Skip to main content
Share

Els cigarrets electrònics no són saludables

  • Salut pràctica
  • Tabac

fatiga visual

Tot i que es “venen” com una alternativa al tabac menys danyosa, la veritat és que emeten substàncies tòxiques perjudicials per a la salut dels qui els fan servir i, també, dels “e-fumadors passius”.


Les emissions de cigarrets electrònics generalment contenen nicotina i altres substàncies tòxiques que són perjudicials, tant per als usuaris com per als no usuaris que estan exposats als aerosols de segona mà.1

Davant dels dubtes que hi ha sobre la seguretat i l’eficàcia d’aquests dispositius com a mètode per deixar el tabac i sobre l’expansió del seu ús especialment entre els més joves, la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (SEPAR) ha fet pública una declaració oficial2 sobre cigarrets electrònics (CE) i els dispositius que escalfen però que no cremen tabac (sistemes Heat not Burn o HnB).

Per fer aquest document, un equip d’experts de la Societat Científica encapçalats pel Dr. Jaime Signes-Costa, coordinador de l’Àrea de Tabaquisme de la SEPAR, ha revisat l’evidència científica actual. Aquesta tasca d’investigació ha arribat a dues conclusions:

  • La inhalació dels aerosols i els fums que generen aquests dispositius és tòxica per a la salut.
  •  Aquests dispositius no es poden recomanar com a mètodes per deixar de fumar.

Ús de CE i HnB al món

Segons la SEPAR, en l’actualitat hi ha més de 460 marques de dispositius electrònics. L’ús del CE s’ha estès arreu del món i entre el 2008 i el 2012 s’ha duplicat.

  • Als EUA, la National Youth Tobacco Survey indica que més de 3,5 milions d’estudiants nord-americans consumeixen regularment CE, i això s’ha catalogat com una epidèmia per l’FDA.
  • A Europa, les dades de l’Eurobaròmetre 2017 conclouen que el 9 % dels enquestats consumeixen ocasionalment CE i que el 2 % en són usuaris habituals. Entre el 2014 i el 2016 va augmentar el nombre dels que l’han provat alguna vegada del 12 % al 15 %. Pel que fa a la utilitat per deixar de fumar, més de la meitat refereix que no els resulta útil per reduir el tabac (52 %), i el pitjor és que fins al 60 % dels que utilitzen cigarrets electrònics per deixar de fumar acaben convertint-se en fumadors duals, és a dir, consumidors de cigarrets normals i de cigarrets electrònics alhora.
  • A Espanya, les dades de l’enquesta sobre ús de drogues a l’ensenyament secundari (ESTUDES 2018) que elabora el Ministeri de Sanitat reflecteixen que el 48,4 % de l’alumnat ha fet servir alguna vegada el cigarret electrònic. El consum en homes ha estat del 52,4 % i en dones, del 44,5 %. Cal destacar que de cada 10 estudiants que han fumat alguna vegada, 8 han utilitzat cigarrets electrònics. Però el més destacable és que de cada 10 estudiants que no han fumat mai, 3 han utilitzat un cigarret electrònic alguna vegada.

Els CE i els HnB, tan nocius com els cigarrets

Des de l’any 2013, la SEPAR ha mantingut un posicionament clar en contra dels e-cigarrets i altres dispositius electrònics, tot constatant que contenen substàncies tòxiques que són nocives per a la salut. De la mateixa manera, el Fòrum Internacional de Societats Respiratòries, que agrupa les societats científiques internacionals principals de l’àmbit respiratori, va fer una declaració en contra d’aquests dispositius. Però, tal com explica Carlos A. Jiménez-Ruiz, president de la SEPAR, “estem assistint a un increment en les vendes d’aquests dispositius especialment entre els adolescents i els joves. Algunes companyies tabaqueres han entrat en el mercat i s’ha instaurat l’estratègia que són un bon mètode per deixar de fumar. Per això, a la SEPAR pensem que era el moment de desenvolupar un nou document, amb l’evidència actualitzada sobre la seva seguretat i eficàcia”.

Per tot això, des de la SEPAR conclouen que l’ús d’aquests dispositius produeix riscos per a la salut i no ajuda a deixar de fumar. Així, proposen que siguin considerats productes de tabac i que compleixin la legislació vigent pel que fa a consum, venda i publicitat del tabac, a més que tinguin la mateixa càrrega fiscal que tenen els cigarrets.

Referenciès:
 

1 E-cigarettes. Organització Mundial de la Salut. Gener 2020.

2 Menor toxicidad no equivale a menor riesgo para la salud. Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (SEPAR). Febrer 2020.