Skip to main content
Share

Dia Internacional de l’Audició: 5 consells per tenir cura de l’oïda

  • Actualitat
  • Prevenció

Descobreix com tenir cura de l’oïda - Adeslas Salud y Bienestar

En aquest post et parlem de les malalties que danyen l’audició i et donem consells per tenir cura de l’oïda amb motiu d’aquest dia internacional.


Cada 3 de març commemorem el Dia Internacional de l’Audició, una data que té l’objectiu de fomentar la prevenció de possibles problemes. Des que naixem, utilitzem l’oïda per connectar-nos amb l’entorn, ens ajuda a comunicar-nos i a donar a conèixer les nostres necessitats1. Però prop del 5 % de la població al món té problemes auditius2.

Tenir problemes d’audició ens afecta altres aspectes de la vida, a més de la comunicació, ja que també influeix en la seguretat, l’aprenentatge i la memòria de les persones, així com la capacitat d’integració social, laboral i escolar2. La prevenció és clau per evitar pèrdues auditives i malalties associades a l’oïda1,2.

A partir dels trenta, les persones van perdent audició de manera progressiva2. Però a mesura que es van fent anys, és important no atribuir tots els problemes a l’edat i vigilar els possibles canvis en la capacitat auditiva i consultar-ho amb el metge en cas que se’n percebi un deteriorament3.

Malalties que causen pèrdua d’audició

Hi ha algunes situacions que poden ocasionar pèrdua d’audició, tant en les persones joves com en les grans, com ara els taps de cera: la producció de cera espessa a les orelles afavoreix que apareguin taps de cerumen, que poden ocasionar hipoacúsia o sordesa parcial. En aquest cas, cal extreure el tap.

Certes patologies són més freqüents a mesura que avança l’edat i produeixen hipoacúsia3:

  • L’otosclerosi és una patologia crònica que està ocasionada per l’afectació dels ossos petits de l’orella mitjana. Sol tenir un component familiar o hereditari i aparèixer a edats primerenques, tot i que, moltes vegades, la malaltia no està diagnosticada. Per solucionar-la, cal una intervenció quirúrgica.
  • La presbiacúsia pot ser de diferents tipus, però, en línies generals, suposa un envelliment prematur de l’oïda. Se sol solucionar amb audiòfons.

Sospita de pèrdues auditives en infants

En el cas dels més menuts, hi ha alguns indicatius que poden fer pensar als pares i als professionals sanitaris que hi pot haver una pèrdua auditiva. Alguns són1:

  • Quan l’infant no parla ni presenta el nivell de desenvolupament del llenguatge que és habitual per a la seva edat.
  • No escolta correctament el que se li diu per telèfon, apuja el volum del televisor, de la música…
  • Demana freqüentment que se li repeteixin les coses.
  • No té un bon rendiment a l’escola o es comporta de manera inadequada.
  • Té símptomes d’infecció d’orella, com ara secreció de pus, dolor, sensació de brunzit o bloqueig. Tot això pot estar acompanyat, o no, de febre.

En aquests casos és important comentar-ho amb el pediatre, que determinarà els passos que cal fer per diagnosticar el problema i buscar-hi una solució1.

Consells per tenir cura de l’audició

Per tenir una bona oïda, hi ha alguns consells que podem seguir i que ens ajudaran a mantenir aquest sentit en les millors condicions possibles1,2,4,5:

  • Evitar els ambients molt sorollosos, tant laborals com de lleure2, i utilitzar taps en cas d’haver d’estar-hi de manera inevitable. És important tenir en compte que el dany auditiu s’acumula amb el temps4.
  • Abaixar el volum d’aparells electrònics, com ara reproductors de música, el televisor o els videojocs, i tenir descansos auditius (aturar-los) quan s’estan utilitzant4,5.
  • No manipular els conductes auditius fent autoneteges ni introduir-hi bastonets, cotó o les ungles2,5.
  • Evitar que ens entri aigua a les orelles si tenim una perforació de la membrana del timpà o presentem algun tipus d’inflamació de la pell dels conductes auditius externs2.
  • Controlar les patologies que estan relacionades amb el sistema cardiovascular, com la hipertensió, la diabetis o les dislipèmies (colesterol i triglicèrids alts), ja que poden deteriorar el sistema auditiu2,3.

Segueix aquests consells i recorda consultar el metge si tens dubtes o si perceps qualsevol problema d’audició.

Referències:

1 Manual básico del cuidado del oído y la audición. OMS. Febrer 2020.

2 Cómo cuidar nuestros oídos. Clínica Universitat de Navarra. Octubre 2018.

3 Cuidar la vista y el oído. Societat Espanyola de Geriatria i Gerontologia. Consultat el gener del 2022.

4 Tips to Preserve Your Child’s Hearing during the Holidays. Healthychildren.org. Novembre 2019.

5 Tus oídos. KidsHealth. Consultat el gener del 2022.