pal·liar-ne els símptomes4,5.

Per comprovar si tens una al·lèrgia, es poden fer tres tipus de proves5,6:

  • Prick test: es vessa una gota de líquid compost per l’al·lergen i es punxa la zona de la pell amb una eina punxant.
  • Prova intradèrmica: s’injecta una petita dosi de l’al·lergogen i si al cap de quinze minuts la zona es posa vermella i hi apareix un bony, significa que la prova és positiva.
  • Prova d’al·lèrgia IgE: una anàlisi de sang que permet quantificar i demostrar la presència d’anticossos específics enfront de l’al·lergogen.

Actualment no hi ha una cura definitiva per a l’al·lèrgia estacional, però se’n pot alleujar la simptomatologia limitant l’exposició directa al pol·len o amb tractament mèdic2. Si tens algun d’aquests símptomes, consulta-ho amb un especialista.

Referències:

1 Alergias estacionales: córtalas de raíz. Clínica Mayo. Abril 2020.

2 Mantén a raya los síntomas de tu alergia primaveral. Consultat el gener del 2022.

3 Alergia primaveral. 8 consejos para prevenir los síntomas. Servei Gallec de Salud. Consultat el gener del 2022.

4 ¿Cuáles son las causas de las alergias estacionales?. Medline Plus Revista. Abril 2020.

5 Alergia estacional (fiebre del heno). KidsHealth. Maig 2013.

6 Alergia al polen. Clínica Universitat de Navarra. Consultat el febrer del 2022.