Dia Mundial de l’Alimentació: per què hem d’incloure aliments de tots els grups a la dieta?
- Alimentació
- Dieta Saludable
En aquest post explicarem els diferents tipus d’aliments, quins nutrients ens aporten i per què cal incloure’ls a la dieta per mantenir-nos saludables.
Camb motiu del Dia Mundial de l’Alimentació parlarem de la importància d’incloure diferents tipus d’aliments a la dieta. Cada grup d’aliments és important per proporcionar els nutrients essencials, i un sol aliment no ens pot aportar tot el que li cal a l’organisme. Per això és necessari portar una dieta equilibrada i variada1,2.
Per què és important portar una dieta variada i equilibrada?
Una alimentació equilibrada permet un desenvolupament de l’organisme sa i fort. És a través dels aliments com obtenim l’energia necessària per dur a terme les funcions vitals i evitar algunes malalties. Els aliments ens aporten diferents tipus de nutrients3:
- Macronutrients: en calen de manera abundant i ens aporten calories per al funcionament correcte de l’organisme. Són: carbohidrats, proteïnes i greixos.
- Micronutrients: es consumeixen en petites quantitats i no tenen aportació calòrica. Inclouen els minerals i les vitamines (ferro, iode, zinc, vitamina A, vitamina B i vitamina C, entre d’altres).
Quins tipus d’aliments hi ha?
Els aliments es poden classificar segons la funció que tenen a l’organisme2:
- Aliments plàstics o constructors: principalment estan formats per proteïnes animals o vegetals i minerals. En aquest grup trobem: llet i derivats, carn, peix, ous, llegums, cereals i fruita seca.
- Aliments energètics: són els aliments que proporcionen energia, principalment compostos per carbohidrats i greixos. Alguns són: oli i greixos, fruita seca, cereals i sucres.
- Aliments reguladors: tenen funció antioxidant i reguladora dels processos metabòlics. Principalment aporten vitamines i minerals. Aquest grup el formen: fruita i verdura fresca, lactis, ous i fetge, entre d’altres.
Grups principals d’aliments
Cada grup d’aliments ens aporta diferents nutrients, tots necessaris per mantenir una dieta equilibrada1,2,3,4:
- Llet i derivats: la llet materna proporciona tots els nutrients necessaris per als primers sis mesos de vida. La llet d’origen animal i altres productes lactis són bones fonts de proteïnes, greixos i micronutrients, com el calci.
- Carn, ous i peix: bona font de proteïnes i greixos. A més, aporten diversos micronutrients, com ara ferro, zinc o vitamina B.
- Tubercles, llegums i fruita seca: són rics en hidrats de carboni. A més, els llegums són una bona font de proteïnes i fibra, mentre que la fruita seca també destaca per la seva aportació de greixos i minerals.
- Verdures i hortalisses: són font de vitamines, minerals i fibra, tot i que varien segons el tipus de verdura. Algunes verdures, com els tomàquets i els alls, també aporten fitoquímics, micronutrients addicionals que ajuden a protegir de malalties cardiovasculars o càncer.
- Fruita: igual que la verdura, aporta vitamines, minerals i fibra. Algunes fruites de color taronja, com el mango o la papaia, són bones fonts de vitamina A, i altres, com els cítrics, són una gran font de vitamina C.
- Cereals i sucre: contenen una gran quantitat d’hidrats de carboni, són la font d’energia principal a la dieta. Els cereals també tenen minerals i vitamines del complex B.
- Greixos i olis: fonamentalment proporcionen energia.
Recomanacions per a una alimentació saludable
Per tenir una dieta variada i equilibrada, és recomanable5:
- Elaborar un menú setmanal variat en què s’incloguin aliments de tots els grups bàsics.
- Prioritzar la fruita fresca i, ocasionalment, algun lacti a les postres.
- Evitar racions excessivament grans.
- No abusar d’aliments fregits i arrebossats.
- Prioritzar tècniques de cuinar com rostits, a la planxa, a la graella, al vapor, etc.
- Utilitzar oli d’oliva per cuinar o per amanir amanides.
- Beure aigua. A més d’hidratar-nos, ens aporta una gran quantitat de minerals i oligoelements.
Una dieta variada i equilibrada ens proporciona l’aportació nutritiva que li cal a l’organisme. Per això, conèixer el tipus de nutrients que aporta cada element ens ajuda a entendre la necessitat consumir-los i afegir-los a la dieta.
Si ets assegurat d’Adeslas, recorda que tens disponible el nostre Pla d'alimentació, en el qual en pots obtenir més informació.
Referéncies:
1 Los 5 grupos alimentarios: ejemplos de opciones disponibles. Healthy Children. Novembre 2015.
2 Grupo de alimentos. Fundación Diabetes. Consultat el juliol del 2022.
3 Por qué necesitamos comer bien. FAO. Consultat el juliol del 2022.
4 Grupos básicos de alimentos. Clínica Universitat de Navarra. Consultat el juliol del 2022
5 La dieta equilibrada. Societat Espanyola de Dietètica i Ciències de l’Alimentació. Consultat l’agost del 2022.