El 26 de febrer és el Dia Mundial del Festuc, una data estupenda per repassar els avantatges per a la salut d’aquesta fruita seca deliciosa.
El festuc és una fruita seca molt popular a Espanya. A un sabor particular i versatilitat a la cuina, com a ingredient de plats dolços o salats i, també, com a aperitiu en si mateix, s’hi sumen beneficis importants per a la salut. Tal com ens ho explica en una entrevista el catedràtic Jordi Salas-Salvadó, investigador principal del CIBEROBN i director de la Unitat de Nutrició de la Universitat Rovira i Virgili, que ha participat en diversos estudis sobre fruita seca: “La fruita seca en general i el festuc en particular són aliments molt nutritius. Contenen greixos saturats, osa que els fa més resistents a l’oxidació i són rics en substàncies antioxidants com el betacarotè i el licopè, que li confereixen el color verd característic. A més, contenen magnesi, proteïna vegetal i arginina (aminoàcid). Tots aquests components fan que alberguin beneficis per prevenir la malaltia cardiovascular.”
Com poden prevenir la malaltia cardiovascular, els festucs?
La fruita seca protegeix la salut cardiovascular a través de multitud de mecanismes:
- Redueix el colesterol LDL (el dolent), que fa que les artèries s’endureixin i es facin estretes, cosa que disminueix o bloqueja el flux de sang al cor (que pot causar angina de pit o, fins i tot, infart de miocardi).
- Disminueix el pic de glucosa després dels àpats. Alguns aliments, com els hidrats de carboni, provoquen un augment brusc de la glucosa en sang (conegut com a pic de glucosa postprandial), i això dificulta el control glucèmic i augmenta el risc de patir diabetis o de portar-ne un mal control. “Els festucs, com a fruita seca que és, ajuden a reduir el pic de glucosa després dels àpats, cosa que té beneficis per a la prevenció de la diabetis, que és un factor de risc de la malaltia cardiovascular. Per això, s’aconsella prendre fruita seca amb hidrats de carboni, per contrarestar-ne els efectes sobre la glucosa”, afegeix Salas-Salvadó.
- Millora la funció dels vasos sanguinis, de manera que es produeix vasodilatació i es redueix, probablement, la tensió arterial”, ens explica l’investigador de la Universitat Rovira i Virgili.
Més beneficis de la fruita seca
Els problemes de fertilitat, tant d’homes com de dones, han augmentat al llarg de les últimes dècades i s’han arribat a convertir en un problema de salut pública greu. Segons informa l’expert consultat, “diferents estudis observacionals demostren que les persones que consumeixen fruita seca freqüentment tenen un seminograma millor. Per aquesta raó, considerem que el consum de fruita seca inclosa dins d’una alimentació mediterrània molt probablement té beneficis sobre la fertilitat masculina”.
Quina n’és la quantitat diària recomanada?
El consum diari recomanat de fruita seca, la qual inclou festucs, és d’un grapat al dia; uns 30 g, aproximadament. “Aquesta ració de fruita seca s’ha d’incloure dins d’una dieta variada i saludable”, recalca l’investigador. “La fruita seca es pot consumir a qualsevol hora del dia sola o amb altres aliments. Com a aperitiu, s’ha de consumir preferiblement crua o torrada”, afirma.
És veritat que engreixen?
Tot i que la fruita seca és molt calòrica, no afavoreix l’augment de pes. “Un consum moderat de fruita seca (30 g al dia) pot ajudar a mantenir un pes saludable. Estudis epidemiològics en què han participat milers i milers de persones, demostren que qui consumeix fruita seca de manera freqüent té menys risc a llarg termini d’augmentar de pes o de patir obesitat. La raó d’això és que la fruita seca ajuda a regular el pes corporal, perquè redueix el pic de glucosa postprandial, cosa que, a més de millorar el control de la glucosa, proporciona una sensació de sacietat que redueix la fam de cara a l’àpat següent.” Per últim, Salas-Salvadó matisa: “El fet que no engreixi tampoc no vol dir que aprimi. És important consumir-ne amb moderació, sense ingredients afegits (sal, greixos, etc.) i inclosa en una dieta saludable, com la mediterrània.”
Referències:
1 Los frutos secos reducen el riesgo de enfermedad cardiovascular en diferentes poblaciones del mundo. iari digital de la Universitat Rovira i Virgili. Novembre 2019.